Kannuksen Uran junioripolku on tällä hetkellä erinomaisella tolalla. Kannuksen Uralla on tyttöjen ja poikien yhteisjoukkueet G- ja F-junioreissa, jonka lisäksi Uralla on poikajoukkueita E-, D- ja C-junioreissa sekä tyttöjoukkueet E-, D-, C- ja vielä B-ikäluokassakin, jossa Ura pelaa tyttöjen Ykköspesistä. Lisäksi seuralla on naisjoukkueet sekä Maakuntasarjassa, että Suomensarjassa. Kannuksen Uran miesjoukkueita on kolme ja ne pelaavat Maakuntasarjassa, Suomensarjassa sekä edustusjoukkue Ykköspesiksessä.

Syyt pesäpallobuumin taustalla

Kannuksen asukasluku on reilut 5500. Tähän nähden peräti neljäntoista joukkueen aktiivinen toimiminen on mielettömän suuri määrä. Puheenjohtaja Anne Kolppasen mukaan harrastusmahdollisuudet Kannuksessa ovat kaupungin kokoon nähden todella hyvät, mutta pesäpallo on pystynyt vakiinnuttamaan paikkansa Kannuksen ykköslajina harrastajien keskuudessa. Kolppanen jakaa tästä kiitosta seuran aktiiviselle pesäpallojaostolle sekä junioripäällikölle, jotka ovat hallinnoineet ansiokkaasti junioripuolen asioita ja kehitystä tähän pisteeseen missä se on nyt.

Pesäpalloharrastamisen hinta on Kolppasen mukaan Kannuksen Urassa erittäin halpaa. Tämä on ollut tärkeä valttikortti harrastajien hankkimisessa ja kynnys pesäpalloharrastuksen aloittamiselle on tämän myötä matala. Uran pyörittämä pesisliikkari on houkutellut nuorimmista lapsista paljon harrastajia pesäpallotoimintaan mukaan. Onnistunut markkinointityö pesisliikkarin suhteen on ollut junioriputken kivijalka jo useamman vuoden ajan.

Pelaajamäärät ovat joukkueissa hyviä ja liki jokaisessa juniorijoukkueessa pelaajia riittää todella positiivisesti. Ainoastaan E-pojissa pelaajia on vähänlaisesti, mutta muissa joukkueissa pelaajamäärät ovat joukkueissa runsaita. Erinomaiset pelaajamäärät ovat seurausta hyvästä junioriputkesta, jossa on luonnollista siirtyä ikävuosien kasvaessa ylemmän ikäluokan joukkueeseen. Lisäksi pesäpallon ympärillä oleva hyvä pöhinä vetää nykyisten harrastajien kavereita mukaan uusiksi vahvistuksiksi joukkueisiin.

Positiivisella energialla ja selkeillä tavoitteilla eteenpäin

Kaiken kaikkiaan Kannuksen Uran tekemisestä hehkuu positiivisuus. Puheenjohtaja Kolppanen kertoo, että seurassa riittää jokaiseen joukkueeseen vähintään kaksi valmentajaa sekä joukkueenjohtaja, mikä mahdollistaa sen, etteivät seuran taustavoimat kuormitu liikaa useata joukkuetta pyörittäessään.

”Nyt kun harrastajamäärät on saatu kasvuun, haluamme keskittää panoksia valmentajien ja pelinjohtajien kouluttamiseen, jotta valmennuksessakin on jatkossa entistä enemmän laatua”, toteaa Kolppanen.

Miesten edustusjoukkueen pelaaminen Ykköspesiksessä on Kolppasen mielestä tärkeä asia, mikä innostaa seuran junioreita entistä enemmän pesäpallon pariin, kun omalla kotikentällä voi nähdä Ykköspesis-tason suosikkipelaajia.

”Tähtäin ja katse täytyy olla aina nykyhetkeä korkeammalla, mutta olemme tyytyväisiä, jos pystymme kasvattajaseurana nostamaan yksilöitä Superpesis-tasolle myös tulevaisuudessa”, toteaa Kolppanen seuran tulevaisuuden tavoitteista.

Neljä kautta Miesten Ykköspesistä

Miesten Ykköspesiksessä Kannuksen Uran edustusjoukkue on pelannut kaudesta 2019 lähtien. Ensimmäisillä kausillaan 2019 ja 2020 Uran miehet sijoittuivat vielä sarjan häntäpäähän ja ensimmäisen Ykköspesis-kauden jälkeen sarjapaikka saatiin säilytettyä vasta Pöytyän Urheilijoiden luovuttua omasta sarjapaikastaan.

Kuitenkin kaudella 2021 Kannuksen Ura vastasi yhdestä Ykköspesis-kauden suurimmasta yllätyksestä, jolloin Ura sijoittui runkosarjan neljänneksi ja eteni sarjan pudotuspeleihin. Välierissä tie nousi pystyyn Oulun Lippoa vastaan, mutta kaiken kaikkiaan kausi 2021 oli Kannuksessa erittäin onnistunut. Viime kaudella 2022 Ura sijoittui runkosarjan yhdeksänneksi ja kaatoi Ykköspesiksen putoamiskarsinnoissa Haapajärven Pesä-Kiilat otteluvoitoin 3-1.

Juniorijoukkueiden lisäksi myös miesten edustusjoukkueen tilanne on tällä hetkellä hyvä ja tasapainoinen. Uran puheenjohtaja Anne Kolppanen kertoo, että joukkueella on taustallaan hyvä määrä sponsoreita ja vaikka taloudessa eletään tällä hetkellä vaikeita aikoja, myös tulevalle kaudelle tukijoita on saatu hyvin mukaan.

Kolppanen toteaa, että paikallisille sponsoreille on todella tärkeää se, ketä joukkueessa pelaa. Merkittävää on, että edustusjoukkueessa mukana on seuran omia kasvatteja ja oman kylän poikia. Tässä haasteessa on onnistuttu ja omia kasvatteja on saatu nostettua edustusjoukkueen mukaan tasaisesti. Myös tulevana kautena uusia lahjakkaita Kannuksen Uran kasvatteja kamppailee seuran Ykköspesis-miehistössä. Uran hienosti toimiva juniorituotanto pitänee tästä seikasta huolta myös tulevaisuudessa.

Myös olosuhteet Kannuksessa ovat ottaneet askeleita eteenpäin, kun kaudelle 2020 Uran kotiareenalle nousi katettu katsomo 240 katsojalle. Yhteensä arenaan kapasiteetti on kaikki katsomot mukaan lukien noin tuhat henkeä.

Sata vuotta kannuslaista pesäpalloa

Pesäpallon 100-vuotista historiaa on Kannuksessa muistettu Kannuksen kaupungintalolle pystytetyllä näyttelyllä, joka kantaa nimeä ”Sata vuotta kannuslaista pesäpalloa”. Näyttelyyn on kerätty Kannuksen pesäpallohistorian varrelta vanhoja valokuvia, pelivälineitä ja -asuja sekä palkintoja ja lehtileikkeitä.

Kattavasti kannuslaisen pesäpallohistorian läpileikkaavaan näyttelyyn on suhtauduttu mielenkiinnolla ja se on saanut kunnan asukkailta hyvän vastaanoton. Myös kävijöitä näyttelyssä on riittänyt paljon. Näyttely avasi ovensa joulukuun alussa ja on esillä vielä 27. tammikuuta saakka. Mikäli kiinnostus kannuslaiseen pesäpalloon heräsi, vieraile näyttelyssä ja tutustu tarkemmin Kannuksen pitkään pesäpallohistoriaan!

Teksti: Miska Peltoniemi