Eteläisen alueella kokeiltiin kuluneen kesän aikana sääntömuutosta, jossa E-juniorit sekä peli- että kilpasarjoissa pelasivat kolmen palon säännöillä. E-ikäluokka on sääntöjen osalta ainoa ikäluokka, jossa peli- ja kilpasarjat ovat pelanneet aiemmin eri säännöillä. Ns. pelisarjan säännöissä sisävuorossa pelaavan joukkueen kaikki pelaajat ovat saaneet käydä kerran lyömässä. Tarkemmin pesäpallon pelisääntöihin voit tutustua täällä.

Kauden päätteeksi E-juniorien pelisarjassa pelaavien joukkueiden pelinjohtajille teetettiin kysely, jossa kysyttiin sääntömuutokseen liittyviä kysymyksiä. Vastauksia saatiin yhteensä 19 joukkueelta, kun kysely lähetettiin 26 joukkueen yhteyshenkilölle. Vastausprosentti oli tällöin 73. Kaikki pelisarjan joukkueet olivat pelanneet kaikki pelinsä ”kolmen palon säännöillä”, eikä pelisarjan sääntöihin oltu palattu yhdessäkään ottelussa.

Tutustu kyselyn tuloksiin

Sääntömuutoksen myötä tyytyväisiä oltiin mm. seuraaviin asioihin:

  • Peli tuli lähemmäksi ”oikeaa pesäpalloa”
  • Pelikäsityksen parantuminen – miten pelataan kun paloja on 0, 1, tai 2
  • Peliin käytetty aika lyheni
  • Jännittävämmät pelit

Muutoksen myötä ei oltu tyytyväisiä näihin asioihin:

  • Aloittaville pelaajille nopea tempo
  • Uusien pelaajien ”sisäänajo” helpompaa ”pelisarjan säännöillä”.

Lisäksi vastauksissa käsiteltiin mm. yli-ikäisyysluvilla pelaamista, joka saattoi vääristää joukkueiden välisiä tasoeroja, aloittelevien pelaajien roolia kolmen palon säännöillä pelattavassa pelissä sekä pelaajamäärältään pienten ja isojen seurojen mahdollisuuksia peluutuksen suhteen.

Selkeä enemmistö oli sitä mieltä, että myös kesällä 2021 tulee jatkaa ”kolmen palon säännöillä” pelaamista myös E-juniorien pelisarjan osalta.