Valitse sivu

104 Koulupesistä areenassa

Mitä tehdään?

Pelataan koulupesistä kahdella tai kolmella pesällä nopeutetuin pelisäännöin. Pesiltä ei kärkytä, lukkari syöttää aina pallon saatua ja lyöjällä on kaksi lyöntiä käytössä. Kenttäalue on areena, jossa laidan viereen merkitään kartioilla pesät. Lyöminen voidaan suorittaa tennismailalla. Pallon lentäessä suoraan areenan reunojen yli on lyönti laiton. Sopivan kokoinen joukkue on 5-6 pelaajaa/joukkue. Sisävuorossa käy aina kaikki pelaajat lyömässä ennen vuoronvaihtoa. Loput ryhmäläiset voivat suorittaa muuta harjoitetta pelin aikana areenan ulkopuolella ja pelaavat joukkueet vaihtuvat yhden vuoroparin jälkeen.
 

Mitä opetan?

Opetan koulupesiksen sääntöjä, erityisesti etenemistä. Etenemistä voidaan harjoitella juoksemalla yhdessä pesältä toiselle.
 

Mitä ohjeita?

Korostan vauhdikasta pelaamista. Pallo kannattaa aina toimittaa mahdollisimman pikaisesti eteenpäin. Pysäytän tarvittaessa pelin, mikäli oppilaat eivät tiedä, miten pelissä pitäisi sääntöjen mukaisesti tilanteessa toimia.
 

Mitä havainnoin?

Oppilaiden sääntötuntemusta sekä syöttöjen laatua. Oppilaiden lyöntisuoritusten onnistumista.

Milloin sujuu?

Jokainen oppilas osuu palloon sekä yrittää aktiivisesti ulkovuorossa.
 

Milloin ei suju?

Lyöntivuorossa tulee paljon huteja. Oppilaat seisovat paikoillaan pelialueella ja seuraavat katseella pallon etenemistä.
 

Miten lisään aktiivisuutta?

Valitsen pallon ja mailan oppilaiden taitotasolle sopivaksi. Varmistan, että lukkarit osaavat syöttää palloa oikein.
 

Milloin tulee onnistumisia?

Kun pallo ja maila on sopiva oppilaiden taitotasoon nähden.
 

Miten toistoja?

Pelissä tulee paljon toistoja, kun joukkueet ovat sopivan kokoisia (5-6 oppilasta). Osa oppilaista voi olla pelialueen ulkopuolella leikkimässä toista leikkiä.
 

Miten eriytän?

Muodostan joukkueista vauhdikkaampaan ja rauhallisempaan peliin soveltuvat koostumukset.
 

Miten vaihtelua?

Lisään ulkokentän yhdelle pelaajalle ylimääräisen pallon, jota hän voi käyttää ulkovuoron aikana kerran. Pallo täytyy heittää, että sillä saa tehtyä palon.

Tavoite:

Heittäminen, kiinniottaminen, lyöminen, syöttäminen, eteneminen, suunnanmuutokset

 

Tila:

Areena

 

Välineet:

Pesäpalloräpylät ja – mailat, tennispallo, kartiot