Valitse sivu
Kurinpitopäällikkö 11/2021

Asianosaiset: Seppo Arbelius; Pesäkarhut, Pori (“Seura”)

Ottelu: Naisten Superpesiksen loppuottelu Pesäkarhut, Pori vs. Jyväskylän Kirittäret 25.9.2021

Selostus asiasta

Kurinpitopäällikkö sai 27.9.2021 tuomarijohtajalta pyynnön käynnistää kurinpitomenettely yllä mainitun ottelun tapahtumista. Tuomarijohtaja toimitti samalla kurinpitopäällikölle videoklipin Ruutu-palvelun näyttämästä televisiolähetyksestä, jossa Seuran 2. pelinjohtaja huutaa selvästi, käyttäen erittäin sopimatonta ja asiatonta kielenkäyttöä, Kirittärien pelinjohtajalle.

Tällainen kielenkäyttö ei kuulu pesäpalloon, joka pyrkii olemaan perheille ja lapsille esimerkillinen harrastus ja jonka toimintaan on koko perheen turvallista osallistua. Tällaista kielenkäyttöä voidaan pitää sopimattomana kielenkäyttönä ja epäurheilijamaisena käyttäytymisenä, joka on yleensä johtanut kurinpitoseuraamukseen.

Kurinpitopäällikkö käynnisti asiassa kurinpitomenettelyn tuomarijohtajan pyynnön johdosta.

Arbelius myöntää käyttäneensä tutkintapyynnössä kuvattua sopimatonta kielenkäyttöä tunnekuohun vallassa tilanteessa, jossa ”kummallisen voimakkaasti” Kirittärien pelaaja ”ajautui” hänen mukaansa päin Seuran pelinjohtajaa vuoronvaihdossa. Tämän törmäyksen seurauksena Kirittärien pelinjohtaja alkoi kovaäänisesti huutamaan tuomarien ja Seuran suuntaan vaatien tuomareilta sanktiota törmäyksestä.

Arbelius ei kiistä sanoneensa epäurheilijamaisesti tuossa tilanteessa ja vaihtaisi vastineensa mukaan varmasti tekstin sisältöä. Arbelius pahoittelee mahdollisesti aiheuttamaansa mielipahaa ja imagokolhua.

Ratkaisun perustelut

Arbelius on myöntänyt käyttäneensä epäurheilijamaista ja sopimatonta kieltä. Tämän tyyppiseen kielenkäyttöön on aina puututtava, koska pesäpallo haluaa olla perheille ja lapsille esimerkillinen harrastus, jonka toimintaan koko perhe voi varauksetta osallistua. Tunnekuohu ei ole oikeuttamisperuste tälläiselle kielenkäytölle. Etenkin pelinjohtajan on osattava pitää tunteensa kurissa siinä määrin, ettei tällaisia tilanteita pääse syntymään. Erityisen moitittavaksi tapahtuman tekee se, että Arbeliuksen huuto kuului Ruudun päälähetyksessä selvästi.

Ratkaisu

Kurinpitopäällikkö antaa Seppo Arbeliukselle asiassa varoituksen.

Muutoksenhaku

Tähän ratkaisuun voi hakea muutosta kurinpitomääräysten 5 §:n mukaisesti. Valitus on toimitettava kirjallisesti kilpailupäällikölle tai tämän edustajalle viimeistään seitsemäntenä (7) päivänä siitä päivästä, jolloin ratkaisu annettiin, klo 16.00 mennessä.

Helsingissä 30.9.2021

Kimmo Suominen
Kurinpitopäällikkö