Raikas merituuli puhaltaa usein kaupungin pesäpallopyhätössä Erku-Areenalla. Heinäkuisena maanantaipäivänä viime vuonna kyse oli muutoksen tuulesta, kun pesäpallokansan keskuuteen putosi iso uutinen. Pesäkarhujen valmennuksessa yhdeksän vuotta toiminut Sami Österlund kertoi aikeistaan siirtyä Joensuun Mailaan ja halustaan kokeilla siipiään miesten huippupesäpallon parissa.

Pesäkarhuissa alkoi syksyllä uusi aikakausi. Uudelle matkalle joukkueen luotsaa pelinjohtajana Jarkko Pokela, joka muistetaan Porissa turhankin hyvin loppuottelusarjasta 2017 ja tamperelaisen Manse PP:n seurahistoriallisesta Suomen mestaruudesta. Nyt tilanne on toinen ja Pokela tekee kaikkensa Pesäkarhujen menestyksen eteen.

– Hyvin olen kotiutunut tänne ja tykännyt kaikesta tekemisestä. Seurasta on vain hyvää sanottavaa. Seura on johdettu hyvin ja hyvin organisoitu. Jokainen tietää, mitä tekee, Pokela ihastelee.

– Sami (Österlund) teki pitkään erittäin hyvää työtä, joka luo hyvän pohjan ja josta pitää ottaa hyvät asiat mukaan. Yksi teema on pelattavuus yksilöiden kautta ja parien pelaaminen pelin sisällä. Pelaajat ottavat isomman kopin pelin pelaamisesta ja uusia asioita voidaan tuoda mukaan myös pelaajalähtöisesti, Pokela sanoo.

Alkutaipaleeseen uuden joukkueen kanssa alajärveläislähtöinen Pokela on tyytyväinen.

– Ehkä tässä vielä kuherruskuukautta mennään, mutta joukkue on nälkäinen ja joukkueessa on hyvä vire päällä. Peruspohjat ovat valmiina, pitkään on tehty hyvin hommia ja haluamme olla entistäkin parempia. Ajatukset keskitetään olennaiseen.

Joukkueena tekeminen arvossaan

Muutoksia joukkueessa on edellisvuosiin verrattuna tapahtunut paljon. Merkittävimpänä niminä lähtijälistalla ovat vuoden pesäpalloilija 2017 Susanne Ojaniemi, jonka ura jatkuu Kirittärissä Jyväskylässä, lopettamispäätöksen tehnyt Itä-Länsi-pelaaja Milla Oksa sekä Kempeleen Kiriä ensi kaudella edustava oululaislähtöinen Roosa Törmänen. Pesäkarhujen kasvatit edustavat tätä nykyä myös useita muita superpesis- ja ykköspesisseuroja, kuten helsinkiläiseen Roihuttariin siirtynyt Lotta Nummikari ja kuopiolaista Puijon Pesistä edustava Tilda Tuomi.

– Susanne Ojaniemi ja Milla Oksa ovat suunnilleen seuraikoneita, eikä heiltä pidä ottaa mitään pois. Joka tapauksessa, kun on pitkään menty samalla porukalla ja ryhmä sen jälkeen muuttuu, muutokset tuovat aina uutta, Pokela kuitenkin muistuttaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön pesakarhutpori (@pesakarhutpori) jakama julkaisu

Pesäkarhujen joukkueeseen onkin liittynyt tukku mielenkiintoisia nimiä. Eveliina Toppari on pelannut 11 kautta Superpesiksessä ja voittanut viisi Suomen mestaruutta Lapualla. Kokeneisiin vastuunkantajiin lukeutuvat loimaalaislähtöinen Riina Korkiamäki ja Laitilasta ponnistanut Henna Nurmi.

Läpimurtoa Superpesikseen tavoittelevat Sanni Huhtala seuran omista junioreista sekä jo viime kaudella hienoja otteita esittänyt kankaanpääläisen Mailajuniorien kasvatti Tiia Peltonen. Raumalaislähtöinen Ella Kuusisto ja ensimmäiset pesäpallo-oppinsa Pöytyällä ammentanut Elisa Pauna voittivat Feran paidassa B-tyttöjen Suomen mestaruuden 2019.

– Elisa Pauna on ollut todella kovassa vedossa, varsinkin ulkopelissä ja odotustenkin jälkeen positiivinen yllätys. Tiia Peltonen on osoittanut jo nyt potentiaaliaan ja ottanut vahvoja steppejä eteenpäin, Pokela erityisesti kehuu.

Menestyvässä pesäpallojoukkueessa ei heikkoja lenkkejä ole. Pokela alleviivaakin joukkueena tekemisen merkitystä ja jakaa kiitosta omilleen. Useita vuosia Pesäkarhuja edustaneet kokeneet avainpelaajat ovat antaneet uudelle pelinjohtajalle todellisen aiheen tyytyväisyyteen.

– Ennen kaikkea korostan kokonaisuutta, koko joukkuetta. Useampi pelaaja on osoittanut halunsa viedä hommaa eteenpäin. Hyvä säpinä on pitkäänkin mukana olleiden keskuudessa. Heidän oma tahtotilansa on kova olla taas vuoden verran parempia.

Lyöjäkuningatar, Go On Superjokeri Susanna Puisto on noussut kautta aikain lyöjätilastossa jo seitsemänneksi. Puisto on iskenyt Superpesiksessä hulppeat 24+594=618 lyötyä juoksua. Kuva: Topi-Aleksi Lohiranta

– Kilpailuetuna meillä on nyt laaja remmi mukana. Särkymävaraa on enemmän ja kilpailutilanne joukkueen sisällä vie eteenpäin. Pystymme kesällä kierrättämäänkin pelaajia tarpeen mukaan, ilman suurempia riskejä, Pokela huomauttaa.

Kaikille pelaajille etsitään sopivia mahdollisuuksia edetä uralla. Jos pelipaikkaa ei heti löydy Pesäkarhujen tusinasta, vaihtoehtoja kartoitetaan.

– Oma ykköspesisjoukkue (Pesäkarhut Akatemia) on yksi vaihtoehto tai pelaajan vuokraaminen toiseen superpesisseuraan. Tarkastelemme ja seuraamme tilannetta, Pokela toteaa.

Tilanteen kanssa opittu elämään

Vuodesta 2020 tuli Pesäkarhuille paljon muuta kuin sen piti olla. Kotimaisten naispalloilusarjojen ylivoimainen katsojaykkönen sai tuta koronarajoitukset nahoissaan, minkä lisäksi kautta aikain ensimmäinen Itä-Länsi-tapahtuma siirtyi pelattavaksi ensi kesänä 9.-10.7.2021. Joukkueenkin peli aaltoili, mutta kausi huipentui hienosti viimeisen ottelun voittoon ja pronssijuhliin. Mitali oli Pesäkarhuille peräti 17:s 2000-luvulla.

Yhä edelleen koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne luo epävarmuutta, vaikka valo alkaakin kajastaa tunnelin päässä kesää kohti mentäessä. Pesäkarhut joutui perumaan tammikuulle suunnitellun harjoitusturnauksensa, Tammi Cupin, mutta ylipäätään Pokela kertoo joukkueen oppineen elämään tilanteen kanssa.

– Harjoitussuunnitelma on saatu pysymään kasassa. Yhden leirin jouduimme perumaan joulukuussa ja oman turnauksemme viime viikonlopulta. Ei tämä niin seesteistä aikaa ole ollut. Asiat muuttuvat, ajat ja päivät muuttuvat. Positiivisesti menemme kuitenkin eteenpäin, kun tilanteen kanssa osaamme elää ja pystymme valmistautumaan kauteen.

Pesäkarhujen seurahistorian toistaiseksi ainoa Suomen mestaruus on kaudelta 2002. Vaativan porilaisyleisön näkemyksestä voi kysymättäkin olla varma, mutta Pokela haluaa edetä askel kerrallaan ja keskittyä onnistumaan arjessa laadukkaan tekemisen kautta. Silloin tuloskin voi olla kauden päätteeksi jopa kirkkain mahdollinen.

– Ajatukset ovat olennaisessa. Joukkueessa ei ole vielä varsinaisesti puhuttu tavoitteista eikä ole haluttu lyödä lukkoon mitään. Porissa tietysti kulttuuri on sellainen, että odotukset ovat selvät. Olemme miettineet tarkoin, miten toimintaa voidaan viedä eteenpäin ja mitkä ovat asioita, joiden pitää loksahtaa kohdilleen. Jos asiat jokapäiväisessä tekemisessä natsaavat, menestystäkin tulee, Pokela vakuuttaa luottavaisena.

Pesäkarhut saa kotikentälleen Erku-Areenalle vieraakseen Hyvinkään Tahkon, kun naisten Superpesiksen avauskierros pelataan 12. toukokuuta. Lisätietoa löytyy seuran nettisivuilta www.pesakarhut.fi.