Etätreenejä ja varustelainoja

Seuroissa on otettu nopeasti käyttöön uusia tapoja pitää yhteyttä joukkueen kesken ja varmistaa harjoittelun sujuvuus parhaalla mahdollisella tavalla poikkeusolojen aikana.

Seuramme noudattaa PPL:n ja valtionhallinnon ohjeistuksia, jonka myötä joukkueharjoittelu on keskeytetty, kunnes rajoitukset lieventyvät. Nuorimmille pidetään etäharjoituksia Skypen kautta, ja ne ovat saaneet suuren suosion nuorten keskuudessa,  kertoo Hyvinkään Tahko ry:n toiminnanjohtaja Antti Yli-Saunamäki.

Myös Pöytyän Urheilijoilla sähköiset välineet ovat ahkerassa käytössä.

Edustusjoukkueet (Naisten ykköspesis, Miesten Suomisarja ja B-pojat) harjoittelevat valmentajien laatimien ohjelmien mukaisesti ja pitävät säännöllisiä nettipalavereja yhdessä valmennuksen ja pelinjohdon kanssa. Junnuille ja perheille on myös laadittu harjoitusohjelmat ja toimitettu perheen pihapeleihin välineitä lainaan. Loukonkulman Lukon hieno PoP-Areena on ollut erittäin tärkeä paikka yksilöharjoittelulle, täydentää Olli-Pekka Pauna.

Erilaisten etätapaamisten kautta on mahdollisuus treenata, vaihtaa kuulumisia, mutta ne sopivat myös pelin analysointiin. Tätä mahdollisuutta on hyödynnetty niin Tahkon Leidien harjoittelussa ja Laitilan Jyskeessä.

Olen laatinut joka viikoksi omatoimiset treeniohjelmat. Viikon päätteeksi tytöt lähettävät treenipäiväkirjan minulle. Näin pysyn kärryillä jokaisen tekemisistä. Whatsapp on myös kovassa käytössä. Olemme sen kautta pistäneet kuvia omatoimisista harjoituksista. Myös emojeilla on tehty arvuuttelua mitä kukakin harjoittelee ja miten. Olemme pitäneet myös etätapaamisia. Esimerkiksi seuraavassa etätapaamisessa käsitellään ja analysoidaan kahden eri superpesisfinaalin pelikoosteita. Näihin jokaisen on viikon aikana etukäteen tutustuttava, kertoo Laitan Jyskeen Sami Mäki.

Tahkon Leidien osalta joukkue harjoittelee omatoimisesti fysiikkaa ja kokoontuu Skype-palaverereihin kuulumiskierrosten ja pelillisten palavereiden puolelta. Lisäksi psyykkinen valmentaja Kim Forsblom on pitänyt joukkueelle erillisiä kirjallisuuspiirejä, jatkaa Yli-Saunamäki.


Epävarmat, mutta odottavat tunnelmat

Tällä viikolla saatiin Pesäpalloliiton päätös, että kesäkuussa pelattavat alueleirit jäävät pelaamatta tai ne ainakin siirtyvät kesäkuulta pois. Myös seuroissa on jouduttu pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja, miten kesän pelit, pesiskoulut ja muu seuran toiminta organisoidaan.

Eniten epävarmuutta on tuonut epätietoisuus aikatauluista. Olemme kokoontuneet Teams-palaverien kautta ja pyrkineet valmistautumaan kauteen niin normaalisti kuin mahdollista. Pesiskoulun suhteen olemme päättäneet, että Haminassa se järjestetään vasta elokuussa. Tärkeässä roolissa edustusjoukkueiden osalta on yhteydenpito seuran yhteistyökumppaneihin, jotka mahdollistavat toimintamme, sitten kun se päästään käynnistämään. He ovat onneksi olleet ymmärtäväisiä ja olemme pyrkineet seuran toimesta tarjoamaan tukeamme myös heille, kertoo Marko Hovi Haminan Palloilijoista.

Poikkeuksellisena aikana seuratoiminnan ydin, yhteisöllisyys, joutuu koetukselle.

Kaikilla on kovat odotukset siitä, että pääsisi tapaamaan joukkuekavereita. Epävarmuutta tuo juuri se, kun ei tiedetä, päästäänkö pelaamaan ollenkaan. Ja toki nuoremmat pelaajat odottavat pesisleirejä, kuinka niiden kanssa käy. Seuran hallitus pitää sähköpostikokouksia ja puhelimella yhteyttä. Meillä on pienenä seurana se etu, ettei ole varsinaista palkattua henkilöstöä, niin ei ole tarvinnut tehdä ikäviä lomautuspäätöksiä. Kesän pesiskoulu on aina järjestetty yhdessä KPL:n kanssa. Sen osalta mietitään juuri aikataulua, siirrämmekö sen elokuulle, avaa Kuusankosken Puhdin tilannetta Minna Tuukkanen.

Seurat ovat keksineet erilaisia varainkeruukampanjoita toimintansa tueksi. Pöytyällä kauppansa tekevät Jokeri 13 -kannatuspaidat, Haminassa hupparit ja kausikortit, Laitilassa erilaiset seuran kannatustuotteet ja Hyvinkäällä kausikortit ja fanituotteet ovat nousseet uuteen arvoon koronakriisin myötä.

Yleinen fiilis on säilynyt hyvänä kaikesta huolimatta. Yhteistyökumppanit ovat suhtautuneet tilanteeseen erittäin hienosti, ja Jokeri 13 -kannatuspaitakampanja on mennyt hyvin. Epävarmuus koko kauden pelaamisesta askarruuttaa eniten, ja juniorien osalta tietenkin leirit, kertoo Pauna.


Kauden peruminen kokonaan kaikista pahin skenaario

Kaikissa seuroissa päällimmäisenä on toive siitä, että kausi saataisiin vietyä läpi, vaikka edes puolittain.

Kaikkien toive on, että päästäisiin tavalla tai toisella pelaamaan mahdollisimman paljon pelejä. Ns. pelaamattomalla kaudella olisi suuret vaikutukset seuraavien vuosien juniorityölle. Seuran puolesta uskon, että poikkeusoloista huolimatta pystymme kuitenkin jatkamaan viime vuosien vahvaa juniorityötämme hyvien ja motivoituneiden seuraihmisten avulla, vakuuttaa Mäki.

Juniorityön jatkuvuus on toiveena myös Kymenlaaksossa, jossa Puhti juhlii 110-vuotista taivaltaan tänä vuonna.

Toivomme, että kausi pääsisi käyntiin kesä-heinäkuussa. Lisäksi toivomme, että pesäpalloyleisö löytäisi tiensä Haminan Palloilijoiden miesten ja naisten otteluihin kaudella 2020. Juniorijoukkueiden osalta toivomme, että myös junioreiden aluesarjat saadaan käyntiin, jotta pystyisimme tarjoamaan ottelutapahtumia ja tätä kautta hankkimaan uusia junioripelaajia Haminan Palloilijoihin, tiivistää Hovi.

Kovasti toivotaan, että päästään yhdessä pesiskentälle, yksin tekeminen ei ole niin kivaa. Treenejä ja tietysti pelejä odotetaan innolla, jotta harrastustoiminta jatkuu. Seurallamme on myös 110-vuotissynttärit tänä vuonna, niin olisi kiva juhlistaa sitäkin jossain vaiheessa porukalla, lopettaa Tuukkanen.

Kuvat: Emmi Rasa