Valitse sivu

65 Tunnelipallo pomputtelutehtävällä

Mitä tehdään?

Pelataan tunnelipalloa kahdella joukkueella. Toinen joukkueista on kiinniottamassa ja toinen sisäpelissä keräämässä pisteitä. Sisäpelijoukkueesta yksi kerrallaan heittää pallon maata pitkin kohti kartioilla merkattua porttia. Heiton lähdettyä toisten sisäpelijoukkueen pelaajien tehtävänä on pomputella mahdollisimman monta kertaa ennen kuin kiinniottovuorossa oleva joukkue palauttaa pallon kotipesään. 

Kiinniottavan joukkueen on tehtävä jono sen oppilaan taakse, kuka saa maaheiton kiinni. Pallo on vieritettävä jaloista muodostuneesta tunnelista jonon viimeiselle oppilaalle, joka heittää pallon kotipesässä olevalle oppilaalle. Kun kotipesässä oleva oppilas saa pallon kiinni, päättyy sisäpelijoukkueen pomputteluaika. 

Kun kaikki sisäpelijoukkueen oppilaat ovat heittäneet, vuoro vaihtuu. Joukkueet laskevat pomputtelusta yhteistuloksen. Tunnelipalloa kannattaa olla 4-5 oppilaan joukkueilla. 

Mitä opetan?

Oppilaiden aktiivista osallistumista kisailutilanteessa sekä tarvittaessa myös kärsivällisyyttä pallon pomputtelussa.

Mitä ohjeita?

Korostan, että maapallon kiinni ottanut pelaaja ei saa enää liikkua ja muut liikkuvat reippaasti tehdäkseen tunnelin. Tennismailalla pomputeltaessa pallon on pompattava vähintään 10cm.

Mitä havainnoin?

Oppilaiden aktiivisuutta tunnelin teossa sekä pomputtelun onnistumista.

Milloin sujuu?

Jokainen oppilas liikkuu ulkokentällä ja pomputtelut onnistuvat.

Milloin ei suju?

Oppilaat seisovat, eivätkä jaksa liikkua. Pomputtelussa pallot karkailevat.

Miten lisään aktiivisuutta?

Teen kaksi eri peliä, lisään pomputteluun (tennismailalla) kaksi kartiota, mitkä pitää kiertää pomputeltaessa, jolloin lasketaan, montako kierrosta ehdittiin kiertää.

Milloin tulee onnistumisia?

Portti on sopivalla etäisyydellä heittovoimaan suhteutettuna ja oppilaat valitsevat oikean mailan ja pallon pomputtelutaitoonsa nähden.

Miten toistoja?

Kun pelataan pienemmillä joukkueilla, niin voidaan vaihdella keskenään pelaavia joukkueita.

Miten eriytän?

Muodostan eri tasoisia pelejä. Tällöin heittomatkat voivat olla eri peleissä erilaisia. Annan pomputteluun erilaisia palloja.

Miten vaihtelua?

Oppilaat pomputtelevat pareittain toisilleen.

Tavoite:

Heittäminen ja kiinniottaminen, silmä – käsikoordinaation vahvistaminen

 

Tila:

Areena, kenttä, liikuntasali

 

Välineet:

Tenavapallot, pesäpalloräpylät, kartiot, tennismailat ja –pallot, pesäpallomailat ja -pallot