Valitse sivu

103 Salipesis topsumailoilla ja pehmopallolla

Mitä tehdään?

Pelataan salipesistä kolmella pesällä nopeutetuin pelisäännöin. Pesiltä ei kärkytä, lukkari syöttää aina pallon saatua ja lyöjällä on kaksi lyöntiä käytössä. Kenttäalue on koko sali, johon merkitään kartioilla pesät. Lyöminen suoritetaan topsumailalla ja kiinniotto tapahtuu käsin. Pallon lentäessä suoraan kattoon lyönti laiton. Sopivan kokoinen joukkue on 5-6 pelaajaa/joukkue. Sisävuorossa käy aina kaikki pelaajat lyömässä ennen vuoronvaihtoa. Loput ryhmäläiset voivat suorittaa muuta harjoitetta pelin aikana (esimerkiksi pallotemppuja lavalla) ja pelaavat joukkueet vaihtuvat yhden vuoroparin jälkeen.
 

Mitä opetan?

Opetan koulupesiksen perusasioita, miten peli etenee. Etenemistä voidaan opettaa juoksemalla yhdessä pesältä toiselle.
 

Mitä ohjeita?

Korostan vauhdikasta pelaamista. Pallo kannattaa aina toimittaa mahdollisimman pikaisesti eteenpäin. Pysäytän tarvittaessa pelin, mikäli oppilaat eivät tiedä, miten pelissä pitäisi sääntöjen mukaisesti tilanteessa toimia.
 

Mitä havainnoin?

Oppilaiden sääntötuntemusta sekä lyöntisuoritusten onnistumista.

Milloin sujuu?

Jokainen oppilas osuu palloon sekä yrittää aktiivisesti ulkovuorossa.
 

Milloin ei suju?

Lyöntivuorossa tulee paljon huteja, kun syöttäminen ei onnistu. Oppilaat seisovat paikoillaan pelialueella ja seuraavat katseella pallon etenemistä.
 

Miten lisään aktiivisuutta?

Varmistan, että lukkarit osaavat syöttää palloa oikein. Keksimme yhdessä oppilaiden kanssa etenemiseen lisätehtäviä, esim. kakkospesältä kolmospesälle juostessa pitää tehdä kuperkeikka patjalla, mikä on sijoitettu keskelle pelialuetta.
 

Milloin tulee onnistumisia?

Pesien etäisyydet ovat sopivat oppilaiden heittotaitoon nähden. Aluksi kannattaa sijoittaa pesät lähemmäs, että varmistetaan juoksujen syntyminen.
 

Miten toistoja?

Pelaan salipesistä (esim. alkuverryttelypelinä) useamman kerran talven aikana. Pelissä tulee paljon toistoja, kun joukkueet ovat sopivan kokoisia (5-6 oppilasta). Osa oppilaista voi olla pelialueen ulkopuolella leikkimässä toista leikkiä.
 

Miten eriytän?

Muodostan joukkueista vauhdikkaampaan ja rauhallisempaan peliin soveltuvat koostumukset.
 

Miten vaihtelua?

Salipesistä voi kokeilla pelata myös tennispallolla, jolloin kiinniottaminen täytyy tapahtua räpylöillä.

Tavoite:

Heittäminen, kiinniottaminen, lyöminen, syöttäminen, eteneminen, suunnanmuutokset

 

Tila:

Liikuntasali

 

Välineet:

Topsumaila, pehmopallo (tenniksen pehmoharjoituspallo), kartiot