Vielä pari kautta sitten hän luotsasi pelinjohtajana Pöytyän miehet taisteluun Superpesispaikasta Oulun Lipon kanssa. Millainen mies johtaa tämän hetken Loimaan kiinnostavinta urheiluseuraa.

Mistä J-P:n kipinä pesikseen on syntynyt?

Aika lailla äidinmaidon mukana se jo on tullut. Isä pelasi pitkään ala- ja harrastesarjoja kultaisilla 80- ja 90-luvuilla ja äitini puolestaan oli järjestöpuolen aktiivi, ja toimi muun muassa V-S Pesiksessä joissain tehtävissä ainakin kimpassa Hongiston Päivin kanssa. Kolmivuotiaana ilmoitin että ”isona minusta tulee ammattipesäpallomies”. Ammattia tästä ei ole tullut, miehisyydestäkään ei ole todisteita, mutta pesäpallossa roikun edelleen mukana.

Miehen oma pelaajaura käsitti juniorisarjat kasvattajaseurassaan LP:ssä. Viime vuosikymmenen lopussa pelaajakorttiin tuli merkintä seitsemästä ykköspesismatsista Köyliön Lallien riveissä. Valmentaminen on kuitenkin vienyt enemmän miestä. Valmentamisen hän aloitti jo 2003 LP:n D-tytöissä. 2010 kaudesta alkaen pelinjohtaminen ja valmentaminen oli pääprioriteetti. Ensin Köyliössä naiset, sitten Loimaalla miehet ja lopulta kaksi kautta Pöytyällä Ykköstä, joista jälkimmäisenä tuloksena oli pääsy karsimaan Lippoa vastaan jopa Superiin noususta. Sen jälkeen J-P on siirtynyt (ainakin tällä erää) taustatehtäviin.

Tuomariroolikaan loimaalaiselle ei ole vierasta.

Teini-ikäisenä Lähteenmäen Matti otti mukaan tuomaritoimintaan ja pääsin viheltämään kolmisen vuotta miesten superia, välillä jopa kahdenkin ryhmän mukana. Toimin ainakin yhden kesän käytännössä ammattilaispesätuomarina, kun en muuta kesätyötä silloin tehnyt, naurahtaa Niittymäki.

Tänä päivänä miehellä pitää kiirettä pitää, kun arkityöt ja pesäpallorooli elävät ja hengittävät samaa rytmiä. Millainen seurapuheenjohtaja J-P Niittymäki sitten on?

Rumasti sanottuna pyrin tekemään mahdollisimman vähän. Oma ideologiani tästä hommasta on se, että puheenjohtajan ensisijainen tehtävä on nimellään ja persoonallaan vastata toiminnasta ja sen tuloksesta. Käytännössä se tarkoittaa vapaaehtoisorganisaatiossa toimintojen johtamista, joka kuulostaa helpolta, mutta on aika lailla kaikkea muuta. Yritän siis delegoida seuran toimintoja ihmisille niin, että jokainen seurassa toimiva ihminen tietäisi mitä häneltä odotetaan ja mistä hän vastaa. Kultainen sääntöni itselle on ollut, että ”se, jolla on valta, sillä on vastuu ja se, jolla on vastuu, sillä on valta”. Eli olen pyrkinyt mahdollisimman paljon antaa ihmisten tehdä omia hommiaan sotkeutumatta niihin. Tällä tapaa toivottavasti konflikteja, väärinymmärryksiä ja sekavia tilanteita syntyy mahdollisimman vähän.

Käytännössä mies itse tekee seurayhteistyösopimukset sekä tulevaisuuden suunnittelua. Toki listalta löytyy valmentajien rekrytointia ja kouluttamista sekä miesten joukkueenjohtajan pesti, mutta ne eivät ole puheenjohtajan toimenkuvaan liittyviä juttuja, vaan muita seuran toimia.

Summa summarum, ajattelen niin, että kun menee hyvin niin seuran toimijat ovat onnistuneet, ja kun tulee lokaa niskaan, niin olen valmis kantamaan sen taakan omalla nimelläni.

Mitä uutta on seuraan tullut parin vuoden aikana?

Meillä oli palkattu toiminnanjohtaja pari kautta. Hän sai aikaan hyviä juttuja ihan ruohonjuuritasolla ja nyt palkkauksen päätyttyä, meidän tärkein tehtävämme on vaalia sitä, että innostus ja kasvu pienimmissä jatkuu myös tulevaisuudessa.

Mitä voisimme oppia seuranne toimintatavoista?

Toivon mukaan organisaation rakenteesta jotain. Meidän seurassamme toiminta ei pyöri puheenjohtajan ympärillä, pikemminkin päin vastoin. Puheenjohtaja on vain yhteen kokoava taho, jonka tehtävä on vastuuttaa ja valtuuttaa seurassa toimivia ihmisiä. Se vaatii paljon luottamusta ympärillä oleviin ihmisiin, mutta ainakin minun luonteelleni se sopii hyvin.

Tämän hetken seuran kaksi tärkeintä asiaa Niittymäki laukoo oitis: miesten nousu ja ensi kesän Tenavaleiri.

Toivottavasti miesten nousu merkitsee taas jonkun uuden ajanjakson alkua. Uskomme, että tämä nousu oli vain alkurykäys uudelle pesäpallon ja LP:n tulemiselle Loimaalla ja jopa valtakunnallisella tasolla.

Tenavaleiri on seuran talouden kannalta valtava mahdollistaja. Se mahdollistaa tulevina vuosina investoinnit esimerkiksi juuri vapaaehtoistoiminnan johtamiseen ja valmentajien entistä parempaan tukemiseen. Onneksi meillä on kokemusta leirien järjestämisestä, joten lapset saavat varmasti kokea upean leirielämyksen ensi kesänä Loimaan seudulla.

Niittymäki on nähnyt pesistä jo niin monelta kantilta, että uskaltaa myös lohkaista yhden viestin Pesäpalloliiton suuntaan:

Toivottavasti tulevaisuudessa pesisliike on vielä entistä avoimempi jakamaan toimivia käytäntöjä, mitä seurat ovat havainneet hyviksi. Koska mahdollisimman moni vahva seura tekee lajista yhdessä vahvan.

Tutustu Loimaan Palloilijoihin