Tähtäimessä on joukkueen pidempiaikainen kehitystyö. Se näkyy pelaajasopimuksissakin, sillä useammalla avainpelaajalla ja nuorella lupauksella on vähintään optio jatkosta seurassa myös kaudella 2022. Pelinjohtaja Tuomainen allekirjoitti Feraan 2+1-vuotisen sopimuksen. Siilinjärven Pesiksen kasvatti kulki rohkeasti poikki Suomen ja saapui aiemmin hyvin hatarasti tuntemaansa kaupunkiin.

– Hyvin olen päässyt toimintaan sisään, ei siinä erityisempiä ongelmia ole ollut. Samaa pesäpalloa se on täällä kuin Siilinjärvellä. Kulttuuri on vahvaa ja itselle on tarjolla paljon uusia virikkeitä, jotka innostavat uralla eteenpäin, Tuomainen sanoo.

– Kommunikaatiota harjoitellaan joukkueen kanssa, niin että ymmärrämme varmasti toisiamme ja puhumme samoista asioista keskenämme, Tuomainen hymähtää.

Ainakin ”Rauman giälen” alkeisiin pääsee kiinni videoilla, jotka paikallinen Nortamo-Seor on julkaissut.

Erno Tuomainen on Feran superpesisjoukkueen uusi pelinjohtaja. Kuva: Fera

Nuoria huippulupauksia, vahva valmennustiimi!

Fera tunnetaan pesäpallossa häikäisevästä junioritoiminnan menestyksestään. Seuralla on peräti seitsemän B-tyttöjen Suomen mestaruutta kautta aikain ja yhteensä 13 ikäluokan SM-mitalia 2000-luvulta. C-tyttöjen mestaruuksista Fera vei nimiinsä kolme (2015, 2018, 2019) edellisten viiden vuoden aikana.

– Juniorityö täällä on tunnetusti laadukasta. Edustusjoukkuetta lähdetään nyt rakentamaan siltä pohjalta uuteen iskuun ja palauttamaan seuraa huipulle, Tuomainen sanoo.

Fera voitti seurahistoriansa toistaiseksi ainoan naisten SM-mitalinsa yltämällä pronssille 2015. Karoliina Koski ja Miia Tervonen ripustivat piikkarinsa naulaan, mutta mitalijoukkueesta seuraa edustavat yhä porilaislähtöinen Meea Lehtinen sekä valmennustiimiin liittynyt Jenna Kammi-Rahnasto.

– Meea on valmennuspuolellakin isommassa roolissa ja todella tärkeä pelaaja, joka tuo kokemuksensa ja osaamisensa joukkueen käyttöön. Jenna on lukkarivalmentajan roolissa erityisesti nuoren Ilona Hakoniemen, mutta muidenkin seuran nuorten lukkareiden sekä juniorivalmennuksen apuna. Pitkän uran myötä Jennan tietotaito on muutenkin korkealla tasolla ja siitä oppii itsekin, Tuomainen kiittelee.

Vasta 17-vuotias Hakoniemi nousi Feran superpesisjoukkueen lukkariksi viime kaudella ja herätti huomiota ennakkoluulottomilla otteillaan. Samaa oli nähtävissä menneellä viikolla seuran sosiaalisen median kanavissa, jotka Laitilan Jyskeen kasvatti otti haltuunsa päällikön tavoin.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Fera ry (@ferarauma) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Fera ry (@ferarauma) jakama julkaisu

Nuoresta voimasta on hyvä ammentaa. Fera on voittanut neljä peräkkäistä B-tyttöjen SM-mitalia, joista mieleenpainuvimpana Suomen mestaruuden 2019 ja kuuluu ennakkosuosikeiden joukkoon myös tulevalla kaudella.

– Nuoruuden innolla lähdemme myös naisten Superpesikseen, nuorille pelaajille annamme rohkeasti mahdollisuuksia sekä luottamusta toteuttaa omia rajojaan. Hakoniemi, Jasmin Andreasen, Fanny Lahtinen ja monet muut nuoret pelaajamme rakentavat seuran tulevaisuutta, Tuomainen tietää.

Yksi mielenkiintoinen nimi joukkueessa on Julia Valtanen, joka tunnetaan pesäpallon ohella menestyneenä, tukun ennätyksiä rikkoneena keihäänheittäjänä. Valtanen on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Feraan 27 vuotta seuraa eri sarjatasojen pelaajana edustaneen ja SM-pronssia 2015 voittaneen äitinsä Tiina Andreasenin jalanjäljissä tavoitellen lähinnä roolia Go On Superjokerina.

Vahvojen yksilöiden ohella palasten pitää loksahtaa kohdilleen joukkuepelissä, jota Feran pitää vielä hioa ja terävöittää. Tuomainen luottaa yhtenäisyyden löytymiseen.

– Ulkopeli alkaa jo olla hyvällä tasolla. Sisäpeliä pitää vielä harjoitella lisää ja siihen on panostettukin, jotta kaikki ovat varmasti samalla sivulla.

Positiivinen ilmapiiri innostaa

Epidemiatilanteen vuoksi Raumalla on täytynyt ottaa tiukat rajoitukset käyttöön. Kun lajissa ei ole aktiivinen kilpailukausi käynnissä, jopa harjoitusotteluiden pelaaminen on kiellettyä myös huippu-urheilussa. Suunnitelmallista harjoittelua on kuitenkin pystytty jatkamaan, mistä Tuomainen antaa vuolaat kehut kaupungin ja erinomaisten puitteiden suuntaan.

– Pelisuunnitelmat menivät uusiksi, kun naisten ja B-tyttöjen Halli-SM-ottelut peruuntuivat. Harjoittelu on kuitenkin jatkunut normaalisti. Toivotaan tietysti, että epidemiatilanne kehittyy pian myönteiseen suuntaan.

– Rauman kaupunkia täytyy kehua. Olosuhteet ovat täällä loistavat arjen tekemiseen. Harjoittelua on pystytty toteuttamaan turvallisesti.

Viihtyvyyttä lisää hyvä yhteishenki niin joukkueessa kuin koko seurassa.

– Henki on joukkueessa erittäin hyvä, positiivinen ja iloinen. Ilmapiiri tukee turvallisen ympäristön rakentumista. Samaa on helppo sanoa seurasta. Pidän työyhteisöstä, jossa ovat lisäkseni junioripäällikkö Riikka Loutti ja toiminnanjohtaja Miia Rajala. Riikka ja Miia tekevät arvokasta työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi sekä turvaamiseksi. Samoin seuran hallitus on apuna kaikessa, jos apua tarvitsee, Tuomainen kiittelee.

Pelinjohtajan paikka on ollut Raumalla joskus tuulinenkin, mutta Tuomainen ei lähde katsomaan peräpeiliin. Laadukas junioritoiminnan pohja antaa Feralle valtavan määrän pelimerkkejä tulevaisuutta ajatellen.

– En ole juurikaan lähtenyt taaksepäin katselemaan. Uskon niin, että hyville tyypeille on aina tilausta. Seurassa on hyvä tekemisen meininki päällä ja tulevaisuuden suunta kohti menestystä. Mahdollisuudet saavuttaa isoja asioita ovat olemassa ja siksikin tässä projektissa on todella hienoa olla mukana, Tuomainen päättää.

Lisätietoa Feran toiminnasta ja superpesisjoukkueesta löytyy seuran nettisivuilta osoitteesta www.fera.fi.