Kinnulan urheilutoiminnan pyörittämisessä tukea ja helpotusta arkeen antaa se, että harrastaminen kunnassa on todella halpaa. Kinnulasta KiKi:n urheilijoille löytyy yksi liikuntasali ja kuntosali, joissa voi harjoitella, jonka lisäksi lähikunnista Toholammilta, Haapajärveltä, Kärsämäeltä ja Reisjärveltä löytyvät vielä suuremmat liikuntahallit.

Tiivis yhteistyö lähialueen seurojen kanssa on myös Kinnulassa elintärkeää

Yhteistyö useiden muiden lähiseurojen kanssa on myös Kinnulan Kimmojen juniorityön tärkein avain. Kinnulan Kimmojen E-pojat tahkoavat ensi kesänä kilpasarjaa Kärsämäen Katajan alla, D-pojat ovat muodostaneet yhteisjoukkueen Reisjärven Pilkkeen alle ja C-tytöt jatkavat viime kauden tapaan yhteistyötä Haapajärven Pesä-Kiilojen kanssa. Osa Kimmojen C-tytöistä edustaa ensi kesänä Pesä-Kiiloja myös tyttöjen Superpesiksessä. Lisäksi Reisjärven Pilkkeen riveissä tahkoaa yksi Kinnulan Kimmojen C-poikajuniori.

Kinnulan Kimmoilla on itsellään joukkueet E-ikäisissä tytöissä ja pojissa sekä F-junioreissa. Nuorimpiin juniorijoukkueisiin on yritetty hankkia useina kesinä uusia harrastajia KiKin järjestämällä ”Torvelo-pesiksellä”. Tämän tarkoituksena on ollut tutustuttaa lapsia pallopelien pariin ja saada lapsille aikaan onnistumisen tunteita erilaisten pelien ja leikkien avulla. Torvelo-pesiksen vetäjinä ovat toimineet usein seuran nuoremmat junioripelaajat.

Lisäksi Kinnulan Kimmoilla on oma joukkue naisten Maakuntasarjassa ja yhteisjoukkue naisten Suomensarjassa Toholammin Urheilijoiden kanssa. Viime kaudella naisten Suomensarjaa pelattiin Kinnulan Kimmojen nimellä ja ensi kaudelle Suomensarja-joukkue vaihtuu puolestaan Toholammin Urheilijoiden seuran alle. Varsin tasaisessa naisten Suomensarjan Länsilohkossa Kinnulan Kimmot sijoittui viime vuonna kuudennelle sijalle, napaten 16 ottelussa yhteensä 20 pistettä.

Kinnulan Kimmojen puheenjohtaja Panu Puputti on luottavainen Kinnulan naispesäpalloilun lähitulevaisuuteen ja kertoo, että nuoria ja hyviä pelaajia C-tytöistä on nousemassa Suomensarja-joukkueen mukaan nyt ja myös jatkossa. Naisten Suomensarja-joukkueen pyörittäminen yhdessä Toholammin Urheilijoiden kanssa on onnistunut hyvin. Joukkueesta ei Puputin mukaan lopettanut kovin montaa pelaajaa viime kauden jälkeen ja KiKi:n puheenjohtaja uskoo, että myös ensi kesänä Suomensarja saa KiKi:n ja TU:n yhdistelmäjoukkueesta sarjatasolle oikean tasoisen joukkueen.

Näytösottelut markkinointitempauksina

Kinnulan ja muidenkin lähialueen kuntien potentiaaliset harrastajamäärät eivät ole varsin suuret ja uusien harrastajien eteen tarvitaan paljon onnistunutta markkinointityötä. Lähialueiden pesäpalloinnostusta on yritetty herättää monin keinoin. Esimerkiksi viime vuonna mahdollisten uusien harrastajien innostamiseksi Kinnulan Kimmot vei Pihtiputaalle yhden junioreiden pelin näytösottelun hengessä.

Lisäksi pesäpallosta kiinnostuneiden innostamiseksi KiKi on järjestänyt miesten Superpesiksen harjoitusotteluita kahteen kertaan. Viime keväänä Kinnulassa mittelivät Koskenkorvan Urheilijat ja Pattijoen Urheilijat. Vuonna 2018 puolestaan Kinnulassa kohtasivat Vimpelin Veto sekä Seinäjoen Jymyjussit.

Seuran puheenjohtaja Panu Puputti on tapahtumiin tyytyväinen ja kertoo, että seurassa jo harrastavat lapset ja nuoret saivat idoleidensa näkemisestä varmasti sytykettä omaan harrastamiseensa. Ottelut herättivät myös lähialueen pesäpalloihmisissä paljon kiinnostusta ja myös joukkueet tykkäsivät Kinnulassa pelatuista otteluista. Yhteistuumin viimeisimmän ottelun jälkeen väläyteltiin jopa ideaa, josko tulevaisuudessa Kinnulassa pelattaisiin myös Superpesiksen runkosarjaottelu.

Seuratoimintaan kaivataan uutta verta

Superpesis-ottelun järjestäminen Kinnulassa on tällä hetkellä kuitenkin vielä haaveen tasolla ja seuran tulevaisuuden kehitysaskeleet sekä uudet innovaatiot vaativat paljon uusia taustavoimia seuratoimintaan mukaan. Kuten monella paikkakunnalla, myös Kinnulassa seuratyö on pienen porukan harteilla, jonka suuresta ahkeruudesta huolimatta uuden kehittäminen on haastavaa.

Tällä hetkellä seuratoiminnassa on mukana noin 7-8 valmentajaa, joten myös valmennuspuolelle uusia tekijöitä kaivataan, jotta uusia avauksia junioritoimintaan voisi olla mahdollista tehdä. Usea seuran valmentajista on ollut enimmillään jopa neljän joukkueen valmentajina, mikä kertoo myös seuran valmentajien suuresta sitoutumisesta junioreita kohtaan. Puheenjohtaja Puputti on kuitenkin erittäin tyytyväinen seuran nykyisten valmentajien tasoon ja kehuu valmennusta erittäin laadukkaaksi.

Yhteistyö lähialueen seurojen kanssa tuo kuitenkin tärkeää valmennusapua myös KiKi:n junioreille ja kokonaisvaltaisesti yhteistyö on toiminut lähialueen seurojen kanssa hyvin. Puputin mukaan raha-asiat ovat usein asioita, jotka tuottavat seurojen välisissä yhteistöissä tuskaa, mutta niihin on luotu selvät pelisäännöt, jotka ovat toimineet tähän saakka mainiosti.

Laadukasta valmennusta ja tuomaritoimintaa

Kenties toimiva yhteistyö muiden seurojen kanssa sekä laadukas junioreiden valmennus, on ollut tekijä, mikä on pitänyt harrastajia hyvin Kinnulan Kimmojen joukkuetoiminnassa mukana. Lopettavia pelaajia seurassa on ollut puheenjohtaja Puputin mukaan melko vähän, eikä korona-aikakaan näkynyt pahemmin lopettaneiden pelaajien määrissä. Vaikka pelaajia Kinnulan kokoisessa pienessä kunnassa on melko vähän, niistä on saatu pidettyä kiinni hienolla tavalla.

Myös hyviä ja innokkaita pesäpallotuomareita on seurassa hyvä määrä, mikä on seuratoiminnan kannalta elintärkeää, jotta kaikki pelit saadaan pelattua. Moni aktiivituomareista pelaa itse seurassa ja tuomaroi oman pelaamisen sivussa. Puputti arvioi, että aktiiviset tuomarit ovat kiinnostuneita jatkamaan tuomaripolulla, vaikka oma pelaaminen päättyisikin jossain vaiheessa. Tämä lupaa hyvää Kinnulan ja koko Suomen tuomareiden tulevaisuuden suhteen!

Teksti: Miska Peltoniemi