Valitse sivu

Kuluneen viikon aikana Suomessa on vieraillut delegaatio Baseball ja Softball maailman huipulta. Delegaation keulamiehenä maassamme on ollut lajin ehdoton johtohahmo, kansainvälisen lajiliiton, World Baseball Softball Confederationin (WBSC) presidentti, Riccardo Fraccari. Hänen seurassansa Suomessa on ollut myös mm WBSC Europen presidentti, Krunoslav Karin. WBSC on yksi maailman suurimmista urheiluliitoista, ja sillä on yli 65 miljoonaa rekisteröityä pelaajaa.

Viikon aikana pidettiin myös Pohjoismaiden Baseball ja Softball councilin kokous yhdessä maiden lajiliittojen johtajien kanssa. Pohjoismaiden councilin ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Suomen Baseball ja Softball liiton puheenjohtaja, joka on toiminut myös delegaatioiden isäntänä.

WBSC President Riccardo Fraccari

Viikon aikana Fraccari ja Karin tapasivat mm. Pesäpalloliiton johtoa toiminnanjohtaja Vesa Rämetin ja puheenjohtaja Ari Monosen isännöidessä vieraita liiton tiloissa sekä keskiviikon Superpesis-ottelussa, jossa Hyvinkään Tahko kohtasi Seinäjoen JymyJussit. Perjantaina 26.5. Fraccari ja Karin ovat vielä tutustumassa naisten Superpesikseen Roihuttaret -Haminan Palloilijat ottelussa, jossa kentällä on myös pelaajia Suomen Softball maajoukkueesta. Näiden tapaamisten lisäksi delegaatio on neuvotellut yhteistoiminnasta Suomen Olympiakomitean johdon kanssa painottaen erityisesti Baseball5:n asemaa uutena olympialajina ja sen potentiaalia isojenkin massojen urbaanina liikuttajana.

”On uskomatonta, että Suomesta löytyy pelaajia, jotka heittävät palloa yli 150 KmH nopeudella eikä baseball-seurojen kykyjenetsijöillä maailmalla ole näistä pelaajista mitään tietoa. Siinä mielessä Suomesta voidaan puhua viimeisensä piilossa olevana lahjakkuuksien lähteenä”, kertoo Riccardo Fraccari.

Fraccari nosti vierailun aikana esille erittäin merkittävänä tekijänä niin lajien kasvun, kuin myös Pesäpalloliiton ja  Olympiakomitean yhteistyön kannalta uuden maailmalla todella nopeasti leviävän Baseball5-pelin. Tämä suhteellisen uusia laji on jo noussut seuraavien Olympiadien ohjelmaan (Dakar 2026).

Lajia voidaan tarkastella kahta kautta. Erittäin helppona ja mielenkiintoisena urbaanina pelinä, jota voidaan harrastaa missä vaan ja jota voi harrastaa kuka vaan. Tarvitaan vain pallo ja hieman tilaa joko sisällä tai ulkona. Lajin MM-kilpailut pidettiin viime vuonna Meksikossa ja marraskuussa on lajin toiset EM-kisat, joista kaksi parasta joukkuetta pääsee 2024 MM-kisoihin Hong Kongiin. Suomi on mukana hakemassa paikkaa MM-kisoihin ensimmäisenä pohjoismaana lajissa.

Euroopan liiton presidentti Krunoslav Karin kertoi olleensa todella vaikuttunut pesäpalloilijoiden urheilullisuudesta ja erityisesti heidän heittovoimastaan. Karin uskoo, että Suomesta voi hyvinkin nousta pelaajia eri maiden ammattilaissarjoihin lähivuosina Australiassa talvisarjaa pelanneen pesislähtöisen Konsta Kurikan lisäksi.

Maailman, Euroopan ja Suomen liiton johto tapaamassa Suomen Olympiakomitean varapuheenjohtajaa, Susanna Rahkamoa