Asko Kuivalainen (vasemmalla ylhäällä) on Rauman Lukon luottohuoltaja. (Kuva: Fera Rauma)

Uutiset

BTS: Pelipäivä huoltajan silmin19.5.2017

Behind the Scenes vie lukijat syvemmälle joukkueen arkeen parrasvalojen taakse. Viikon joukkue Rauman Lukon Asko Kuivalainen kertoo omasta roolistaan pelipäivänä.

Kotipelipäivä on joukkueurheilijan pyhäpäivä. Jokaisella on omat rutiininsa: joku herää kukonlaulun aikaan ylimääräiselle aamulenkille herättääkseen kroppaansa, toinen noudattaa ruokailurytmiään minuutilleen ja taikauskoisimmat pukevat sukat jalkaansa juuri oikeassa järjestyksessä.

Siinä, missä pääosan esittäjät, eli pelaajat, kukin tahollaan valmistautuvat illan suoritukseen, alkaa huoltajan päivärutiini jo hyvissä ajoin aamulla. Rauman Lukon superpesisjoukkueen pitkäaikainen huoltaja Asko Kuivalainen nimittäin polkaisee pelipäivän aamuna aamiaisen jälkeen Topteam-Areenalle tarkistamaan, että kaikki on peliä varten valmiina.

Kauden 2017 ensimmäinen kotipeli pelattiin äitienpäivänä 14.5., jossa vastustajaksi saapui Kempeleen Kiri. Kuten joka pelipäivänä, Kuivalainen oli ensimmäisenä Otanlahden pesäpallostadionilla jo yhdeksän aikaan aamulla kuntopallojen ja muiden tykötarpeiden kanssa odottamassa joukkuetta. Myös pukukopissa aamukahvin keittäminen on erittäin tärkeä ja vastuullinen huoltajan tehtävä.

Kun valmistavat treenit saadaan päätökseen, Kuivalainen pistää treenikamat paikoilleen ja lähtee muiden kanssa pariksi tunniksi kotiin rentoutumaan. Kolmelta ollaankin takaisin kentällä tekemässä viimeiset tarkistukset huoltolaukkuun. Vaihtopiikkejä, teippiä, kylmäpusseja, laastareita, pihtejä, ruuveja... Kun oma "työkalupakki" on tiptop, Kuivalainen toimittaa uudet pelipallot pelituomarille ja täyttää Lukon pelaajien juomapullot valmiiksi telineisiin.

Huoltajan tärkeimpiä ominaisuuksia on, että pitää olla valmistautunut kaikkeen. Jos lämmittelyiden tai pelin aikana joltakulta tippuu piikki tai kinesioteippi pettää, täytyy Kuivalaisen laukusta löytyä ratkaisu ongelmaan. Ja aina se myös löytyy, siihen pelaajatkin ovat jo tottuneet. Pelin päätyttyä Kuivalaisen tehtäviksi jäävät pelipallojen kerääminen talteen harjoituskäyttöä varten, numerotarrojen poistaminen pelipaidoista ja pukukopin siisteydestä huolehtiminen - kopin ovea ei lukita, ennen kuin lattiat on putsattu erkkarinpaloista ja kaikki ylimääräinen roska on löytänyt tiensä roskakoriin.

Ovet säppiin laitettuaan Kuivalainen liittyy muun joukkueen seuraan Cafe Saliin yhteisruokailuun, jossa päivän peliä puidaan maukkaiden ruokien äärellä.

Teksti: Timo Similä / Lukko