Harjoituksia

Haluatko elävöittää pesäpallon harjoittelua? Tarvitaanko koulun liikuntatunneille uusia ideoita? Tältä sivulta löydät vinkkejä harjoittelun monipuolistamiseen ja liikunnallisten taitojen laaja-alaiseen kehittämiseen.

Miljoonan Kopin Kisa

Miljoonan Kopin Kisa tuo varmasti viihtyvyyttä kevään viimeisiin viikkoihin kouluissa. Kisa on tarkoitettu kaikille 1.-6. – luokkalaisille oppilaille koko kaupungissa. Kisaan osallistutaan luokkana, mutta jokaisen oppilaan panos on silti tärkeä. Koko kisan yhteisenä tavoitteena on saavuttaa tietyllä aikavälillä (esim. viikko) miljoona koppia eli heitetyn pallon kiinniottoa. Koppeja voi ottaa niin välitunneilla, liikuntatunneilla kuin vapaa-aikanakin yksin, kaksin tai ryhmänä millä tahansa pallolla. Jokaiselle oppilaalle jaetaan tuloskortti, johon hän merkkaa päivän aikana ottamansa kopit. Opettaja kerää luokan tiedot yhteen ja raportoi luokan tulokset sovittuina aikoina. Se luokka, joka kerää eniten koppeja oppilasmääräänsä nähden palkitaan (luokan keksiarvona kopit/oppilas). Lisäksi kaikkien osallistuneiden luokkien kesken voidaan arpoa lisäpalkintoja. Jokaiselle kisaan osallistuneelle oppilaalle voidaan luovuttaa myös diplomi tms. 

Kisan yhteistyökumppaneiksi voi kysyä vaikka paikallista lehteä, joka raportoisi kisan tuloksista. Myös muita yhteistyötahoja, esim. yrityksiä palkintojen sponsoreiksi ja paikkakunnan seuroja, kannattaa haastaa mukaan!

Heittopesis

Tehtävän selitys: Tee ketteryysrata tavaroista. Radalla on tarkoitus hyppiä, loikkia, juosta, ylittää ja alittaa esteitä eritavoin liikkuen, esim. yhdellä jalalla, tasajalkaa hyppien, sivuttain ja takaperin.

Välineet: kaikki, mitä voit kiertää, tai ylittää tai alittaa eli aidat, penkit, kartiot, mailat, räpylät, lankut, "kepit", jääkiekko- tai ringettemailat, tuolit jne.

Ketteryysrata

Tehtävän selitys: Rytmirallikepeistä ja/tai -vanteista on tehty askellusrata, joka askelletaan läpi ohjaajan ohjeiden mukaan. Erilaisia askelluksia: lyhyitä, pitkiä, etu- ja takaperin, sivuttain, tasajalkaa, loikkien, hypäten kääntyen, hypyn aikana kädellä kantapäähän tai varpaisiin kosketus jne.

Välineet: rytmirallikepit, vanteet, maahan piirretyt viivat tai ruudut

Kiinniottotehtävä

Tehtävän selitys: Pallon voi heittää ilmaan ja ottaa sen itse kiinni tai heitellä parin kanssa. Pallon voi heittää myös seinään. Tehtävää voi vaikeuttaa, jos pallon ilmassaolo aikana tekee jonkun tempun, esim. taputtaa käsiä, käy kyykyssä, pyörähtää ympäri.

Välineet: erilaisia ja erikokoisia palloja: rantapallo, tennispallo, jalkapallo, pehmopallo jne.

Kopittelupiste

Tehtävän selitys: Kopitellaan parin kanssa. Erilaisia heittoja, esim. kaaripalloja, maapalloja ja normaalia heittelyä. Vaihdellaan etäisyyttä.

Välineet: pesäpalloja ja räpylöitä.

Kuljetusrata

Tehtävän selitys: Kuljetetaan palloa mailalla ja käydään kiertämässä kartio (tai tehdään maali) ja kuljetetaan pallo takaisin lähtöpisteeseen. Kuljetusradalla (n. 10 m) voi olla esteitä, joita kierretään, ylitetään tai alitetaan.

Välineet: sählymailat + pallot tai jalkapallo tai pesismailat ja pallot + maali + kartiot.

Lyöntipiste

Tehtävän selitys: Kiinnitetään naru puiden väliin n. metrin korkeuteen. Laitetaan naruun häntäpalloja kiinni pyykkipojilla metrin välein. Huomioi turvallisuus, kun useita lyöjiä on yhtä aikaa mäiskimässä. Jos haluaa pallojen olevan eri korkeudella, naruun voi sitoa roikkumaan lyhyitä narun pätkiä (10-30 cm), joihin häntäpallot laitetaan pyykkipojilla kiinni. Tarkoituksena on lyödä sanomalehti-mailalla narussa roikkuvia häntäpalloja annettuun suuntaan. Lyöjä voi pallot lyötyään noutaa ne ja ripustaa takaisin naruun.

Välineet: sanomalehtimailoja tai pehmomaila + häntäpalloja (= litran vetoisessa pakastuspussissa on sanomalehteä sisään rutattuna ja pussin suu on solmittu, niin siihen jää pieni "häntä") pyykkipojalla naruun riippumaan.

Lyöntitutka

Tehtävän selitys: Syöttäjä syöttää pallon ja lyöjä lyö palloa verkkoa kohti. Mitataan lyönnin nopeus tutkalla.

Välineet: tutka, pesäpalloja, maila, verkko tai pressu.

Pallokoulu

Tehtävän selitys: Kopitellaan pareittain ja edetään viivojen mukaan etäisyyttä pidentäen sitä mukaa, kun kiinniotot onnistuvat. Viivojen välit esim. 2 m.

Välineet: pesäpallo ja räpylät tai pehmeämmällä pallolla ilman räpylöitä.

Pallon pomputtelu

Tehtävän selitys: Pomputellaan mailalla palloa mahdollisimman monta kertaa. Pomputusta voi vaikeuttaa esim. pomppujen korkeutta vaihtelemalla ja kääntämällä mailaa pomputusten välissä.

Välineet: erilaisia palloja ja mailoja, esim. pesis, tennis, pingis ja sulis.

Parikuljetus

Tehtävän selitys: Pareittain toiset jalat sidottuna yhteen parin kanssa jalkapallon kuljetus kartioradalla yhteistyönä.

Välineet: sukkahousut, pallo, kartiot jne.

Pesiksen lyöntipiste

Tehtävän selitys: Joku aikuinen syöttää pallon ja lapsi lyö mailalla palloa pressuun, verkkoon tai kiinniottajalle. Kiinniottajana voi olla lapsikin (riittävän kaukana), koska pallot ovat pehmeitä. Vaihdetaan lyöjää esim. viiden osuman jälkeen.

Välineet: pesismaila tai pehmomaila, tennismaila, sanomalehtimaila + erikokoisia palloja (rantapallo, tennispallo, iso softpallo jne.).

Pesiksen näpylyöntipiste

Tehtävän selitys: Lyödään näpy syöttäjän syöttämään syöttöön. Yritetään saada pallo menemään portista läpi kiinniottajalle. Portti voi olla 3-5 m päässä lyöntipaikasta ja portin leveys voi olla 2-3 m.

Välineet: pesismaila, pesäpallo, kartiot, räpylät, syöttäjä ja kiinniottaja.

Pujottautuminen

Tehtävän selitys: pujottautuminen lenkin, vanteen tai sukkahousujen läpi pareittain esim. 5 kertaa.

Välineet: sukkahousulenkki, "trikoolenkki" tai vanne

Pussihyppely

Tehtävän selitys: Käydään pussihyppelynä kiertämässä n. 6-10 m päässä oleva merkkikartio ja pompitaan takaisin. Voidaan tehdä omaan tahtiin tai voidaan ottaa aika "sekkarilla" tai kisailla parin kanssa.

Välineet: jätesäkki / muovisäkki, viljasäkki tms. tai sidotaan narulla jalat yhteen + merkkikartio tai vastaava tötsä.

Seuraa jälkiä

Tehtävän selitys: Tee mutkitteleva rata askelmerkeistä. Siinä näkyy, milloin kuljetaan yhdellä ja milloin kahdella jalalla ja minkä pituisia askelia joudutaan käyttämään.

Välineet: erilaisia askelmerkkejä (kokolattiamaton palasia, valmiita askelkuvioita, maahan piirrettyjä jälkiä).

Sokkokävely

Tehtävän selitys: Laita naru puiden väliin n. metrin korkeudelle. Maasto voi olla epätasaista tai siihen voi laittaa joitakin esteitä kulkemisen vaikeuttamiseksi tai narun korkeus ja suunta voi vaihdella. Kuljetaan sokkona narusta kiinnipitäen reitti läpi ja palautetaan sitten sokkonauha lähtöpaikalle.

Välineet: naru puiden välissä (pidetään kiinni kädellä) + huivi, pipo, kaulaliina, hikipanta tms.

Syöttäminen

Tehtävän selitys: Syötetään palloa (näytä syöttöasento ja liike) syöttölautasen päälle esim. 10 kertaa ainakin metrin korkeudelle pään yläpuolelle. Voit laskea, montako oikeaa syöttöä saat.

Välineet: pesä- tai tennispalloja, syöttölautasia, maahan piirettyjä ympyröitä (halkaisija 60 cm) tai vanteita.

Tarkkuusheitto

Tehtävän selitys: erilaisia ja eri kokoisia heittovälineitä: mm. häntäpalloja, hernepusseja, käpyjä, muovinen limsapullo, pehmopalloja jne. Sen lisäksi ämpäri, roskakori, vanne, tarkkuusheittotaulu, maassa olevat muovipullot, maassa olevat viivat, oikea kiinniottaja räpylän kanssa yms.

Välineet: Yritetään osua heittovälineelle annettun kohteeseen. Etäisyyttä muuttamalla osuminen vaikeutuu tai helpottuu. Useita heittopaikkoja, ettei piste ruuhkaudu. Yksi heittää esim. 3-5 palloa ja käy ne sitten itse hakemassa.

Tasapainopiste

Tehtävän selitys: Tee tavaroista rata, jossa liikutaan etuperin, takaperin, sivuttain, kyykyssä, varpaillaan jne. tasapainoillen esineiden päällä. Liikkumista voi vaikeuttaa toisella kierroksella laittamalla hernepussin tai räpylän pään päälle.

Välineet: penkki, viiva, naru, vanteet, autonrenkaat, kivet ja lankut sekä mahdollisesti päänpäälle räpylä, hernepussi tms.

Tunneli

Tehtävän selitys: Tehdään tavaroista tunneli, jossa on erikorkuisia ja –levyisiä kohtia. Tunnelissa liikutaan ryömien, kontaten ja kyykyssä. Ryömittävät kohdat kannattaa tehdä esim. pohjapressun avulla sellaisiksi, etteivät vaatteet likaannu.

Välineet: pressu / leikkivarjo, iso kangas / lakana tms. sekä aitoja tuoleja, "pajukaaret", penkkejä tms. + pohjapressu.