Ensi kesänä Pohdin joukkueet osallistuvat naisten maakuntasarjaan sekä D-tyttöjen pelisarjaan, jonka lisäksi seuran nuorimmat pelaajat pelaavat ensi kesänä F-tyttöjen pelisarjaa.

Poikajoukkueita Pohdilla ei siis ole oman seuran alla, mutta seurayhteistöiden myötä Pohdin neljälle D-ikäiselle pojalle saatiin viime vuonna järjestettyä pelipaikka Kärsämäen Katajaan. Tänäkin vuonna pojille järjestetään yhteistyöjoukkue, mutta vielä ei ole varmaa minkä seuran alla joukkue tulee pelaamaan.

Uusien harrastajien innostamiseksi Pohti on järjestänyt aiempina vuosina pesiskoulua pienimmille pesäpallosta innostuneille lapsille ja samaa aiotaan jatkaa myös ensi kesänä. Pesiskoulun kautta PyPo toivoo uusia harrastajia lajin pariin.

Pyhäjärvellä on varsin usein ollut tytöistä ja pojista koottu sekajoukkue, mikä on ollut nuorille pelaajille hyvä vaihtoehto harrastaa lajia paikkakunnalla, jossa harrastajamäärät eivät ole suuria. Vanhemmille junioreille seurayhteistyöt nousevat tärkeään asemaan.

Pyhäjärven Pohti on seurana monilajinen urheiluseura, joka järjestää toimintaa peräti kymmenessä eri lajissa; hiihdossa, suunnistuksessa, jalkapallossa, jousiammunnassa, jääkiekossa, taitoluistelussa, painissa, pesäpallossa, salibandyssä sekä yleisurheilussa. Lisäksi seura järjestää myös veteraaniurheilutoimintaa. Lajikatraita vertailtaessa seura on varmasti yksi Suomen suurimmista. Harrastusmahdollisuudet Pyhäjärvellä ovat siis erinomaiset.

Ottelut kiinnostavat ja keräävät katsojia kentälle

Huikeasta Pyhäjärven lajimäärästä huolimatta, Pohdin pesäpallojaoston puheenjohtaja Katja Manninen kokee kuitenkin, että pesäpallon suosio ja kiinnostus lajia kohtaan on kunnassa varsin positiivinen.

Vaikka omia poikajoukkueita PyPolla ei ole, nähdään ensi kesänä Pyhäjärven pesäpallokentällä hyvin todennäköisesti kuitenkin Pyhäjärveltä ponnistavien poikien otteluita. D-poikien yhteistyöjoukkueella on nimittäin tarkoituksena tuoda kotiotteluitaan pelattavaksi myös Pyhäjärvelle.

Puheenjohtaja Katja Mannisen mukaan Pyhäjärven pesäpallokentällä käy usein kuhina, kun kentällä pelataan ja pesäpallo-ottelut ovat kiinnostaneet yleisöä varsin paljon. Tämä on myös erinomainen keino innostaa uusia junioreita mukaan toimintaan, kun kentällä vilisee väkeä.

Toiveena on, että useampi poika innostuisi D-poikien otteluista ja aloittaisi harrastuksen pesäpallon parissa. Tästä Pyhäjärvellä on jo aiempaa kokemusta, sillä useat Pohdin nykyiset harrastajat ovat olleet ensin katsomassa pelejä pesäpallokentällä ja tulleet pelien jälkeen kysymään pääsisikö mukaan harrastustoimintaan. Tämä jos mikä näyttää toteen esimerkin tärkeyden lasten harrastusvalinnoissa.

Seurayhteistöillä pyritään mahdollistamaan pelipaikka jokaiselle harrastajalle

Myös Pyhäjärvellä seurayhteistyö muiden seurojen kanssa on erittäin merkittävää. Etenkin poikapelaajien kohdalla lähialueen seurojen kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeää, jotta jokaiselle innokkaalle pesäpallon harrastajalle saataisiin joukkue, jossa harrastaa.

Yhteistyötä seurojen välillä tehdään tiiviisti ja myös Pyhäjärven suuntaan lähikunnista saadaan vahvistuksia. Ensi kesänä Pohdin D-tyttöihin on saatu vahvistuksia sekä Reisjärveltä että Kärsämäeltä.

– Yhteistyö on sujunut hyvin. Kiitollinen saa olla, että lähellä ja kohtuullisen ajomatkan päässä on paikkakuntia, joiden kanssa on voitu tehdä yhteistyötä, toteaa puheenjohtaja Manninen onnistuneesta yhteistyöstä.

Kokonaiskuvassa Pyhäjärvellä koetaan kuitenkin seuran olevan kasvattajaseura. Vanhemmat pelaajat lähtevät usein hieman suurempiin lähialueen seuroihin, kuten Kärsämäen Katajaan ja Haapajärven Pesä-Kiiloihin.

Pyhäjärveltä on kuitenkin ponnistettu myös lähikuntia pidemmälle, aina Superpesikseen saakka. Ensi kaudella Superpesiksessä nähdään kaksi Pyhäjärven Pohdin kasvattia. Antti Kiiskinen edustaa miesten Superpesiksessä Pattijoen Urheilijoita ja naisten puolella PyPon kasvatti Eveliina Rantonen kantaa ensi kesänä Jyväskylän Kirittärien pelipaitaa.

Naisten edustusjoukkue pelasi debyyttikautensa viime kesänä

Kesä ja kausi 2022 toivat tullessaan myös Pyhäjärven Pohdin naisten edustusjoukkueen ensimmäisen kauden pitkään aikaan. Sarjapaikka naisten edustusjoukkueelle löytyi maakuntasarjasta.

Vaikka tuloksellisesti Pohti sijoittuikin maakuntasarjassa Luoteislohkon kahdeksanneksi, oli kesässä paljon hyvää ensimmäiseksi naisten edustusjoukkueen kaudeksi. Joukkueessa oli mukana pelaajia, jotka eivät olleet pelanneet pesistä aiemmin sekä pelaajia, jotka olivat harrastaneet lajia viimeksi juniori-ikäisenä.

Kun sama joukkueen runko jatkaa naisten edustusjoukkueessa myös tulevana kautena, voidaan todeta, että joukkueen kehityskäyrä osoittaa ehdottomasti ylöspäin. Kokemusta on kartutettu nyt yhden vuoden verran ja sen pohjalle on hyvä rakentaa tulevaa kautta.

Teksti: Miska Peltoniemi