Valitse sivu

Videomateriaalia tuomarikoulutuksiin

Seuraa etenijää kakkosella ja palloa kolmosella. Tuomarin on aina tärkeää seurata tilanteet loppuun asti ja tietää, missä pallo on.

Etenevän kärjen takana sisäpelaajan on väistettävä palloa tavoittelevaa ulkopelaajaa.

Etenijä 2-3-taipaleella on etenevän kärjen takana väistämisvelvollinen.

Kunnaritilanteessa sisäjoukkueen pelaajien pitäisi pystyä kotipuolella, kunnes kaikki etenijät ovat päässeet lopulliseen ratkaisuun. Joskus tilanteesta voi tulla hyvinkin täpärä, kuten tässä kotipesään.

Estäminen voi tapahtua monessa eri paikassa. Yksi haastava tilanne on koukkunäppi ykkösrajaan, kun kärkietenijä pinkoo samalla kolmoselta kotiin. Tärkeä asia seurata on kiinniottajien aktiivisuus – kuka on tilanteessa aktiivinen ulkopelaaja?

Lyöjä muuttuu lopullisesti etenijäksi, kuuden kohdan lista (pelisäännöt, § 18). ”Lyöjä voi lähteä etenemään kotipesästä ja palata takaisin lyömään ellei hän ole muuttunut lopullisesti etenijäksi.”

Pelituomarin tehtäviin kuuluu ykkösellä olevan etenijän seuraaminen. Huom! Tässä tilanteessa siirretyn koppivihellyksen näyttöä ei käytetä, kun tilanne on näin täpärä. Tuomaristo ei anna ulkojoukkueelle vihjettä irtiolosta, vaan se tulee ulkojoukkueen itse hoksata. Sama asia kuin mahdollinen kärpänen, johon tuomio annetaan vasta ulkojoukkueen toiminnan mukaan.

Pelaaja vastaa välineistään. Mailan heittäminen lyöntisuorituksen jälkeen tai sen jättäminen hankaloittamaan ulkopelaajan suoritusta voidaan tuomita estämiseksi.

Lukkarin tulee antaa lyöjälle mahdollisuus lyödä haluamaansa lailliseen suuntaan eikä lukkari saa häiritä lyöjää. Huomioithan tämän myös silloin, kun syöttö on taktinen väärä.

Kunnarin tekijä voi ohittaa edellä menevän hitaamman etenijän ja sen voi toteuttaa vaikka näin. Kullakin pesällä on turvassa aina sinne viimeisimpänä saapunut etenijä, joten ohitustilanteessa kunnarin tekijä poistuu takaisin kotipuolelle.

Pompusta lyönti voi aiheuttaa vakavankin vaaratilanteen. Tilanne tuomitaan estämisenä.

Syötössä tulee olla lautasen päällä suoritettu alkuasento, mutta vain yksi sellainen. Useampi alkuasento, väärinkin tehty, tekee syötöstä väärän.

Kunnaritilanne, sisäpelaajien tulisi pysyä kotipuolella niin kauan kuin aktiivinen pelitilanne on käynnissä.

Yksi kolmostuomarin tärkeimmistä tehtävistä. Jos tässä ei onnistu, niin YouTube-julkisuus on mahdollinen. ”Edetessään kolmoselta kotiin etenijä ei saa oikaista kiertoviittaa.”

Ajotilanteessa on vaihtopakko eli jokaisen etenijän on päästävä turvaan seuraavalle pesälle tai päästävä lopulliseen ratkaisuun – välipaloista huolimatta.

”Vain kolmostaipaleelle omalla lyönnillään ehtinyt etenijä voi tehdä kunniajuoksun.”

Etenijä etenee kentän puolella ja syöksyy keskelle ykköspesää. Jos vaikeuttaa ulkojoukkueen toimintaa, estäminen on mahdollista tuomita.

Väärän syötön syy tässä on virheellinen syöttöliike. ”Lukkari syöttää yhdellä yhtäjaksoisella edestakaisella liikkeellä, joka tapahtuu alemmalla räpylättömällä kädellä. Syöttöliike tapahtuu lautasen päällä.”

Provosointi on rangaistavaa ja tuomariston tulee siihen puuttua. Usein ennaltaehkäisy estää tilanteen eskaloitumisen isommaksi tapahtumaketjuksi.

Lyönti osuu lukkariin.

”Mikäli lyönti osuu sääntöjen mukaisesti väistäneeseen lukkariin, voidaan lyönti tuomita laittomaksi, mikäli lyönti olisi ollut ilman kyseistä osumista selvästi laiton.”

”Kullakin pesällä on turvassa ainoastaan sille viimeksi säännönmukaisesti tullut pelaaja. Samalla tämä pelaaja vie pesällä aiemmin olleelta pelaajalta pesäturvan.”

Olethan tuomarina aina tarkkana ja tiedät, missä pallo milloinkin liikkuu?

Kolmostuomari seuraa sekä kolmosella olevaa etenijää että hetkeä, jolloin lukkari saa pallon haltuunsa väärän jälkeen kotipesässä.

Pelituomarin täytyy varautua monenlaisiin, hyvin haastaviinkin tilanteisiin. Tässä sellainen syntyy ykköselle.