Valitse sivu

– Kyllähän se rasittaa tietenkin. Se on normaalia, että peleissä tulee kuuma, mutta palautuminen ja nukkuminen on näillä kolmenkympin helteillä vähän raskaampaa, kun kuumuutta ei pääse oikein pakoon, JoMan naisten kapteeni Marianne Roiha myöntää.

Kova pelitahti ei kuitenkaan tule enää yllätyksenä. Maanantain ottelun jälkeen JoMa pelaa jo keskiviikkona, ja viikon täydentää kahden pelin vieraskiertue lauantai-sunnuntai -akselilla.

– Tähän on oikeastaan totuttu jo, että joka toinen päivä pelataan. Naurettiin tuossa tyttöjen kanssa, että keskiviikon jälkeen saadaan kuitenkin kaksi peräkkäistä huilipäivää ennen viikonlopun tuplareissua. Aikamoinen tahti on, mutta toki tämä on tiedetty ja siihen on koitettu valmistautua sen mukaan. Syömistä, juomista ja lepoa, Roiha luettelee.

Viikon alkuun luvassa Itäisen alueen paikallisvääntöä

Heti kärkeen maanantaina on tarjolla Itäisen alueen paikallistaistelu, jossa JoMa saa kotikentälleen Kerubi Stadionille vieraakseen Pesä Ysit Lappeenrannasta. Sarjan tyvipäähän sijoille 11. ja 12. jumiutunut kaksikko janoaa lisäpisteitä, jottei pudotuspelijuna karkaa liian kauaksi. Yhdeksästä ottelusta seitsemän sarjapistettä kerännyt JoMa on tässä vaiheessa paremmissa asetelmissa, kun taas Pesä Yseillä on yhdeksästä ottelusta vain kolme pistettä. Takana sarjataulukossa on vain jumbona oleva Siilinjärven Pesis.

Edellisessä ottelussaan lauantaina JoMa voitti kotikentällään Mynämäen Vesan puhtaasti 2–0 (4–2, 5–2).

– Alkukausi on ollut haastava, mutta pikkuhiljaa on saatu peliä paremmin uomiinsa. Peli on alkanut jo näyttää tunnistettavasti pesäpallolta, mitä se ei ehkä alkukaudella ollut, Roiha naurahtaa.

JoMan suurimmat haasteet ovat olleet mailanvarressa, mutta viime ottelut ovat luoneet uskoa paremmasta. Mitään juoksujuhlia Roiha ei silti ennusta JoMan ja Pesä Ysien kamppailusta ja tätä tukee myös tilastolliset faktat. Pesä Ysit on tehnyt kaikista vähiten juoksuja (27) koko sarjassa, eikä JoMan vastaava lukema (50) yllä myöskään kärkikahinoihin.

– Sisäpelissä on ollut vaikeeta koko joukkueella. Pikku steppejä on nyt saatu eteenpäin ja tämä on myös maanantain pelin tavoite. Näillä helteillä juoksuja luulisi tulevan, mutta en silti lähtisi ehkä veikkaamaan kovin juoksurikasta matsia. Tiukkaa varmasti tulee ja yksittäiset tilanteet voi ratkaista paljon, Roiha arvelee.

Kasvattajaseuran kohtaaminen herättää tunteita

Pesä Ysien kohtaaminen on Roihalle erityislaatuista, sillä hän on lappeenrantalaisten kasvatteja. Etukentällä 1-vahdin tontilla luutiva Roiha pelasi Pesä Ysien riveissä koko uransa ennen viime kauden siirtoaan Joensuuhun.

– Pesä Ysit on mulle edelleen tosi rakas seura ja siellä on paljon tuttuja vastassa. Ehkä suurimmat jännitykset ja turhat ekstralataukset ovat kuitenkin menneet jo viime kaudella. Kiva saada tuttuja vieraaksi Kerubille.

Marianne Roiha ja pelinjohtaja Jouni Oja-Lipasti juonimassa seuraavia siirtoja. (Kuva: Marjukka Lehtomäki / Joensuun Maila)

Joensuussa opiskelevalle Roihalle kaupunki ehti tulla tutuksi jo ennen hänen siirtymistä JoMa-paitaan. Pelillisesti hän kokee maisemanvaihdoksen tehneen pelkästään hyvää.

– Lähdin tänne hakemaan uutta potkua ja näkemään, miten pesäpalloa voi pelata ja ajatella eri tavalla. Olen viihtynyt tosi hyvin ja mulle on ollut tärkeää, että talvesta asti pääsen mukaan jokapäiväiseen arkeen joukkueen kanssa. Aika paljon koen saaneeni uusia näkemyksiä pelistä uuden valmennusporukan avulla, Roiha kiittelee Jouni Oja-Lipastin ja Sampo Niemisen johtamaa JoMan naisten valmennustiimiä.

 

Teksti: Ismo Huotari
Kuvat: Marjukka Lehtomäki / Joensuun Maila