Halsuan Toivo on kasvattajaseura vailla vertaa. Lännen Median vuonna 2015 tekemän selvityksen mukaan Halsualta tulee eniten pääsarjapelaajia kunnan asukaslukuun nähden. Selvityksen mukaan Halsualta ponnistaa pääsarjatasolle 4,91 pelaajaa tuhatta asukasta kohden.

Miesten Superpesis ja Ykköspesis -kentillä nähdään myös tulevana kesänä hyvä määrä Halsuan Toivon kasvatteja. Pääsarjapelaajista jo edellä mainittu Mikko Kanala kantaa Vimpelin Vedon paitaa myös tällä kaudella, Ruuskan veljeksistä Perttu edustaa Manse PP:tä ja Arttu Kouvolan Pallonlyöjiä. Etenijätykki Timo Torppa on Manse PP:n vahvuudessa myös ensi kesänä ja Otto Kauppinen siirtyi viime kauden päätteeksi Koskenkorvan Urheilijoista Kiteen Palloon. Viime kauteen pelaajauransa Pattijoella päättänyt Timo Hanhisalo on niin ikään Halsuan Toivon kasvatti.

Tuoreimmasta Halsuan huippupesäpalloilijoiden sukupolvesta saatiin maistaa menestystä myös Halsualla vuonna 2017, kun Perttu Ruuskan lukkaroima joukkue voitti B-poikien SM-kultaa Toivon paidassa.

Nykyisistä Superpesis-pelaajista joukkueessa mukana olivat jo aiemmin mainittu Otto Kauppinen, Koskenkorvan Urheilijoita edustavat Antti Kortteenperä ja Aleksi Rantala, Vimpelin Vedon Elmeri Anttila ja Mikko Vihriälä, Alajärven Ankkureiden Riku Utanen sekä Kempeleen Kiriin tälle kaudelle siirtynyt Perttu Olli. Yleisöä kauden viimeisessä ja mestaruuden ratkaisseessa ottelussa Kankaanpään Mailaa vastaan oli paikalla peräti 632 katsojaa.

Mitä Halsualla on tehty oikein näin mahtavan kasvattajatyön eteen? Siihen kysyin vastausta Toivon pesäpallojaoston puheenjohtaja Jarmo Pollarilta ja avainsanaksi vastaukseksi sain entisten pelaajien omakohtaisen lajikokemuksen.

– Joukkueiden vetäjät ovat olleet entisiä pesäpalloilijoita, jotka ovat itse aikoinaan pelanneet. Tuskin paljon mitään koulutusta kukaan oli saanut valmennuspuolelle. Mutta jotain täällä on osattu tehdä oikein, että pienestä pelaajamäärästä on niin moni pelaaja noussut Superpesikseen. Urheilullisia perinteitä pesäpallon parista Halsualla löytyy kyllä useamman sukupolven ajalta, toteaa Pollari.

Halsualla on vuonna 1978 rakennettu urheiluhalli, joka on myös omalta osaltaan toiminut tärkeänä harjoituspaikkana kymmenille ikäluokille pesäpallon harrastajille. Käyttäjilleen Halsuan urheiluhalli on ollut käytännössä katsoen ilmainen, mikä on ollut erittäin tärkeä asia, jotta harrastusmaksut on voitu pitää alhaisina.

Lisäksi Pollari korostaa, että hyvä harrastustoiminta on myös hyvin paljon kiinni lasten vanhemmista ja heidän sitoutumisestaan toimintaan. Myös omatoimisen harjoittelun sekä pihapelikulttuurin vaikutus on Pollarin mielestä suuri pelaajien kehittymisessä.

Pienen paikkakunnan haasteet koskettavat tänä päivänä myös Halsuan Toivoa

Vaikka Halsualta on ponnistettu viimeisten vuosien ja vuosikymmenten ajan pesäpallomaailman kirkkaimmalle huipulle kovalla prosentilla, ovat pienen paikkakunnan haasteet iskeneet valitettavasti myös Halsuan Toivon arkeen. Tuhannen asukkaan kunnassa syntyvyys on vuosittain pientä, eikä Halsualla ole tällä hetkellä riittävästi lapsia ja nuoria joukkuetoiminnan ylläpitämiseen. Pelipaikat lapsille hoidetaan seurayhteistyön avulla Veteli Pesiksen riveihin.

Toivolla on kuitenkin miesten edustusjoukkue, joka pelaa viime vuoden tapaan ensi kesänä miesten maakuntasarjaa. Kesäisin Halsuassa on järjestetty perinteisesti pesiskerhoa ja sen toiminta jatkuu myös tulevana kesänä. Pesiskerhoon vieraiksi toivotaan myös ensi kesänä Halsuan Toivon kasvatteja. Pesiskerho on tärkeä tapa innostaa kaikkein nuorimpia lapsia mukaan pesäpalloharrastuksen pariin.

Jotta Halsuan Toivon pesäpallotoiminta olisi tulevaisuudessa nykyhetkeä aktiivisempaa, toivoo puheenjohtaja Pollari entistä kovempaa lajiin innostamista jo peruskoulussa liikunnan opettajilta. Useasti ensikosketukset lajiin otetaan koulun liikuntatunneilla, joten positiivisen mielikuvan jättäminen lajista on tärkeää.

Hyvän esimerkin innostumisesta Pollari antaa vuosien takaa Halsuan Toivon yhdestä juniorijoukkueesta, joka innostui pesiksen pariin yhtenä kokonaisena koululuokkana.

– Saatiin yksi luokka innostumaan pesiksestä ja koko luokka alkoi sitten pelaamaan. Siihen joukkueeseen tuli sitten myös mukaan muilta paikkakunnilta, kuten Ylivieskasta, Alavieskasta ja Kannuksesta pelaajia Halsuan paitaan. Myöhemmin tuo sama joukkue voitti valtakunnallisella leirillä pelisarjan mestaruuden.

Halsualta ponnistaneet huippupelaajat pitävät huolta juuristaan

Halsuan Toivon kannalta erittäin hienoa on, että paikkakunnalta ponnistaneet huippupelaajat muistavat omat juurensa ja ovat valmiita antamaan apua Halsuan pesäpallotoiminnan ylläpitämiselle ja markkinoinnille. Pelaajat edustavat omissa seurajoukkueissaan Halsuan Toivoa ylpeinä ja ovat valmiita antamaan omaa aikaansa myös seuran järjestämille tapahtumille.

Kahtena edellissyksynä Halsualla on järjestetty tähdistöottelu, joka on kerännyt Halsuan Toivon kasvatit yhteen päättämään pesäpallokautta. Vuoden 2021 syksyllä Halsuan Toivon kasvateista koottu tähdistöjoukkue kohtasi Kannuksen Uran Ykköspesis-joukkueen. Viime syksynä Toivon kasvatit yhdistivät voimansa Veteli Pesiksen kasvattien kanssa ja ottivat mittaa Vimpelin Vedon kasvatteja vastaan.

Tähdistöottelut ovat kiinnostaneet Halsualla kovasti ja viime syksynä kovatasoista ottelua oli paikan päällä seuraamassa vajaat neljäsataa katsojaa. Lisäksi ottelu striimattiin Keskipohjanmaa-lehden nettisivuilla.

Mikäli kiinnostuit Halsuan Toivon pesäpallohistoriasta, pääset tutustumaan seuran monipuoliseen historiaan lisää vuonna 2018 julkaistun ”Pesäpallon pikkujättiläinen” -dokumentin myötä. Dokumentin voit katsoa YouTubesta ja tästä linkistä.

Teksti: Miska Peltoniemi