Sarjapisteistä käytiin tiukkaa, mutta rehellistä ja rehtiä kamppailua Hyvinkäällä sunnuntaina. Jussittaret ei häkeltynyt, vaikka Tahkon Leidit ampaisi toisella jaksolla jo 4-0-johtoon. Essi Ritola tyhjensi pajatson ja johti joukkueensa voittoon. Kunnioituksesta puolin ja toisin kertovat yleisön aplodit viime vuoden Tahko-pelaajalle.

Pelinjohtaja Antti Kuusiston aivot raksuttavat kuin tietokone, joka reagoi nopeasti muuttuviin tilanteisiin pelin sisällä. Palottomassa ajolähtötilanteessa lyödään viimeisellä laiton, jotta juoksuja päästään yrittämään parhailla lyöjien ja etenijöiden kombinaatioilla.

– Tällä kertaa eivät napsuneet vapaat, jotka rupeavat kyllä tulevaisuudessa napsumaan. Turvaamme sen, että kolmosella pysyvät Saagan toimesta huippujalat, vaikkeivat kakkosella tosin yhtään huonommat ole. Samalla saamme vähän happea etenijälle. Seuraavina ovat lyöntivuorossa (Essi) Ritola ja (Aino-Kaisa) Mantere eli tilanne jatkuu hyvin, Kuusisto selittää.

Ratkaisu kertoo naisten Superpesiksen kuukauden joukkueeseenkin valitun Raudasojan merkityksestä joukkueelleen, vaikka nopea kärkietenijä ja linjapelaaja pitää itse jalat tiukasti hiekkatekonurmen pinnassa.

– Oma kausi ei ole vielä ihan sellaiseen erityiseen kiitoon lähtenyt. Välillä menee vähän huonommin, välillä tasaisemmin. Pikkuhiljaa ja tosi kärsivällisesti olen jauhanut omia juttuja. Olen pyrkinyt pelaamaan hyvin ja tasaisesti, Oulaisten Huiman kasvatti painottaa.

Yllätyksellisetkin ratkaisut ovat mahdollisia. Raudasojan repertuaariin kuuluu harvemmin naisten Superpesiksessä nähty pomppulyönti (tyylinäyte Ruudun ottelukoosteessa Manse PP vs. SMJ -ottelusta ajassa 10:00).

– En tiedä, mistä se on tullut. Se on vaan lähtenyt jossain treeneissä. Koin, että pitääpä testata, josko se lähtisi. Se on jostain syystä alkanut välillä onnistuakin, Raudasoja myhäilee.

Normaalia myöhemmin alkanut kausi jatkuu tiiviinä. Raudasoja on pelannut muutamia otteluita myös Maila-Jussien tyttöjen superpesisjoukkueessa, jossa rooli on hieman erilainen kuin naisten Superpesiksessä. Kuukauden päässä odottaa myös Porin Itä-Länsi-tapahtuma 6.-7.8. Raudasoja valittiin tyttöjen Itä-Länteen jo 2019, mutta on aina halunnut laittaa joukkueena menestymisen etusijalle.

– Enemmän tavoitteet ovat joukkuetoiminnassa, sarjaotteluissa ja pisteiden saamisessa joukkueelle. Itä-Länsi-valinta tulee joukkuemenestyksen mukana, jos tulee. Se ei ole varsinainen henkilökohtainen tavoite.

Pelipäivä on paras päivä. Jussittarien leirissä ilon hetkistä otetaan aina kaikki irti. Kuva: Juha Leskinen

”Ketään ei lähdetä nöyristelemään”

Jussittaret on avannut kautensa vahvasti ja ollut kaikissa otteluissaan mukavasti pelin päällä. Sarjapisteitä on kertynyt viidenneksi taulukossa oikeuttavat 15 ennen tiistain kotiottelua Joensuun Mailaa vastaan. Ainoan kerran pisteittä Jussittaret jäi hallitsevan Suomen mestarin Kirittärien vieraana Jyväskylässä. Raudasoja kaipaa vielä koko ottelun mittaista ehjää suoritusta, jollainen nähtiin Hyvinkäällä sunnuntaina.

– Tärkeä 2-0-voitto Tahkosta. Me olemme päästäneet muutamassa pelissä yhden jakson meitä heikommalle vastustajalle, niissä pitäisi olla tarkkana. Vaikka juoksuja tuli aika paljon Hyvinkäällä, saimme kairattua hyvän voiton.

– Tosin, jos ensimmäinen jakso on mennyt vähän ohi, sitten on päästy toiselle jaksolle hyvin mukaan ja kerätty itsemme. Se on ollut kova juttu!

Joukkueesta huokuvat ulospäin hyvä henki ja tiivis yhteen hiileen puhaltaminen. Pelaajat nauttivat siitä, mitä tekevät ja innostuvat pesäpallosta ilta toisensa jälkeen.

– Meillä on niin sitoutunut tämä porukka tähän meidän hommaamme. Me niin nautimme tehdä tätä täysillä ja kaikki antavat kaikkensa. On siinä aika hyvä olla ja pelata, Raudasoja iloitsee.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön SMJ — Jussittaret (@jussittaret) jakama julkaisu

Pelikentän lisäksi Jussittaret on ottanut haltuun sosiaalisen median. Lauantaina joukkue tiedotti 2000 seuraajan määrän ylittyneen eritoten nuorten suosimassa TikTok-palvelussa.

– Aika hauskaa meillä on siellä, Raudasoja hymähtää.

Maila-Jussien naisten aiemmat menestysvuodet osuvat lähinnä 1970-luvun lopulle, jolloin seura voitti huippukohtana Suomen mestaruuden 1977. Nykyinen aikakausi Superpesiksessä alkoi vuodesta 2015. Viisi peräkkäistä kautta Jussittaret on yltänyt pudotuspeleihin ja kahdesti kuudenneksi. Viime syksynä porilaiselle Pesäkarhuille tarjoiltiin jo myrskyvaroitus puolivälierissä avausottelun voitolla, eikä Raudasojan mukaan joukkue aio jatkossakaan antaa mitään ilmaiseksi ennakkosuosikeille.

– Teemme omaa juttuamme. Välillä väläyttelemme ja tiedämme, että pystymme voittamaan nekin pelit. Ei tässä ketään lähdetä nöyristelemään. Pelaamme laadukkaasti omaa juttuamme, niin kyllä se riittää, Raudasoja vakuuttaa.

Seinäjoen Maila-Jussit kohtaa naisten Superpesiksessä Joensuun Mailan tänään tiistaina kello 18. Illan toisessa ottelussa ja Ruudun päälähetyksessä Fera saa Raumalle vieraakseen Lapuan Virkiän.