Valitse sivu

Jyväskylässä riittää tunnetusti pöhinää pesäpalloilun ympärillä ja etenkin junioripuolella on tapahtunut viime vuosina isoa kehitystä. Vuoden 2017 alussa Jyväskylän Kirin juniorijaoksesta tuli ensin Kiri-Juniorit, ja vain vajaa vuosi myöhemmin toimintaan liitettiin myös tyttöjuniorit, jolloin seuran nimeksi muotoutui nykyinen Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit. Seuralla on jäseniä yli 200 ja joukkueita jokaisessa ikäluokassa.

– Katsottiin järkeväksi istuttaa junnutoiminta kokonaan yhden ja saman seuran alle. Isona päämääränä on tehdä kaupungin ja lähiseudun aikuisjoukkueiden kanssa mahdollisimman hyvää yhteistyötä. Homma on mennyt hyvin, mutta aina tietysti toiveissa olisi saada enemmän harrastajia lajin pariin, Kiri&Kirittäret Junioreiden puheenjohtaja Matti Mäkinen alleviivaa.

Tuloksiakin on jo nähtävissä, sillä seurassa on viime vuosina tehty erityisen hyvää työtä varsinkin pienimpien ikäluokkien ja uusien harrastajien kanssa. Mäkinen muistelee tilannetta kymmenkunta vuotta taaksepäin, jolloin Kirin juniorit saivat G-F-pojat yhdistämällä yhden joukkueen kesän leirille. Nyt molemmissa ikäluokissa on yli 20 pesäpalloilevaa lasta, eikä tahti tunnu hiipuvan. Suurin vetonaula on ollut hyvin organisoitu Pesisliikkari, johon on tänäkin kesänä tunkua. Pesisliikkariin on jo yli 50 ilmoittautumista, vaikka markkinointia ei ole Mäkisen mukaan edes kunnolla aloitettu.

– Ajatuksena on pystyttää kesäksi kolme 20 lapsen ryhmää, joista yksi on jo nyt loppuunmyyty. Se on harvinaista ja vähän harmillistakin, että joudutaan laittamaan täysi ryhmä ”kiinni”. Toki muissa ryhmissä on vielä tilaa.

Mäkinen näkee Jyväskylän Pesisliikkarin vahvuudeksi sen, että ohjaajia on aina ollut riittävästi ja ohjaaminen on muutenkin laadukasta. Lasten ohjaaminen oli alkujaan paljon pesistaustaisten vanhempien vastuulla, mutta nykyään kerhon vastuuohjaajat ovat ulkopuolisia ja vanhemmille jää enemmän tukijan rooli.

– Huomattiin, että 4–6-vuotiaille lapsille on ehkä kova paikka, jos oma isä tai äiti ohjailee ja ottaa huomioon myös muita lapsia. Ohjaus on ollut hyvää ja olemme pitäneet huolta, että vanhat ohjaajat sparraavat uusia ohjaajia, eikä uudet joudu heti yksin vastuuseen, Mäkinen selvittää.

Pienemmät seurat heräilevät mukaan pesistoimintaan

Kiri&Kirittäret Juniorit jakaa hyvää myös eteenpäin, sillä se on ottanut lähialueen pienempiä paikkakuntia mukaan ”sateenvarjonsa” alle. Tuoreimmat yhteistyökuviot ovat Hankasalmen ja Uuraisen kanssa. Siviilityössään Hankasalmen kunnanjohtajana toimiva Mäkinen oli kuntalaisille helppo lähestyttävä roolinsa ja pesistaustansa tietäen.

– Seurat ottivat itse yhteyttä, että pystytäänkö auttamaan heitä toiminnan käynnistämisessä. Tähän oli helppo lähteä mukaan, koska innokkuus oli heistä lähtöisin. Toinen tärkeä juttu on se, että molemmilta seuroilta löytyy paikallisia vetäjiä, mikä on erittäin tärkeää pysyvän pesistoiminnan kannalta, Mäkinen korostaa.

G-poikien ja F-G-tyttöjen keskinäinen ottelu käynnissä.

Paikkakunnille on tarkoitus herätellä pitkän tauon jälkeen pesiskoulutoimintaa tulevana kesänä. Kiri&Kirittäret Juniorit on luvannut tukea käynnistysvaihetta ainakin omien ohjaajiensa ja pesisvälineiden lainaamisen kautta.

– Tavoitteena on luoda jotain pysyvämpää. Pienempien paikkakuntien joukkueille olisi erittäin tärkeää päästä oikeasti myös pelaamaan, että lajin koko olemus voisi syventyä esimerkiksi pelimatkojen kautta. Into voi loppua nopeasti, jos vain lyödään ja heitellään koko kesän.

Tuplaroolin hallitseminen?

Seuran puheenjohtajan ja Hankasalmen kunnanjohtajan tuplarooli tietää Mäkiselle ainakin sitä, että vapaa-aikaa ei juuri ole. Silti mies tuntuu nauttivan.

– Nämä roolit ovat äärimmäisen hyvää vastapainoa toisilleen. Lasten ja nuorten liikuntaan keskittyessä saa unohdettua muut työasiat ja se on oikeasti rentouttavaa.

Niin ja toimiihan Mäkinen peräti kolmen joukkueen joukkueenjohtajana myös tällä hetkellä. Tämä on melko kaukana siitä ajatuksesta, millä Mäkinen aikoinaan pesistoimintaan lähti.

– Oma poika kun aloitti pesiksen, niin en mennyt edes vanhempien palaveriin, vaan lähetin puolison sinne ja sanoin, että me ei oteta sitten mitään tehtäviä vastaan, Mäkinen nauraa.

Omien laskujensa mukaan noin kuusi vuotta puheenjohtajana toiminut Mäkinen nauttii seuratyöstä, mutta haaveilee jo kuitenkin pienestä tuuletuksesta seuran sisällä.

– Toiveena olisi vaihtuvuuden ja seuran elinvoimaisuudenkin kannalta, että joku muu hyppäisi puheenjohtajan paikalle. En ole kuitenkaan kokonaan katoamassa toiminnasta mihinkään, Mäkinen lupaa.

Kiri&Kirittäret Junioreiden nettisivuille pääset tutustumaan täältä.

Teksti: Ismo Huotari
Kuvat: Kiri&Kirittäret Juniorit