Pesäpallohistoriaa Sievin kunnassa kuitenkin riittää! Edellisellä vuosisadalla lajin suosio on ollut Sievissä suurta ja pesäpallon harrastajamäärät ovat olleet kovia. Parhaimmillaan Sievissä on toiminut aktiivisena nimittäin peräti kolme pesäpalloseuraa; Sievin Sisu, Sievin Lyly sekä Sievin Asemankylän seura. Näistä seuroista tänä päivänä hengissä on ainoastaan Sisu, joka perustettiin vuonna 1945. Sisu on urheilun yleisseura, jonka toiminta käynnistyi aikanaan juurikin pesäpallosta.

Naisten maakuntasarjaa pelattiin Sievissä vielä viime kesänä

Edustusjoukkuetoimintaa seura järjesti kuitenkin vielä viime vuonna, kun Sisun naisten edustusjoukkue pelasi maakuntasarjassa. Joukkueessa oli monen ikäisiä pelaajia ja Sisun naisten ikähaarukka asettui viime kesänä noin 13 ja 50 ikävuoden väliin. Joukkueen peli- ja harjoitusringissä pelaajia oli melko vähän, mutta tulokset pelikentillä olivat siihen nähden varsin positiivisia.

Kesällä 2022 Sisu voitti Luoteislohkon runkosarjaotteluista 4 ja hävisi niin ikään 4. Juoksusuhde 125-109 jäi kuitenkin Sisun naisilla positiivisen puolelle. Myös Luoteislohkon jatkopeleistä sieviläisille irtosi yksi voitto.

Valitettavasti ensi kesänä maakuntasarjaa ei enää pelaajapulan takia Sievissä nähdä. Aktiivisia naispelaajia Sievissä on kuitenkin puolenkymmenen pelaajan verran ja seurayhteistyön muodossa pelipaikka heille löytyy ensi kesänä Kannuksen Urasta.

Junioripuolella pesiskoulua ja seurayhteistyötä

Junioripuolella sieviläisiä C-tyttöpelaajia on tällä hetkellä yhteensä viisi, joista osa pelaa ensi kaudella Kannuksen Urassa ja osa Oulaisten Huimassa. Viime kesänä Sisun silloin D-ikäiset tytöt pelasivat puolestaan Ylivieskan Kuulan paidassa, jonka lisäksi yhteisjoukkueen kolmannen osapuolen muodosti Nivala Pesiksen C-tytöt.

C-tyttöjen lisäksi seuralla on muutamia yksittäisiä harrastajia, joita ohjataan aktiivisesti lähialueen joukkueisiin. Lisäksi Sisu järjesti viime kesänä pesiskoulua, jonka toimintaan innostui mukaan vajaat kaksikymmentä lasta. Valitettavasti osallistujien laaja ikähaitari ei mahdollistanut kuitenkaan pesiskoulusta erillisen joukkueen rakentamista. Sisun pesäpallojaoston puheenjohtaja Tapio Salonsaaren mukaan pesiskoulutoimintaa ollaan järjestämässä Sievissä hyvin todennäköisesti myös ensi kesänä.

Salonsaari kertoo, että Sievin Sisun harrastajamäärät näyttivät jo muutama vuosi sitten positiivisilta ja joukkueita oltiin saamassa kasaan hyvä määrä, kunnes koronapandemia löi maailman kiinni ja junioreiden pesäpalloharrastukset tauolle. Tämä tauko karsi harrastajien määrää suuresti, eikä kovasta yrityksestä huolimatta kurssia olla vielä saatu käännettyä.

Kuten niin monessa muussakin Seurasunnuntai-artikkelissa, on myös ja etenkin Sievin Sisun kohdalla korostettava seurayhteistyön merkitystä, jonka myötä Sievin Sisun junioripelaajat on otettu avosylin vastaan lähialueen seuroihin. Siitä huolimatta, että naapuriseurat järjestävätkin erinomaisesti joukkuetoimintaa jokaisessa ikäluokassa, haluaa Sisu tuoda jatkossa harrastamisen mahdollisimman lähelle junioreita.

Vaikka harrastajamäärät Sievissä ovat tällä hetkellä vähäiset, puheenjohtaja Salonsaari toteaa, että haluja sekä resursseja junioritoiminnan aktiivisemmalle uudelleenkäynnistämiselle seurasta löytyy kovasti. Ainoastaan pelaajia kaivataan lisää. Myös seura-aktiivien ja mahdollisten tulevien valmentajien määrä on puheenjohtaja Salonsaaren mukaan aivan hyvä, mutta lisäkäsillekin löytyy aina tekemistä. Lisäksi Sievin Sisun taustoilta vakuutellaan, että seura jatkaa ahkerasti työtään uusien harrastajien hankkimiseksi kansallispelimme pesäpallon pariin.

Teksti: Miska Peltoniemi