Vajaan kolmen tuhannen asukkaan kunta Veteli on pesäpallopitäjä Keski-Pohjanmaalla. Pienissä kunnissa potentiaalisten harrastajien määrät eivät ole valtavia, mutta myös ensi kaudelle Veteli Pesis on saanut kasaan useamman juniorijoukkueen. Tulevina vuosina seuran tavoitteena on saada junioritoiminta uuteen nosteeseen ja lisätä seuran harrastaja- sekä joukkuemääriä.

Arki rullaa tälläkin hetkellä hienosti ja talvisin Veteli Pesiksen joukkueet tahkoavat palloa lyöntiverkkoon Vetelin urheilutalolla, jossa tilava liikuntasali takaa hyvät oltavat seuran pesäpalloharrastajille. Keväisin pesäpallotreeneihin kuljettaessa innokkaimmat pääsevät seuraamaan myös pesäpallokentän lumien sulamista, sillä urheilutalo sijaitsee aivan VePe:n kotistadionin Ruohopatin pesäpallokentän vieressä!

 

Seurayhteistyö laadukkaan arjen perustana

Seurayhteistyöt ovat myös Keski-Pohjanmaalla suuressa keskiössä. Veteli Pesis tekee eri juniori-ikäluokissa yhteistyötä Vimpelin Vedon, Halsuan Toivon ja Perhon Kirin kanssa. Joukkueiden rakentaminen käy tällä hetkellä kuumana ja yhteistyöseurojen kanssa joukkueet pyritään saamaan kasaan mahdollisimman moneen sarjaan. Veteli Pesiksen nimissä joukkue on jo tässä vaiheessa alkutalvea kasattu ainakin D- ja E-poikien ikäluokkiin. Veteli Pesiksen naisten edustusjoukkue tahkoaa ensi kesänä Maakuntasarjaa. Miesten puolella edustusjoukkue ei osallistu viime kesän tapaan miesten Suomensarjaan.

Veteli Pesiksessä valmentajien tilanne on tällä hetkellä hyvä ja seuran juniorit pääsevät nauttimaan laadukkaasta valmennuksesta. Usealla seuran valmentajalla ja pelinjohtajalla on omaa pelitaustaa Veteli Pesiksen paidassa, jonka jälkeen veri on vetänyt valmennushommiin jopa vuosikymmenien pituisiksi periodeiksi. Veteli Pesiksen puheenjohtaja Saara Huntus nostaa hattua ja kiittää seuran valmentajia ja pelinjohtajia, jotka tekevät isoa työtä Veteli Pesiksen junioripolun ylläpitämisen eteen.

Syksyn hittituotteeksi Vetelissä on noussut kaikkein pienimpiä lapsia liikuttava pesisliikkari. Liikkari pyörii Vetelissä kerran viikossa ja innostus uutta harrastusta kohtaan on ollut kovaa. Osallistujamäärä pesisliikkarissa on ollut jokaisella viikolla 10-15 osallistujaa. Menneenä kesänä VePe järjesti myös pesiskoulua pienille pesäpalloharrastajille.

Tulevaisuudessa seura haaveilee nuorimpien junioreiden alueleirin järjestämisestä, mutta seuran kaikkein tärkeimpänä tavoitteena on pitää seura elinvoimaisena ja tarjota kaikille harrastajille joukkue, jossa harrastaa pesistä. Tavoite seuran tulevaisuuteen on siis varsin yksiselitteinen, mutta paljon kovaa työtä vaativa.

 

Vimpelin Veto ja Veteli Pesis ovat olleet menestyksekäs parivaljakko

Viime vuosien aikana Veteli Pesis on noussut pesäpalloihmisten huulille erityisesti poikien Superpesiksessä tulleen menestyksen myötä. Erittäin tiivis yhteistyö Vimpelin Vedon kanssa on toiminut komeasti ja se on tuonut myös menestystä Veteliin kahtena viime kautena, kun Veteli Pesiksen B-poikien kaulaan ripustettiin syksyllä 2021 hopeiset ja 2022 pronssiset SM-mitalit.

Yksi hienoimmista asioista menestyksessä on ollut se, että poikien pudotuspelit ovat herättäneet kahtena perättäisenä syksynä kuumaa pesäpalloinnostusta veteliläisten keskuudessa. Syksyn 2021 kolmannessa finaalissa katsomo veti puoleensa liki 550 katsojaa, joka on melkoisen suuri prosentti kunnan kaikista asukkaista. Menneellä kaudella VePe:n poikien otteluita striimattiin YouTubeen ja parhaimmillaan yhtäaikaiset katsojaluvut ylittivät 500 live-katsojan rajan.

Poikien Superpesis -joukkueen menestyksen lisäksi yhteistyö on tuonut glooriaa myös Vimpeliin, kun Veteli Pesiksen kasvatit, veljekset Olli ja Juho Heikkala huuhtoivat kultaa Savonjoessa viime syksynä miesten Superpesiksen mestaruuden ratkettua. Heikkalan veljesten lisäksi Vimpelin mestaruusjoukkueessa kolme ottelua pelannut 25-vuotias Ville Takala on Veteli Pesiksen kasvatti. Myös yhden pelin menneenä kesänä Vimpelin paidassa pelannut ViVe-legenda Tuomo Lönnmark on lähtöisin Vetelistä. ”Lönnin” kasvattajaseura on Veteli Pesiksen edeltäjä Vetelin Urheilijat.

Veteli Pesis on tuottanut junioriputkestaan pelaajia myös muihin Superpesis-seuroihin. Pesäpallokauden 2022 käynnistyessä miesten Superpesiksen joukkueiden kokoonpanoissa oli yhteensä 7 Veteli Pesiksen kasvattia. Naisten Superpesiksen puolella VePe:n kasvatteja joukkueiden kokoonpanoissa menneellä kaudella oli kaksi: Riikka Polso ja Mette Mortensen.

 

Vetelissä ollaan tyytyväisiä Vimpeli-yhteistyöhön

ViVe:n ja VePe:n poikien yhteistyö näkyy arjessa erityisesti Vimpelissä, kun poikien Superpesis-joukkue harjoittelee pääsääntöisesti nimenomaan Vimpelin liikuntasaleissa. Kuntien välinen välimatka on ainoastaan noin 40 kilometriä, joten matka harjoituksiin taittuu varsin kevyesti. Vimpelin lisäksi joukkue harjoittelee paljon myös Alajärven pallohallissa sekä Kuortaneen urheiluopistolla.

Veteli Pesiksen puheenjohtaja Saara Huntus on Vimpeli-yhteistyöstä erittäin kiitollinen: ”Yhteistyö Vimpelin Vedon kanssa on ollut korvaamatonta. Poikien pelinjohtaja Kari Kleemola ja taustajoukot ovat tehneet todella suuren työn menestyksen eteen.”

Myös Veteli Pesiksen väistyvä puheenjohtaja ja poikien Superpesis-joukkueen joukkueenjohtaja Kari Lahti on ollut tyytyväinen yhteistyöhön Vimpelin Vedon kanssa: ”Yhteistyö on rullannut hyvin ja myös tulosta on tullut tähän mennessä hienosti.”

Lahti on sitä mieltä, että kaikki ovat ymmärtäneet, että yhteistyön avulla pelaajille saadaan kasaan hyvä yhteinen joukkue ja kovia pelejä. Tämän lisäksi pelaajat kehittyvät muiden rinnalla nopeammin, kun joukkueen taso on kovempi. Menneestä pronssisesta kaudesta Lahti kertoo, että joukkueen päällimmäisenä tavoitteena oli kehittää pelaajia yksilöinä ja menestys tuli lopulta palkinnoksi laadukkaasta työnteosta.

”Yhteistyö on ainoa mahdollisuus, kun paikkakunnat ovat pieniä. Se palvelee kaikkia lähialueen seuroja, eikä se ole keneltäkään pois”, Kari Lahti tiivistää.

Veteli Pesis palkittiin tänä vuonna pohjoisen alueen palkintogaalassa ”Vuoden seura” -tittelillä.

Teksti: Miska Peltoniemi