Asetelmat järkkyivät kertaheitolla. Mestaruuden 2017 ja SM-hopean 2018 jälkeen podiumilta pudonnut Manse PP nosti roimasti osakkeitaan tulevan kauden ennakkospekulaatioissa. Samalla Sallisen sisarusten uralla alkoi uusi hieno vaihe.

– Edellisen kerran olimme 2016 samassa joukkueessa (Viinijärven Urheilijat). Siitä tuntuu, että olisi paljon enemmänkin aikaa. Silloin olimme vasta superpesisuran alkutaipaleella, ne olivat melkoisia oppivuosia, Emma muistelee.

– Ei meillä mitään syöttömerkkiä ollut. Kun katseet kohtasivat, tiesimme, mitä toinen ajattelee.

Uusi alku tiesi uusia mahdollisuuksia, kun matka jatkui kasvattajaseurasta Viinijärven Urheilijoista eteenpäin kauden 2016 jälkeen. Senni jatkoi Tampereelle, jossa heti ensimmäinen kausi toi Suomen mestaruuden. Emma siirtyi Jyväskylään ja oli mukana voittamassa kahta peräkkäistä mestaruutta 2018-2019.

– Totta kai olen kaikesta kiitollinen Kirittärien suuntaan. Se oli kova pesiskoulu itselle. Nyt tuli kuitenkin paikka nähdä, miltä täällä Tampereella meininki näyttää. Omaa seikkailunhaluakin siinä oli paljon mukana, Emma sanoo.

Pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi 2018 valittu Emma Sallinen on Suomen mestari kahdelta edelliseltä kaudelta. Nyt uudet unelmat odottavat toteutumistaan Manse PP:n joukkueessa Tampereella. Kuva: Juuso Koro

Alkavalla kaudella sisarukset pelaavat molemmat Manse PP:lle. Kun Senni aiemmin mietti, miten syötöillään saisi häirittyä Emman lyöntipeliä, alkavalla kaudella korostuvat yhteiset aivoitukset.

– Oli siitä joskus juhannussaunassa puhetta, että milloinkohan taas pelattaisiin samassa joukkueessa ja milloin elämässä tulisi sellainen paikka. Nyt asiat sitten loksahtivat kohdilleen. Jos ei Senni olisi täällä pelannut, en tietysti tiedä, olisinko itse täällä, Emma pohtii.

– Syksyllä kauden jälkeen, kun pöly oli laskeutunut, mietimme, mitä ratkaisuja ensi kauden suhteen tehtäisiin. Minulla oli voimassa oleva sopimus Manse PP:n kanssa ja Emmalla ei ollut sopimusta. Siitä se sitten lähti, Senni komppaa.

Pelaaminen samassa joukkueessa on iloinen asia toisilleen läheisille sisaruksille. Salliset puhuvat pesäpallosta harva se päivä, mikä onnistuu jatkossa avoimemmin ja syvällisemmin. Enää ei tarvitse miettiä oman joukkueen salaisuuksien paljastumista. Hyvä fiilis ja iloisuus näkyvät myös kentän ulkopuolella.

– Verrattuna aiempaan olemme nyt ehtineet enemmän nähdä toisiamme, kun Emma on pyörinyt useammin täällä Tampereella. Kivaa on ollut tähän asti, Senni iloitsee.

– Ainakin tähän asti, Emma naurahtaa vierestä.

Senni Sallinen on pelannut urallaan tasan 100 naisten Superpesiksen runkosarjan ottelua, yhden enemmän kuin siskonsa Emma. Kuva: Juuso Koro

Kaiken päälle Tampereella eletään vahvan pesishuuman aikaa, kun Manse PP:llä on ensi kaudella joukkueet sekä naisten että miesten Superpesiksessä. Menestys saisi urheilukaupungin täysin hullaantumaan.

– Varmasti näkyvyyttä saadaan lisää. Miesten nousu Superpesikseen hyödyttää meitä naisjoukkuettakin ja kun kesää kohti mennään, niin enemmän ja enemmän aletaan puhua Superpesiksestä. Talvella Tampere on vahvasti jääkiekkokaupunki, mutta on täällä pesäpallollekin tilaa, Senni uskoo.

– Seurassa meillä kumpikaan joukkue ei ole toisen edellä, vaan sekä miehet että naiset ovat tasavertaisia. Se on todella hieno ja arvostettava periaate, Senni kehuu.

Joukkueena pelaamisen kokemuksia Halli-SM-avauksesta

Manse PP avaa urakkansa naisten Halli-SM-turnauksessa Imatralla lauantaina. Ilmassa on sopivaa pientä jännitystä, kun uuden vuosikymmenen ensimmäiset ottelut käynnistyvät. Hukan ja Emma Sallisen lisäksi Manse PP:n ringistä löytyy uusina kasvoina oman pelaajapolun kautta nousseita nuoria pelaajia, loimaalaislähtöinen Susanna Alava, Kempeleen Kirin kasvatti Sara-Ella Kemppainen sekä pelinjohtajana superpesisdebyytissään Markus Wirzenius.

Tavoitteena onkin ennen kaikkea saada jo joukkueena pelaamisen juonesta kiinni. Toki lohkovoitto kiehtoo, sillä se toisi paikan neljän parhaan lopputurnaukseen kotihalliin, Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 22.3. Alkulohkossa Manse PP:n haastavat Hyvinkään Tahko ja Pesä Ysit Lappeenrannasta.

– Lauantaina lähdetään hakemaan omaa yhteistä peliä koko joukkueena ja varmasti tasapainoisempaa peliä. Lopputurnaus innostaa tietysti – varsinkin, kun se täällä kotihallissa pelataan, Emma toteaa.

Senni uskoo, että yhteispeli Emman kanssa asettuu nopeasti jengoilleen.

– Eiköhän se sieltä löydy. Meillä ei joukkueenakaan ole kovin montaa harkkapeliä vielä ollut, monenkaan yhteensattuman vuoksi. Pesä Ysit pelaavat kotikulmillaan ja huhujen mukaan Tahko olisi paljon harjoituspelejä pelanneena hyvin valmiina lauantaihin eli sikäli lähtökohdat ovat joukkueilla erilaiset.

– Mielenkiintoiset ovat asetelmat, mutta emme me niitä liikaa mieti. Pitkän tauon jälkeen on todella hienoa päästä pelaamaan.

Senni aloittaa jo neljännen peräkkäisen kautensa Manse PP:n lukkarina. Omaa peliä on talven aikana mietitty ja uusia jippojakin kehitelty, mutta niistä ei tässä vaiheessa hiiskuta.

– Vielä ei voi paljastaa kaikkea. Jätetään ne asiat yllätyksiksi vastustajille, Senni sanoo.

Manse PP:n tavoite on pelata pitkälle syksyyn, joten varastoon onkin hyvä jättää pelimerkkejä. Jos ne käytetään tärkeissä paikoissa oikein, sisaruksilla on mahdollisuus toteuttaa suurin unelmansa samassa joukkueessa.

Manse PP:n naisten ja miesten superpesisjoukkueisiin pääsee tutustumaan seuran nettisivuilla osoitteessa www.mansepp.fi.