Valitse sivu

Vaikka Jyväskylästä kantautuneet pesäpallouutiset eivät ole viime vuosina aina positiivisia olleet, on ruohonjuuritason toiminta kehittynyt, ja kansallispeli on perinteikkäässä pesäpallokaupungissa hyvässä nosteessa. Haasteita toki on, isoina kysymyksinä esimerkiksi miespesäpallon tulevaisuus ja olosuhdetilanne, mutta samaan aikaan Kirittärien naiset pelaavat Suomen Mestaruudesta, Junnupesisliiga tulee rikkomaan osallistujaennätyksen, Pesisliikkari vetää 4-6-vuotiaita ja naisten harrastepesiksen suosio on ylittänyt kaikki odotukset.

Keski-Suomen Junnupesisliigaa (http://junnupesisliiga.sporttisaitti.com) pyöritetään tänä kesänä Jyväskylässä Hippoksella, Koskenharjulla, Yrttisuolla, Kahakadulla ja Palokassa, Muuramen Kinkomaalla, Lievestuoreella, Hankasalmella ja Uuraisilla. Ideana on, että jokaisella lähikentällä on kerran viikossa harjoitukset, joiden sisältö pohjautuu 105 Pesäpallo-onnistumista -pakettiin. Lisäksi kerran viikossa – joka maanantaina – on yhteinen pelipäivä. Samalla osallistumismaksulla saa osallistua kaikkiin tapahtumiin, joten mahdollista on kiertää useita tapahtumia saman viikon aikana. Juuri nyt kirjoittamishetkellä osallistujia on jo liki 150. Tämä tarkoittaa sitä, että parin vuoden takaiseen verrattuna määrä on kasvanut noin 120:lla.
Kuvassa tunnelmia Junnupesisliigan ensimmäisestä pelipäivästä. Lyömässä Pekka Peltomäen veljentyttären poika Eelis Vertanen ja ohjaajana Lievestuoreen Kisan pelaaja ja pesiskouluohjaaja Teemu Kenkkilä. Kuten huomaat, pelipäivissä jaetaan lapset useaan peliin ja tarvittaessa välineinä toimivat tennismailat ja pehmopallot. Matalan kynnyksen harrastamista, siis.
Pesisliikkari käynnistettiin viime syksynä Timo Rautiaisen, Perttu Hautalan, Juhani Lehtimäen ja Jussi Muilun aloitteesta jo edellistalvena. Viime syksystä lähtien toiminta on ollut kaikille avointa. Syksyn noin kymmenestä osallistujasta määrä on kasvanut jo yli kolmeenkymmeneen. Toukokuussa siirryttiin ulkokauteen upealle Valteri-koulun tekonurmikentälle. Ohjaajia on paikalla aina kolmesta jopa kahdeksaan, joten jokainen lapsi saa varmasti henkilökohtaista ohjausta.
Pesisliikkarissa harjoitellaan motorisia ja pesäpalloon liittyviä taitoja monipuolisesti. Ulkokaudella pelaillaan paljon erilaisia pelejä, ja onpa jopa ”oikea” kolmen pesän pesäpallokin tullut jo tutuksi.
 
Jyväskylän Valon organisoimasta naisten harrastepesiksestä kerrottiin aiemmassa artikkelissa. Suosio on yllättänyt kaikki, ja osallistujamäärässä sadan ilmoittautuneen raja rikkoutuu tätä menoa lähiaikoina. Toiminta on ennen kaikkea matalan kynnyksen kunto- ja terveysliikuntaa, mutta harjoituksissa on mahdollisuus myös intensiiviseen liikuntaan, sillä ohjaajia on paikalla kolmesta viiteen ja osallistujiakin erilaisilla lähtökohdilla. Syyskuussa 8.9. pidetään Yrttisuon kentällä ”wanhan ajan” puulaakiturnaus, johon kaikki rento- ja kuntosarjalaiset miehet ja naiset ovat lämpimästi tervetulleita.
Artikkelikuvassa iloisia ilmeitä Yrttisuolla keskiviikkona 6.6. harrastepesisharjoitusten jälkeen. Osallistujia tällä kertaa oli noin neljäkymmentä.
Yhteenvetona, pesäpallolla on edelleen tilausta Jyväskylässä. Onneksi myös seurat ovat lähentyneet toisiaan. Tästä kenties parhaana esimerkkinä on junioripuolella Kirin ja Kirittärien yhdistyminen, uuden seuran kantaessa nimeä Jyväskylän Kiri & Kirittäret Juniorit Ry, jolle sosiaalisesta mediasta tuttu nimimerkki ”Viimeinen Lyöjä” suunnitteli hienon uuden logon.
Töitä on toki edessä paljon ja tärkeä onnistumisen mittari on esimerkiksi se, kuinka moni junnupesisliigalainen liittyy joukkuetoimintaan mukaan. Pelaajapolun siemenet on kuitenkin kylvetty ja naisten harrastepesiksen suosio kertoo siitä, että laji kiinnostaa aikuisväestöäkin.