Ylivieskan Kuulan edustusjoukkueet nähdään ensi kesänä naisten puolella Ykköspesiksessä ja miesten puolella Suomensarjassa. Miesten ja naisten joukkueet lähtevät kauteen kovin tavoittein, sillä kummatkin joukkueista tähtäävät sarjan kärkipäähän.

Viime kaudella molemmat Kuulan edustusjoukkueista pelasivat hienon kauden, naisten sijoittuessa Ykköspesiksen pohjoislohkon kolmanneksi heti ensimmäisellä kaudellaan sarjanousun jälkeen ja miesten sijoittuessa Suomensarjassa pohjoislohkon toiseksi.

Naisten paluu Ykköspesikseen oli onnistunut – samaa voidaan odottaa myös tulevasta kesästä

Kovatasoisessa naisten Ykköspesiksessä Kuulan kausi oli viime kesänä vahva. Kuula jäi ainoastaan yhdessä ottelussa ilman pisteitä runkosarjan 22 ottelussa ja se pystyi voittamaan kaikki oman lohkonsa joukkueet vähintään kertaalleen. Lopulta tie nousi pystyyn Ykköspesiksen puolivälierissä, joissa Kajaanin Pallokerho oli vahvempi otteluvoitoin 2-0.

Useat nuoren joukkueen pelaajat tahkosivat naisten Ykköspesiksen lisäksi myös tyttöjen Superpesistä, jossa Kuula eteni pudotuspelikarsintoihin hienolla tyylillä. Kuitenkin myös tyttöjen Superpesiksessä ylivieskalaisten kauden päätti KPK.

Myös ensi kesänä Ylivieskan Kuulalla on hyvä joukkue kasassa naisten Ykköspesikseen ja joukkueen omana tavoitteena on taistella syksyn tosipeleissä noususta Superpesikseen. Ylivieskan Kuulan pesäpallojaoston puheenjohtaja Jussi Kujalan mukaan seuralla on mahdollisuus tukea tätä tavoitetta ja mahdollistaa joukkueen pelaamista niin korkealle kuin mahdollista, vaikkakaan seura ei ole asettanut naisten edustusjoukkueelle tulostavoitetta seuraavalle sarjatasolle.

Miesten edustusjoukkueen tavoitteet ovat niin ikään ylhäällä

Kuten sanottua, myös miesten puolella mennyt kesä oli onnistunut ja Ylivieskan Kuula pelasi hienon kauden miesten Suomensarjassa pitkälle syksyyn. Kuula sijoittui runkosarjassa pohjoislohkon toiselle sijalle, keräten 18 ottelussa peräti 37 pistettä, josta tie vei lohkon sisäisiin välieriin. Välierissä Muhoksen Pallo-Salamat kaatui tiukkojen vaiheiden jälkeen otteluvoitoin 2-1 ja Kuula eteni lohkon loppuotteluihin, joissa Sotkamon Jymy oli lopulta vahvempi voitoin 2-0.

Myös ensi kesänä Ylivieskan Kuulalla on miesten Suomensarjaan hyvä joukkue, jolla on mahdollisuus menestyä ja jopa taistella noususta sarjaporrasta ylöspäin.

– Nousu Suomensarjasta Ykköspesikseen on haastavaa, kun vain kaksi joukkuetta kaikista neljästä lohkosta nousee, niin se on tosi kovan työn takana. Kärkikahinoihin on kuitenkin tavoite päästä ja niin pitkälle kuin ikinä rahkeet riittävät. Seurana ei olla kuitenkaan ensi kesänä pakkomielteisesti nousua haluamassa, mutta lähivuosina tavoitellaan tosissaankin Ykköspesikseen pääsyä, toteaa Jussi Kujala miesten edustusjoukkueen tulevaisuuden suunnitelmista.

Junioripuolella paljon positiivista edessä

Molempien Kuulan edustusjoukkueiden edustuspalloilua tukee nuorten Superpesis-joukkueet, jotka on saatu kasattua ensi kesäksi sekä tyttöjen että poikien puolelle. Molemmissa nuorten joukkueissa noin puolet on Ylivieskasta lähtöisin olevia pelaajia ja puolet on saatu Kuulan paitaan muista lähialueen kunnista.

Lisäksi Ylivieskan Kuula saa ensi kesälle kasaan joukkueen miesten Maakuntasarjaan, jossa nähdään myös nuoria pelaajia Kuulan poikajunioreista. Naisten maakuntasarjajoukkuetta ei ensi kesänä Ylivieskassa nähdä, mutta Kuulalla on solmittuna farmisopimus Toholammin Urheilijoiden Suomensarja-joukkueen kanssa, joka mahdollistaa pelaajaliikenteen Ykköspesiksestä sarjaporrasta alemmaksi.

Ylivieskan Kuulan junioripolussa on tällä hetkellä ainoastaan vajausta C-ikäisissä pelaajissa, eikä Kuulalla ole omia joukkueita C-ikäisten sarjoissa. Tyttöjen puolella C-tytöt on ohjattu seurayhteistyön merkeissä pelaamaan Oulaisten Huiman C-tyttöihin, johon on muodostettu yhteistyöjoukkue myös Sievin Sisun sekä Nivala Pesiksen C-ikäisten tyttöpelaajien kanssa. Lisäksi myös Ylivieskan D-tytöt pelaavat ensi kesänä Oulaisten Huiman paidassa. D-poikien joukkue on kuitenkin saatu kasaan Ylivieskaan.

Pohjois-Pohjanmaalla seurayhteistyö on suuressa roolissa kaikkien alueen seurojen arjessa, mutta nyt yhteistyötä on päästy viemään täysin uudelle tasolle. Ylivieskan Kuula, Nivala Pesis sekä Oulaisten Huima käynnistivät yhteisen hankkeen kokoaikaisen junioripäällikön palkkauksen eteen ja Pesäpalloliiton myöntämän tuen myötä tämä haave toteutui. Uudeksi junioripäälliköksi valittiin Jenna Häggman, joka aloitti työnsä alueen harrastajapolun kehittämiseksi tammikuussa.

Erityisesti Häggmanin tavoitteena on tuoda seuroihin lisää harrastajia kaikkein nuorimpiin juniori-ikäluokkiin. Puheenjohtaja Jussi Kujalan mukaan Kuulalla on tällä hetkellä hyvin harrastajia sekä E- että G-junioreissa, mutta F-ikäluokka on harrastajamäärältään kapea. Uusia pelaajia halutaan mukaan Ylivieskassa erityisesti siis F-junioreihin.

Pesisleirejä sekä tähdistöotteluita tiedossa

Yksi Ylivieskan Kuulan tärkeistä projekteista tulevana kesänä on E-ikäisten alueleirin järjestäminen. Puheenjohtaja Kujalan mukaan ensi kesän leiri on niin sanottu ”harjoitusleiri” vuotta 2025 varten, jolloin Naperoleirin järjestelyoikeudet on myönnetty Ylivieskan Kuulalle.

– Organisaatiota ollaan tällä hetkellä kasaamassa ja talkoolaisia ryhdytään hiljalleen myös havittelemaan mukaan leirille, kertoo Kujala alueleirin valmisteluista.

Alueleiri ei suinkaan ole kesän ainoa järjestettävä ylimääräinen pesäpallotapahtuma, sillä huhti-toukokuun vaihteessa Ylivieskan Kuula järjestää jälleen seuran menestyneimmän pesäpalloilija Sami Haapakosken kunniaksi perinteikkään ”Sigge All Stars” -ottelun, jossa Haapakosken kasaama tähdistöjoukkue haastaa Kuulan miesten edustusjoukkueen.

Lisäksi Kuula järjestää toukokuun puolivälissä perinteisen pesisjunioreiden King Meal -turnauksen, jossa on sarjat G-, F-, E- ja D-ikäisille junioreille. Viime keväänä King Meal -turnaus kasasi Ylivieskaan peräti 63 joukkuetta.

Ylivieskan Kuula näkyy hienosti edustettuna myös huippupesäpalloilun kirkkaimmissa valoissa

Miesten Superpesiksen joukkueista Kempeleen Kirillä on kokoonpanossaan peräti neljä Kuulan kasvattia. Kaikkien aikojen etenijäkuningas Sami Haapakoski sekä kolminkertainen vuoden pesäpalloilija Tuomas Jussila edustavat ensi kesänä KeKiä, jonka lisäksi nuorista lupaavista pelaajista Aatu Saastamoisen sekä Aappo Savikosken kasvattajaseura on Ylivieskan Kuula.

Viime vuonna huippukaudet Kuulan naisissa pelanneet Fiona Soini sekä Jenni Matola ovat naisten Superpesiksen puolella Kuulan kasvatteja. Soini edustaa ensi kesänä Kempeleen Kiriä ja Matolan ensi kesän joukkue on Seinäjoen Maila-Jussit.

Kaikin puolin Ylivieskan Kuulan tekemisestä paistaa läpi kova tekemisen meininki. Junioripuoli on saanut kovan vahvistuksen junioripolun kehittämiseen, molemmilla edustusjoukkueilla on tavoitteet omien sarjojensa kärkipäissä ja uusia lupaavia pelaajia on nousemassa nuorten Superpesiksestä urallaan eteenpäin. Lisäksi myös järjestettävien tapahtumien puolella riittää sarjaotteluiden lisäksi useita hienoja tapahtumia.

– Ihan kova draivi on kyllä päällä, naurahtaa myös puheenjohtaja Kujala.

Teksti: Miska Peltoniemi