Eteläisen alueen viestinnässä nostetaan tänä vuonna esiin sekä alueemme seuroja että henkilöitä pelikentiltä ja sen laidalta. Vuoden ensimmäisenä pelaajana esittelemme Haminan Palloilijoiden Saara Suomalaisen, joka on peliuransa aikana edustanut Lappeenrannan Pesä-Ysejä, Vihdin Palloa, Viinijärven Urheilijoita ja Seinäjoen Mailajusseja. Nyt reissuvuosien jälkeen kotikenttänä toimii pitkästä aikaa Haminan Vallikenttä, jossa toivottavasti juhlitaan ensi kauden päätteeksi nousua Naisten Ykköspesikseen.

Kuva: Matti Holopainen 2014.

28-vuotias Suomalainen päätyi kymmenvuotiaana pesäpallon pariin luokkakavereidensa innoittamana. Ensimmäinen vierailu treeneihin tapahtui siksi, että luokkakaverien hienot lippikset herättivät juniorissa kateutta, mutta pian myös itse laji alkoi kiinnostaa nuorta pelaajaa. Peliuran varrelle on mahtunut useita hyviä valmentajia, mutta kaksi nimeä nousevat ylitse muiden.

”Markus Meriläinen oli Vihdissä kaksi kautta joukkueemme pelinjohtajana, ja häneltä opin paljon niin harjoittelusta kuin harjoittelun roolittamisestakin. Myös psyykkinen valmistautuminen pelisuorituksiin vei minua pelaajana tuolloin paljon eteenpäin.”

Kuva: Karjalainen, 2015.

Lyöjäjokerina pelaavalle Suomalaiselle myös lyöntivalmentajat ovat olleet tärkeässä roolissa.

” Lyöntivalmentajien kanssa pieniä yksityiskohtia on hiottu yhdessä kuntoon. Olennaista lyöntivalmennuksessa on ollut myös valmentajilta saatu henkinen tuki ja sitä kautta kasvaminen jokerin rooliin. Viinijärvellä valmentajanani toimi edesmennyt Ari Paloaro, jonka kanssa yhteistyö jatkui vielä Viinijärveltä lähdettyänikin. Perusteellinen tekeminen on vienyt minua urheilijana eteenpäin niin teknisellä kuin henkiselläkin puolella. Ari oli minulle tärkeä palanen oman pelaajapolkuni varrella.”

Mieleenpainuvimmat pesismuistot liittyvät tiukkoihin tilanteisiin, jossa onnistumisia on tullut useita peräkkäin.

”Yksi viime kesän hienoimmista onnistumisista oli, kun juoksutin joukkueemme toisen lyöjäjokerin, Aino-Kaisa Mantereen ykköspesältä kotipesään asti yhden lyöntivuoron aikana viimeisenä lyöjänä pelatessamme Mansea vastaan.”

Kuva: Marja Mäkelä 2018

Reissupelaajan arki on vuosien varrella tullut tutuksi, ja yhdeksi tärkeimmistä asioista Suomalainen mainitseekin saman joukkueen muut matkapelaajat.

”Oman joukkueen kesäkämppikset ovat tärkein tukiverkko, kun ollaan yhdessä vieraassa kaupungissa ja jaetaan yhteinen kesäkoti. Kauden aikana tulee jaettua niin ilot ja surut kentältä kuin sen ulkopuoleltakin, ja pelikauden mittaisen pesiskuplan saa jakaa yhdessä sellaisten kaverien kanssa, jotka elävät samassa tilanteessa.”      

Tulevaisuuden tähtipelaajia Suomalainen kannustaa opettelemaan perusasiat kuntoon.

”Perusasiat on hyvä opetella huolellisesti, sillä ne ovat kaiken a ja o. Niiden oppiminen vaatii toistoja toistojen perään, mutta ne muodostavat pohjan kaikelle tekemiselle, eikä niissä kannata oikaista. Pesiksen harrastaminen kannatta ottaa tosissaan, mutta ei vakavasti.”

E-juniorina vuonna 2001 Outokummussa leirillä.

Tulevan kauden tavoitteet ovat selkeät ja katseet on suunnattu tiukasti kohti kesää. Naisten suomisarjan joukkueen tavoitteena on nousta ykköspesikseen kaudelle 2020. Saaralla on varmasti keskeinen rooli tavoitteiden saavuttamisessa.

” Autan joukkuetta omassa roolissani parhaalla mahdollisella tavalla, niin hyvin kuin pystyn. Nähdään siis kesällä kentillä, tervetuloa katsomaan!”