Alkukaudesta taso on vielä heitellyt. Seinäjoen JymyJussit haki pitkästä aikaa voiton Saarikentältä ja Koskenkorvan Urheilijat tehtaili 25 kolmostilannetta Vedon kentästä, vaikka täysi pistepotti Vimpeliin matkasikin.

– Peli on ollut aaltoilua. Positiivisena asiana pelaaminen on erittäin hyvää, kun me pelaamme hyvin. Negatiivisena asiana pelin taso heittelee niin kovasti. Kun Seinäjoella olimme erittäin hyviä ulkona, aggressiivisia vaihtotilanteissa ja jätimme JymyJussit vähille tilanteille, Jymyä vastaan kotona taidettiin saada välipesille vain muutama hassu palo, Hylkilä sanoo.

– Ei tietenkään pidä huolestua. Torstaille pystyttiin selkeästi peliä parantamaan, mutta sunnuntaina vain vastustajan taso nousi torstaista, eikä pystytty ihan siihen vastaamaan. Paljon on tapahtunut isoja muutoksia joukkueessa, Hylkilä muistuttaa.

2010-luvun klassikko-otteluita Vedon ja Sotkamon Jymyn välillä nähtiin viime viikolla kaksin kappalein. Jymy korjasi niistä täydet pisteet, vaikka Veto sai kotiotteluunsa vahvan alun. Hylkilää harmittivat eritoten pahoihin paikkoihin tehdyt virheet, jotka kostautuivat.

– Fakta on se, että perässä olemme tällä hetkellä jonkun verran, mutta kautta on paljon jäljellä. Meillä on nuori joukkue, jolla on kehittymisen varaa. Kokonaisuutena ulkopeli on nytkähtänyt eteenpäin, mutta se ei tänään riittänyt näin hyvää joukkuetta vastaan vaihtotilanteissa. Koskenkorvalla vielä vastustaja käveli 25 tilannetta meitä vastaan. Ei aleta tässä tuskailemaan, vaan napsu kerrallaan lähdetään peliä parantamaan.

– Siitä on ollut viitteitä, sunnuntainakin meidän pelimme parani tiistaista (edellinen Jymy-ottelu) roimasti. Alku oli hyvä, mutta sitten tuli harmittava läpäri ja yksi paha nukkuminen kolmosella siinä keskitakasella. Pienissä asioissa Jymy oli etevämpi ja Korhosen Antti yksinkertaisesti takatilanteessa löi laadukkaita lyöntejä ja ratkaisi pelin. Aina vähän kismittää tällaisen pelin jälkeen, ettei se nappipeli tälle päivälle sattunut ja vastustaja hakee täältä puhtaan pistepotin – siihen ei kuitenkaan voi olla tyytyväinen.

”Niillä mennään, keitä on”

Uudet ottelut ovat uusia mahdollisuuksia ja kausi jatkuu tiiviinä. Veto kohtaa Kankaanpään Mailan Saarikentällä tänään tiistaina ja sarjanousijan Manse PP:n Tampereelta sunnuntaina sekä vierailee Kouvolassa perjantaina. Hylkilä ei hätäile oman pelin kanssa, vaan suhtautuu luottavaisesti tulevaan.

– Ei voi sanoa, että vuorta on kiivettävänä. Monia asioita on hyvällä mallilla. Näissä peleissä, kun halutaan pärjätä, tekemistä pitää kuitenkin selkeästi jokaisella osa-alueella parantaa.

– Pelejä tulee paljon ja meidänkin rutiinitasomme nousee. Se on varma asia, että pelikin paranee.

Vedon kakkosjoukkueessa suomensarjassa on nähty joukko Superpesistä pelanneita nimimiehiä, kuten Timo Hanhisalo sekä Itä-Lännessäkin esiintyneet Janne Heimonen, Teemu Isoketo ja Tuomo Lönnmark. Keskustelupalstat ovat saaneetkin spekuloitavaa huippupelaajien käytettävyydestä Superpesiksessä. Hylkilä on vaitonainen asian suhteen.

– Se asia on muiden kuin minun käsissäni. Minä teen työtä sillä miehistöllä, joka minulla on käytettävissäni. Tämä kokoonpano minulla on ja lisäksi viisi nuorta kaveria reservissä. Osa heistä pelaa tiistaina ja pikkuisen saavat levätä ne, jotka nyt ovat pelanneet kaikki pelit ja kantaneet kärjessä juoksuvastuuta. Niillä mennään, keitä on ja meillä on tällä hetkellä 17 miestä ringissä. Sen mukaan minä tätä hommaa elän.

Nuoria pelaajia nousemassa vastuunkantajiksi

Vimpelin Vedon ringissä on helposti laskien kymmenkunta seuran omaa kasvattia. Erityisenä ilonaiheena suuri osa heistä on nuoria tulevaisuuden pelaajia, jotka pyrkivät vakiinnuttamaan pelipaikkansa huipputasolla.

Joukkueen 2000-luvun puolella syntyneistä pelaajista Elmeri Anttila ja kolminkertainen vuoden poikapesäpalloilija Perttu Ruuska ovat jo suurelle yleisölle tuttuja nimiä. Mikko Vihriälä on noussut alkukaudesta vahvaksi vastuunkantajaksi ja tänään tiistaina pääsarjassa debytoivat Juho Heikkala sekä Aleksi Lassila. Kauden ensimmäisen superpesisottelunsa pelaa Go On Superjokerina Perttu Olli.

– Erittäin hyviä nuoria pelaajia on joukkueessa mukana ja reservissä kanssa. Tulevaisuus on seuralla valoisa. Lahjakkaita jätkiä riittää ja kehiin päästessään menevät koko ajan eteenpäin. Kun Superpesistä pelaavat, he huomaavat, mitä siellä menestyminen ja pärjääminen vaativat. Siltä osin meillä on kiva tilanne ja laaja rinki, pääsee antamaan osalle lepoaikaa, Hylkilä toteaa tyytyväisenä.

Kuluva kausi on vasta alussa. Syksyllä odottavat paras kolmesta -järjestelmällä pelattavat hurjat pudotuspelit, joissa Veto haluaa olla mukana.

– Tavoitteet ovat selkeät ja kovat. Nuori joukkue kehittyy ja peli kehittyy siihen malliin, että olemme syksyllä vahvin joukkue. Siihen on paljon matkaa, mutta me uskomme tavoitteeseemme kyllä ja kehittymiseemme.

– Tärkeintä on, että pää pysyy viileänä ja mieli kirkkaana ja että sopiva nöyryys löytyy tekemiseen, niin sitä voidaan viilata eteenpäin. Silloin hektisissä pudotuspeleissä kaikki on mahdollista ja me olemme siellä parhaimmillamme. Ihan vielä ei siellä olla, mutta vielä on kesää jäljellä ja hyvä niin, Hylkilä päättää.

Vimpelin Veto – Kankaanpään Maila tiistaina: alustavat kokoonpanot

Vimpelin Veto

1 Mikko Vihriälä
2 Olli Heikkala
3 Mikko Kanala
4 Perttu Ruuska
5 Elmeri Anttila
6 Juho Heikkala
7 Ville Takala
8 Aleksi Lassila
9 Severi Lassila

10 Perttu Olli
11 Matias Rinta-aho
12 Janne Mäkelä

Pj. Markku Hylkilä
2. pj. Ismo Ankkuri

Kankaanpään Maila

1 Niko J. Korhonen
2 Topias Lilja
3 Jouni Itävalo
4 Arttu Ruuska
5 Kari Kellokoski
6 Manu Haukkala
7 Teemu Utunen
8 Valtteri Hämäläinen
9 Joona Lehtinen

10 Petteri Kortelainen
11 Miikka Riikonen
12 Mikko Pauna

Pj. Jukka Karttunen
2. pj. Niko Peltomäki