Keski-Pohjanmaalla Toholammin Urheilijat on yhdistänyt voimansa Kinnulan Kimmojen kanssa alueen naispesäpalloilun hyväksi. TU ja KiKi aloittivat yhteistyön vuosi sitten, jolloin käynnistettiin tavoite pelata naisten Suomensarjaa yhteisjoukkueella.

Yhteistyön selkärankana oli, että joukkueet pelaisivat vuorovuosina Kinnulan ja Toholammin nimien alla. Viime kaudella yhteisjoukkue edusti Kinnulan Kimmoja ja tulevaksi kaudeksi sarjapaikka siirrettiin Toholammin Urheilijoiden alle. Kotipelit jaetaan kuitenkin puoliksi paikkakuntien välille, joilla on välimatkaa noin viidenkymmenen kilometrin verran. Joukkue harjoittelee myös molemmilla paikkakunnilla.

Kun yhteisjoukkueen perustamisesta päätettiin, seurat sopivat yhdessä, että yhteisjoukkueella pelataan Suomensarjaa ainakin kaksi seuraavaa kautta. Yhteiselo on kuitenkin sujunut tähän asti hyvin ja se jatkunee myös tulevaisuudessakin, mikäli pelaajia naisten Suomensarjaan vain riittää.

Yhteistyö Kinnulan Kimmojen kanssa on ollut onnistunutta

– Henkilökohtaisesti minä ainakin olen tykännyt tästä yhteistyöstä! Saadaan vähän erityylistä valmennusta kummastakin seurasta ja valmennuspiiri on laaja. Lisäksi pelaajamäärään on saatu niin sanottua pelivaraa, kertoo Toholammin Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Tiina Ruusila.

Toholammin ja Kinnulan yhteistyön muoto on poikkeuksellinen, eikä tiedettävästi tämänkaltaisia yhteistöitä, joissa joukkueen nimi vaihtuu vuosittain, ole kovin montaa suomalaisessa urheilukentässä. Kannustusta tämän kaltaiselle yhteistyölle Toholammilta, tai kuten puheenjohtaja Ruusila sanoo, ”Lampilta” kuitenkin irtoaa.

– Ilman muuta suosittelen tällaista yhteistyötä muillekin! Tämä on aivan loistava juttu. Pesäpalloliitollakaan ei ollut mitään tätä vastaan ja keskustelu asiasta oli hyvin sujuvaa. Avointa kommunikaatiotahan tällainen yhteistyö vaatii kaikkien osapuolien kesken, Ruusila jatkaa.

Tänä vuonna Toholammin ja Kinnulan yhteistyö saa myös kolmannen osapuolen, kun seurat aloittavat tekemään yhteistyötä Ylivieskan Kuulan kanssa, jolta löytyy joukkueet muun muassa naisten Ykköspesiksestä sekä tyttöjen Superpesiksestä. Tämä avaa uusia ovia kilpaurheilupuolella, kun yhteistyötä voidaan tehdä jatkossa myös ylemmän sarjatason joukkueen kanssa.

Suomensarjan lisäksi myös Maakuntasarja on tullut Toholammilla viime vuosina tutuksi

Toholammilta löytyy lähihistoriasta Suomensarja-kokemusta myös yksinään, sillä TU nousi Maakuntasarjasta Suomensarjaan 2020 syksyllä ja pelasi yksin yhden kauden Suomensarjaa vuonna 2021 ennen yhteistyön alkua Kinnulan Kimmojen kanssa. Kun Toholammilla noustiin sarjaportaan verran ylemmäksi kesällä 2020, oli seuralla Maakuntasarjassa peräti kaksi joukkuetta. Näistä joukkueista toinen nousi ja toinen säilyi Maakuntasarjassa.

Myös viime vuonna Toholammin Urheilijoilla oli naisjoukkue Maakuntasarjassa ja toiveena on, että myös ensi kesäksi joukkue saadaan kasaan. Pelaajien rekrytointi käy parhaillaan kuumana, mutta vielä varmuutta naisten Maakuntasarja-joukkueen kohtalosta ei ole.

Junioripuolella harrastajia nuorimmissa ikäluokissa

Pienellä paikkakunnalla harrastajamäärät ovat pieniä, mutta siitä huolimatta Toholammin Urheilijat sai kasaan viime kaudella sekä G- että F-juniorijoukkueet. F-juniorit kävivät myös ensimmäistä kertaa alueleirillä viime kesänä Haapajärvellä. Alueleiri oli monelle juniorille kesän kohokohta ja ensimmäisistä pesisleirikokemuksista tykättiin valtavasti.

Nuorimpien junioreiden valmennuksessa on ollut aktiivisesti mukana laaja joukko valmentajia, aina Superpesis-pelaajista lähtien. Laaja valmennusporukka mahdollistaa tulevaisuudessa myös uusien mahdollisten harrastusmuotojen kehittämistä ja Toholammilla onkin suunniteltu pienimmille lapsille pesisleikkikoulun perustamista.

Lähimenneisyydessä pesäpalloharrastajia on kuitenkin ollut Toholammilla enemmänkin ja tyttöjunioreissa junioripolku on ollut aiemmin kasassa aina C-ikäluokkaan saakka. Vähenevät asukasmäärät kunnassa ovat kuitenkin syöneet potentiaalisten harrastajien määrää. Pesäpallon lisäksi Toholammilla on myös paljon muuta harrastustoimintaa, joista etenkin sulkapallo ja jalkapallo ovat tällä hetkellä hyvässä nosteessa.

– Jokaisena vuotena meillä on haasteena saada joukkueisiin tarpeeksi pelaajia kasaan, mutta kyllä niitä alkaa aina löytymään, kun pelaajat vain saavat edellisen vuoden ottelut puhalleltua pois, Ruusila kertoo.

Ruusilan mukaan pesäpallotoiminnan kehittämiseen kaivataan tulevaisuudessa lisää toimijoita ja esimerkiksi aktiivisia tuomareita tarvitaan enemmän otteluita tuomitsemaan. Kokonaisuudessaan yleinen ilme seuran taustavoimissa on kuitenkin varsin positiivinen ja intoa arjen puurtamisessa riittää.

Yhteispeli on tärkeää niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Teksti: Miska Peltoniemi