Tänä keväänä Helsingin Roihuvuoressa otettiin valikoimaan uusi harrastamisen konsepti, perhepesis. Ajatuksen takana oli koronakevät, jonka myötä monet perheet ovat tehneet normaalia arkea enemmän asioita yhdessä. Lisäksi henkilömäärärajoitukset sopivat perhepesikseen pesiskoulua paremmin harrastastustoiminnan käynnistämiseksi.

Ajatus perhepesiksestä tuli seuramme päävalmentajalta Anu Kentalalta, joka oli nähnyt useita perheitä kentän lähistöllä liikkumassa yhdessä koronarajoituksen aikana. Päätettiin lähteä kokeilemaan tähän alkukesään jotakin uutta, ja perhepesis sai tosi hyvän vastaanoton, kertoo perhepesiksen vetäjä, Minna Koivisto.

Perhepesiksen osallistumiskriteereinä on ollut tasan yksi asia. Osallistujien pitää osata kävellä itse.

Osallistujien ikähaitari on ollut 2-50 vuotta. Kieltämättä ennen ensimmäistä kertaa mietin normaalia enemmän, miten harjoitus viedään läpi. Kriteerinä jokaiselle ohjauskerralle meille vetäjille on se, että iästä riippumatta jokaisella on hiki päällä ja onnistumisia on tullut tavalla tai toisella.

Perhepesiksessä puolentoista tunnin harjoituskerta on jaettu siten, että noin puolet ajasta aikuiset ja lapset tekevät harjoituksia erikseen samalla kentällä, ja puolet ajasta pelataan pesistä ja sen erilaisia viitepelejä yhdessä. Moni aikuisista on pesismailan kanssa ensimmäistä kertaa sitten koulun liikuntatuntien.

Tottakai toivomme, että mahdollisimman moni lapsista nähdään syksyllä pesiskoulussa ja aikuiset löytävät tiensä Roihussa toimivan kunto- eli höntsäpesiksen pariin. Erilaisia välineitä hyödyntäen voivat pienimmätkin osallistujat päästä lajista  jyvälle. Tärkeintä on kuitenkin se, että päästään yhdessä liikkumaan, tiivistää Koivisto.

Pesiskoulu käynnistyy elokuussa

Perinteistä pesiskoulua ei ole Roihuvuoressa unohdettu. Tänä vuonna se järjestetään vasta elokuussa, kun aiemmin pesiskoulu on ajoittunut kesäkuuhun.

Henkilömäärärajoitusten vuoksi mennään tänä vuonna pesiskouluun vasta elokuussa. Se voi olla ihan toimiva konsepti, sillä tällöin joukkueeseen on vielä helpompi hypätä mukaan, kun uuden harjoituskauden alkamiseen on lyhyempi aika. Ehkä tämä kevään erilainen ajanjakso tuo seurojen toimintatapoihin ja käytänteisiin myös jotain uutta ja hyvää, josta voi ottaa oppia tulevaan.