Valitse sivu

Miesten, naisten, poikien ja tyttöjen arvo-otteluihin valitaan 13 pelaajaa sekä kaksi pelinjohtajaa kuhunkin joukkueeseen. Ensimmäisessä vaiheessa valitsijat laativat listan pelaajista, jotka ovat mukana äänestyksissä. Valitsijoina toimivat Silja Rehunen (naiset, Itä), Henna Peltokangas (naiset, Länsi), Hannu Kiukkonen (miehet, Itä) ja Mikko Rantalahti (miehet, Länsi).

Yleisön äänet ratkaisevat miesten ja naisten joukkueiden ykköslukkarit sekä kaksi lähtökohtaisesti jokerin roolissa aloittavaa pelaajaa. Tiedotusvälineiden edustajista koottava raati äänestää kaksi kentällä pelaavaa ulkopelaajaa.

– Osallistujat tekevät tapahtuman, joten haluamme antaa yleisölle ja medialle mahdollisuuden olla vahvemmin mukana jo pääosien esittäjiä valittaessa, tapahtumavastaava Aleksi Järviaho kertoo.

Valitsijat vastaavat kokonaisuudesta ja päättävät äänestysten jälkeen loput kahdeksan nimeä joukkueisiin. Tarkemmat ohjeet yleisöäänestyksestä julkaistaan 24.5. Superpesiksen verkkosivuilla osoitteessa www.superpesis.fi,

Nuorten joukkueiden valinnoista päättää asiantuntijaryhmä

Poikien ja tyttöjen samoin kuin Ykköspesiksen Itä-Länsi-valinnoista vastaa viime vuoden tapaan asiantuntijaryhmä. Ttällä kertaa asiantuntijaryhmään kuuluvat Juuso Hyvönen Sotkamosta, Henri Kultti Seinäjoelta, Mika Peltonen Kankaanpäästä, Susanna Puisto Joensuusta, Jonna Salminen Jyväskylästä, Stefan Sburatura Kouvolasta ja Antti Yli-Saunamäki Hyvinkäältä. Ryhmän toimintaa koordinoi Pesäpalloliiton koulutuspäällikkö Perttu Hautala.

Tyttöjen Itä-Länsi-ottelu pelataan Jyväskylässä lauantaina 29.6. kello 11 ja poikien vastaava sunnuntaina 30.6. klo 11. Ykköspesiksen Itä-Länsi-ottelut ovat ohjelmassa Lappajärvellä 7.7. (naiset kello 13 ja miehet kello 16).

Seurajoukkuejaot ennallaan

Seurajoukkuejakoihin tehtävät muutokset koskevat vain sarjanousijoita. Miesten Idän joukkueeseen on mahdollista valita pelaajia myös Haminan Palloilijoista ja naisten Lännen joukkueeseen Pöytyän Urheilijoista.

Ykköspesiksellä on oma Itä-Länsi-tapahtumansa Lappajärvellä 7.7. Miesten, naisten, poikien ja tyttöjen arvo-otteluihin on kuitenkin mahdollisuus valita pelaajia miltä tahansa sarjatasolta. Viimeksi Emilia Linna valittiin Oulun Lipottarien Ykköspesis-joukkueesta naisten Itä-Länsi-otteluun kaudella 2016.

Suomen suosituimmat tähdistöottelut, pesäpallon Itä-Lännet, pelataan Jyväskylässä kesäkuun viimeisenä viikonloppuna.

Idän ja Lännen seurajoukkueet

Miehet, Itä

Haminan Palloilijat
Imatran Pallo-Veikot
Joensuun Maila
Kempeleen Kiri
Kiteen Pallo-90
Kouvolan Pallonlyöjät
Sotkamon Jymy

Miehet, Länsi

Alajärven Ankkurit
Hyvinkään Tahko
Manse PP, Tampere
Pattijoen Urheilijat, Raahe
Seinäjoen JymyJussit
Vimpelin Veto

Naiset, Itä

Haminan Palloilijat
Joensuun Maila
Kirittäret, Jyväskylä
Manse PP, Tampere
Roihuttaret, Helsinki

Naiset, Länsi

Fera, Rauma
Hyvinkään Tahko
Lapuan Virkiä
Mailattaret, Vaasa
Pesäkarhut, Pori
Pöytyän Urheilijat
Seinäjoen Maila-Jussit

Nuorten Superpesiksen seurajoukkuejaot Itään ja Länteen (pdf)

Ykköspesiksen seurajoukkuejaot Itään ja Länteen (pdf)

Miesten ja naisten Itä-Länsi-valitsijoilla runsaasti Itä-Länsi-kokemusta

Naisten arvo-ottelussa Itä ja Länsi kohtaavat kautta aikain ensimmäisen kerran Jyväskylässä. Idän joukkueen valinnoista vastaa Superpesiksen vuoden tulokas ja vuoden tyttöpesäpalloilija 2003 Silja Rehunen. Hämeenlinnan Paukun kasvatti voitti urallaan viisi Suomen mestaruutta Jyväskylän Kirittärien paidassa ja pelasi neljä Itä-Länttä.

Kun valitsijat kohtasivat pelikentillä toisensa, Lännen Henna Peltokangas edusti vielä kasvattajaseuraansa Ylihärmän Pesis-Junkkareita. Myöhemmin viiden Itä-Lännen Peltokangas voitti Suomen mestaruuden Lapuan Virkiässä 2015 ja pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana tamperelaisen Manse PP:n riveissä 2017.

Miesten valitsijoina nähdään tuttuja nimiä jyväskyläläisille pesäpallon ystäville. Lännen joukkueen kokoava Mikko Rantalahti oli nostamassa Jyväskylän Kiriä Superpesikseen 2009 ja pelasi seuran väreissä myös kolme pääsarjakautta. Rantalahti voitti kasvattajaseurassaan Vimpelin Vedossa kolme SM-hopeaa ja puki Idän paidan ylleen Helsingin arvo-ottelussa 2010.

Idän miesten tähdistöjoukkueen rakentaa kaksinkertainen vuoden poikapesäpalloilija Hannu Kiukkonen. Kauhajoen Karhun kasvatti pelasi viisi Itä-Länttä ja voitti kolme SM-pronssia (Koskenkorvan Urheilijat 2003 ja 2007, Joensuun Maila 2013). Uransa viimeisellä kaudella Kiukkonen ylsi tehotilastossa toiseksi sekä lyöjätilastossa kolmanneksi 1+91 lyödyllään jääden vain juoksun päähän Ossi Meriläisestä ja Juha Niemestä.