Valitse sivu

Palkintopöytää putsasivat ennen kaikkea naisten SM-kultaa voittaneen Kirittärien pelaajat ja taustahenkilöt. Naisten Superpesiksen pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi palkittu Eeva Mäki-Maukola valittiin myös Itäisen alueen vuoden naispelaajaksi. 27-vuotias Joensuun Mailan kasvatti juhli Kirittärien kanssa uransa neljättä Suomen mestaruuttaan. Omien sanojensa mukaan elämänsä kauden pelannut Mäki-Maukola nähtiin myös kuudetta kertaa naisten Itä-Länsi-ottelussa heinäkuussa Tampereella.

Konsta Piironen ja Eeva Mäki-Maukola ovat Itäisen alueen vuoden pelaajat.

Kirittärien valmennustrio (Mattias Kitola, Katja Saari, Riitta Holappa) palkittiin ansaitusti vuoden valmennustiiminä ja Kirittäret vuoden seurana. Vuoden junioriseuran palkinto meni myös Jyväskylään Kiri&Kirittäret Junioreille.

Itäisen alueen vuoden miespelaajan palkinnon pokkasi toista vuotta putkeen Joensuun Mailan Konsta Piironen. Puhtaana kärkietenijänä koko tähänastisen pääsarjauransa tunnettu Piironen, 26, sopeutui nopeasti kesken kauden vaihtuneeseen rooliin vaihtajana numerolla 2, jossa hän vei kärkeä eteenpäin kovilla prosenteilla. Piironen oli miesten Superpesiksen runkosarjan etenijätilaston neljäs (42 tuotua), ja kärkilyöntitilaston seitsemäs 154 kärkilyönnillään. Piironen juhli kauden päätteeksi SM-pronssia ja hän pääsi kesällä pelaamaan myös uransa ensimmäisen miesten Itä-Länsi-ottelun.

JoMasta palkittiin myös vuoden tyttöjuniori Johanna Pirskanen. Siilinjärven Pesiksen kasvatti pelasi toisen kautensa JoMan naisten superpesisjoukkueessa ja pääsi toistamiseen myös naisten Itä-Länsi-otteluun. Pirskanen oli runkosarjan kärkilyöntitilastossa peräti viides 133 onnistumisellaan, joista 120 oli kentällemenoja. Ainoastaan Manse PP:n Henna Peltokangas pääsi tyhjälle kentälle useammin (124 kertaa).

Vuoden valmennustiimin palkinto meni Kirittärille, palkintoja noutamassa Mattias Kitola (vas.) ja Riitta Holappa (oik.). Vuoden juniorivalmentajana palkittiin SiiPen D-tyttöjen Kari Pakkanen (2. vas) ja nuorisovalmentajana JoMan C-poikien Tuomo Schroderus.

Vuoden poikajuniorin titteli meni Imatralle, kun valinta kohdistui IPV:n Roope Seppäseen. Vuonna 2005-syntynyt Seppänen pääsi pelaamaan 18 ottelua miesten Superpesiksessä ja hän oli IPV:n poikien Superpesiksen kantavia voimia, joista osoituksena valinta poikien Itä-Länteen.

Uransa päättäneille pelaajalegendoille erikoispalkintoja

Pesäpallon juhlavuosi tullaan muistamaan myös todella pitkien ja menestyksekkäiden pelaajaurien päättymisistä. Kaikkien aikojen pesäpalloilija Toni Kohonen, 46, päätti vertaansa vailla olevan uransa IPV:n paidassa Ukonniemen stadionilla elokuussa Manse PP:tä vastaan. Viime viikolla Manse PP tiedotti tehneensä Kohosen kanssa pelinjohtajasopimuksen, joten lajilegendan ura pesäpallon parissa jatkuu myös ensi kaudella. Itäinen alue palkitsi Kohosen ”Johtoryhmän pytty” -kiertopalkinnolla.

Kohosen hyvä ystävä ja pitkäaikainen joukkuekaveri Sami Partanen liittyi myös lopettaneiden pesäpalloilijoiden joukkoon. Saaren Urheilijoiden kasvatti Partanen, 43, pelasi urallaan 25 vuotta Superpesiksessä Kiteellä, Kouvolassa ja Imatralla. Partanen palkittiin Itäisen alueen erikoispalkinnolla, kuten myös uransa päättänyt Kirittärien Emma Körkkö. Turku-Pesiksen kasvatti päätti upean uransa viidenteen Suomen mestaruuteen. 30-vuotias Körkkö valittiin urallaan kolmesti vuoden naispesäpalloilijaksi.

Uransa päättänyt Sami Partanen palkittiin erikoispalkinnolla. Rautalammin Urheilijoiden Virpi Korhonen sai kiitostaulun pesäpallotyöstään.

Mitaleita laajasti eri ikäluokissa – mukana myös sarjanousu

Kirittärien SM-kullan ja Joensuun Mailan SM-pronssin lisäksi mitaleita voittivat myös useat muut Itäisen alueen seurat. Suomen mestariksi itsensä pelasivat myös Joensuun Mailan C-pojat, jotka juhlivat SM-kultaa Seinäjoen Nuorisoleirillä. Loppuottelussa kaatui Sotkamon Jymy jaksoin 2–0 (9–3, 2–1). Mitaleille ylsivät myös Siilinjärven Pesiksen D-tytöt, jotka pelasivat itsensä leirihopealle Hyvinkään Suurleirillä. E-ikäisten valtakunnallisella tenavaleirillä Sotkamossa Kiteen Pallo sai leirin hopeamitalit ja Joensuun Maila voitti pronssia.

Alueen seuroista saatiin myös yksi sarjanousu, kun jyväskyläläinen Kiri2020 nousi miesten Suomensarjasta Ykköspesikseen kaudelle 2023. Kiri2020 voitti nousukarsinnoissa Sotkamon Jymyn kakkosjoukkueen suoraan otteluvoitoin 2–0.

Itäisen alueen palkitut 2022:

Naispelaaja: Eeva Mäki-Maukola, Kirittäret

Miespelaaja: Konsta Piironen, Joensuun Maila

Tyttöjuniori: Johanna Pirskanen, Joensuun Maila

Poikajuniori: Roope Seppänen, Imatran Pallo-Veikot

Valmennustiimi: Kirittärien valmennustiimi (Mattias Kitola, Katja Saari, Riitta Holappa)

Tuomari: Suvi Kaukovalta, Kotka

Nuorisotuomari: Ella Jääskeläinen, Jyväskylä

Seuratoimija: Laura Nuutinen (Jyväskylän Valo), Aleksi Eskelinen (Puijon Pesis), Erkki Salmela (Mikkelin Pallonlyöjät), Eija Moilanen (Jyväskylän Kiri)

Kiitostaulut: Virpi Korhonen (Rautalammin Urheilijat), Pekka Pohjalainen (Juvan Pesis), Reino Katainen (NeNu-Pesis)

Seura: Kirittäret

Junioriseura: Kiri&Kirittäret Juniorit

Nuorisovalmentaja: Tuomo Schroderus, Joensuun Maila

Juniorivalmentaja: Kari Pakkanen, Siilinjärven Pesis

C-tyttö: Tiia-Mari Veikanmaa, Siilinjärven Pesis

C-poika: Elmeri Lonkainen, Joensuun Maila

D-tyttö: Miisa Kautonen, Imatran Pallo-Veikot

D-poika: Veeti Lappalainen, Joensuun Maila

E-tyttö: Aada Stubbe, Imatran Pallo-Veikot

E-poika: Topi Riikonen, Kiteen Pallo

Menestyjät: Kirittäret NSU, JoMa MSU, Kiri2020, JoMa C-pojat, SiiPe D-tytöt, KiPa E-pojat, JoMa E-pojat

Erikoispalkinto: Sami Partanen (Kiteen Pallo), Emma Körkkö (Kirittäret)

Pesisharrastajat: Viinijärven Urheilijoiden leidi- ja äijäpesistoiminta

Johtoryhmän pytty: Toni Kohonen, Imatran Pallo-Veikot

 

 

Teksti ja kuvat: Ismo Huotari