Valitse sivu

Tämän viikon Hän on seurakehittäjä Mira Kolehmainen

  1. Miten työnteko Pesäpalloliitossa on lähtenyt käyntiin?

Ensimmäiset kuukaudet ovat olleet uusien asioiden opettelemista ja omaksumista. Työn aloittaminen on ollut antoisaa ja olen päässyt tutustumaan todella hyviin tyyppeihin! Tätä työtä on mukava tehdä, sillä kaikki me edistämme samaa asiaa – eli pesäpalloa. Olen huomannut, että mitä positiivisempi ilmapiiri niin sitä jouhevammin asiat sujuvat. Olenkin kiitollinen siitä, että minut on otettu tässä roolissa hyvin vastaan. Näiden ensimmäisten kuukausien aikana olen paljon myös pohtinut sitä, miten haluan päästä tavoitteisiin. Tehdäkkö asiat samalla tavalla kuin aikaisemmin vai istuttaako toimintatapoja omaan persoonaan sopivaksi 😊

2. Mitkä ovat vastuualueitasi?

Seurakehittäjän työ on minun päätoiminen tehtäväni. Seurakehittäjien tehtävä on kehittää kansallispeliämme ainutlaatuisena, monipuolisena liikunta- ja urheilumuotona yhdessä eri toimijoiden kanssa. Olemme jakaneet vastuuta Keskimaan osalta niin, että minulla on Hämeen seurat ja aluevastaavalla Pertulla Jyväskylän alueen seurat. Jokaisella seuralla on omat vahvuudet sekä kehittämisen kohteet. Niissä pyrimme auttamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Yhteistyön merkitys korostuu Hämeessä. On isompia seuroja ja on seuroja, jotka aloittavat toimintaansa. Se miten taataan kaikille riittävä määrä pelejä tai ylipäänsä kilpailutoimintaa niin on isossa osassa. Itse pelatessani en hoksannut edes miettiä harrastepesiksen tai pienpesiksen vaikuttavuutta tässä kokonaisuudessa. Näin se näkökulma avartuu laajemmaksi, kun hyppää uuteen! Pesäpalloliitto on valinnut tärkeimmiksi strategisiksi valinnoikseen 5 asiaa: yksi liike, kasvukeskukset, ottelutapahtumat, harrastajamäärien lisääminen sekä viestintä. Näihin me seurakehittäjätkin peilaamme omaa tekemistämme. Seurakehittäjän toimenkuvan lisäksi vedän akatemiavalmennusta Tampereella, yläkoululeirityksiä Varalan Urheiluopistossa 7.-9.luokkalaisille ja vastaan Valmentaa kuin nainen -hankkeesta sekä soveltavan liikunnan hankkeesta. Hankkeiden tiimoilta pyrin luomaan jotain uutta, kokeilla rohkeasti ja olla valmis onnistumaan. Samalla tavalla kuin pelikentillä pelatessa 😉

3. Missä olet vahvimmillasi?

Olen vahvimmillani, kun saan työskennellä ihmisten kanssa.

4. Missä on eniten kehitettävää?

Minun selkeä heikkouteni on järjestelmällisyyden puute. Olen aina ollut sellainen taivaan rannan maalari, hallitsen hyvin isot kokonaisuudet. Mutta tämä työnkuva sisältää paljon pieniä palasia ja niiden eteenpäinvieminen hyvässä aikataulussa pakottaa minut opettelemaan järjestelmällisyyttä.

5. Onko mieli tehnyt vielä harjoitussaleihin ja kentille?

Rehellisesti sanoen ei. Olen vetänyt paljon lajiharjoittelua akatemia- ja yläkoululeirityksissä ja kertaakaan ei ole käynyt mielessä, että haluaisimpas itse ottaa lajikamat esiin ja treenata. Toki siihen on vaikuttanut se, että kropassa tahtoo olla sen verran paljon kiputiloja, jotka eivät niin sanotusti poistu samoja kiertoliikkeitä tekemällä. Tällä hetkellä nautin treenaamisesta ilman sen suurempia viikko- tai kuukausisuunnitelmia. Katsotaan sitten kesällä, kuinka ajatuksen tasolla jalat halajaa juosta kiilaan.

6. Kerro hieman Tampereen pesäpalloakatemiatoiminnasta

Tampereella toimii pesisakatemia, jossa käy urheilijoita eri seuroista. Urheilijat opiskelevat Tampereella ja saavat lajiharjoittelua kolmesti viikossa, jos esimerkiksi eivät pääse osallistumaan oman seuran lajiharjoituksiin muuta kuin viikonloppuisin. Paikallisten seurojen urheilijat saavat tarvittavat lisätoistot akatemiaharjoituksissa ja tällöin seuravalmentaja pystyy keskittymään lajiharjoittelussa enemmän joukkueen peliajattelun eteenpäinviemiseen. Lajiharjoitukset ovat tiistaisin ja keskiviikkoisin Varalan Urheiluopistolla ja torstaiaamuisin pääsemme harjoittelemaan Pirkkahallissa isolla kentällä. Kun lumet sulaa niin luonnollisesti pesäpalloharjoittelu siirtyy ulos.

Tampereella on lisäksi kolme yläkoulua, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Järjestämme toimintaa niin, että myös yläkouluikäiset pääsevät osallistumaan lajiharjoitteluun. Tämä on mielestäni upea uudistus, jolla luodaan yksilöille mahdollisuus harjoitella useampi kerta viikossa tavoitteellisemmin ja samalla se vapauttaa aikaa iltoihin muuhun treenaamiseen tai perheen ja ystävien kanssa olemiseen.

7. Vedät myös yläkoululeirejä. Mikä tuntuma sinulla on yläkoululeirien vaikuttavuuteen?

Ei riitä yksi eikä kaksikaan huippu-urheilija, joka on sanonut, että jos heidän aikanaan olisi järjestetty tällaisia mahdollisuuksia kehittyä urheilijana niin olisi varmasti tarttunut tilaisuuteen! Mielestäni nämä yläkoululeiritykset tukevat hyvin yksilön kehittymistä. Kokonaisvaltaista sellaista. Yläkoululeirillä urheilija kehittyy lajillisesti mutta myös fyysinen ja henkinen harjoittelu on isossa osassa. Unohtamatta koulunkäyntiä! Leirit ovat tiiviitä ja päivässä harjoitellaan aina kahdesti. Päivässä on myös elämäntaitotunnit ja opiskeluaika. Pesäpallo on yksi suurimmista lajeista yläkoululeirien osalta Suomessa ja pystymmekin mahdollistamaan leiritykset eri ikäluokille. Isossa kuvassa tämä varmasti vaikuttaa myös siihen, että drop-outit tulevat vähentymään tulevaisuudessa meidän lajissamme. Näen siis, että yläkoululeirit motivoivat nuoria kehittymään ja jatkamaan lajin parissa pidempään.

8. Mitä vinkkejä antaisit tyttöpelaajalle, joka tavoittelee Superpesikseen?

Harjoittele monipuolisesti, pelaa paljon eri pelejä ja nauti yhdessä tekemisestä! Opettele lisäksi jo varhain se, että urheilijan täytyy syödä riittävästi, nukkua ja rytmittää muu arki sujuvaksi. Opettele myös ottamaan vastuuta omasta tekemisestä, niin pelaajana, koululaisena kuin kehittyvänä nuorena. Tämä oppi kantaa pitkälle ja auttaa pärjäämään urheilussa mutta myös muussa elämässä. Lisäksi annan vielä sellaisen vinkin, että tee paljon jekkuja kavereille, hassuttele, heittäydy ja uskalla epäonnistua 😉

9. Nopeat:

Lempiruoka: Erään huippukokin tekemä vuohenjuusto-kana-pesto-pasta

Lempijuoma: Punaviini, tykkään myös aikapaljon kahvista

Tv-sarja: Kauniit ja rohkeat

Elokuva: Bohemian Rhapsody

Vuodenaika: Kesä

Suosikkipelaaja: Virpi Hukka

Esikuvasi: Oma isä<3

Hienoin tyyppi kenet olet tavannut pesäpallourallasi: Tämä on jännä juttu, kun alkaa oikein miettimään ihmisiä matkan varrelta. Hienoja tyyppejä on saanut tavata niin monia. Jos mietin, kenen kanssa olisi mukava silloin tällöin käydä kaljalla (punaviinillä) niin muutaman mainitakseni näin tuttavallisesti lempinimillä niin: Virpi Hukka, Nalle, Pelli, Ara, Supi, Maaru, Pokela, Tsyrde, Toope, Upi, Ella, Nipa, Kikke, Rintsi, Paula, Hautala…