Valitse sivu

35 Pesänryöstöleikki heittotehtävillä

Mitä tehdään?

Leikitään kahdella joukkueella pesäryöstöleikkiä, jossa joukkueilla on tehtävänä ryöstää palloja vastustajan pesästä omalle pesälle. Salin molempiin päätyihin sijoitetaan yhtä paljon palloja sekä hernepusseja. Ennen kuin pallon saa jättää omaan pesään, täytyy matkalla suorittaa kaksi eri heittotehtävää. Pesien väliin on kartioilla merkityt heittotehtäväpaikat, pallolle ja hernepussille eri tehtävät. Aina pallon tai hernepussin pesään jättämisen jälkeen, saa juosta suoraan vastustajan pesälle. 

Toisella (pallo) heittotehtäväpaikalla täytyy onnistua heittämään pallo ennakolta sovittuun heittokohteeseen. Sopiva heittokohde on yläviistoon suuntautuvaa heittoa vaativa paikka. Toisella (hernepussi) heittotehtäväpaikalla täytyy onnistua heittämään hernepussi polviltaan seinään siten, että hernepussi tippuu seinän viereen asetetulle patjalle. 

Leikin päätyttyä lasketaan, montako palloa on omassa pesässä. Enemmän palloja kerännyt joukkue on voittanut. 

Mitä opetan?

Korostan tarvittaessa pesänryöstöleikin aikana myös heittämistä kyynärpää ylhäällä yläviistoon heittokäden vastakkainen jalka edessä. 

Mitä ohjeita?

Kannustan rentoihin ja huolellisiin heittoihin. Käyn tarvittaessa asettamassa toimivan heittoasennon. Korostan, että liikkuminen pesänryöstöleikissä kannattaa tehdä ripeästi mutta välitehtävä huolellisesti.

Mitä havainnoin?

Oppilaiden keskittymistä ja kärsivällisyyttä sekä toimivan heittotekniikan toteutumista.

Milloin sujuu?

Heittotehtäväpaikkoja on riittävästi ja kun oppilaat onnistuvat heittotehtävissä keskimäärin joka toisella heitolla, eikä kukaan oppilas jumitu heittopaikalle.

Milloin ei suju?

Palloja on liian vähän, jolloin leikki kestää vain vähän aikaa tai pesällä joutuu odottamaan ryöstettävää palloa. Heittotehtävät ovat joko liian helppoja tai vaikeita.

Miten lisään aktiivisuutta?

Lisään esim. hyppäämis- tai kuperkeikkatehtävän ennen kuin voi ottaa pallon vastustajan pesästä.

Milloin tulee onnistumisia?

Kun heittotehtävä on sopivan vaativa, että onnistuminen heittotehtävässä ”maistuu” mukavalle, eikä se ole itsestäänselvyys.

Miten toistoja?

Lisään suorituksien määrää heittopaikoilla. Etenemiseen vaaditaan kaksi peräkkäistä onnistunutta heittosuoritusta.

Miten eriytän?

Hernepussi ja – pallotehtävien vaikeusaste on eri, jolloin tehtävät eriyttävät automaattisesti. Ohjeistan joukkueita taktikoinnissa ja yhteistyössä.

Miten vaihtelua?

Keksitään yhdessä oppilaiden kanssa erilaisia tehtäviä pesien väliin, mitä ryöstömatkalla pitää tehdä.

Tavoite:

Heittäminen

 

Tila:

Liikuntasali

 

Välineet:

Erilaisia palloja (20 – 30 kpl) sekä hernepusseja (10 – 20 kpl)