Pesisliikkari tempaa lapsia mukaansa jo muutaman vuoden ikäisinä

25.10.2018

Pesisliikkari on vakiintunut lyhyessä ajassa vahvaksi osaksi pesäpallon toimintakokonaisuutta. Lapset otetaan monipuolisen liikunnan pariin jopa 3-5 vuoden iässä. – Lapuan Virkiän Pesisliikkariin meillä on 40 paikkaa ja niistä on nyt 36 täytetty. Seinäjoen Maila-Jusseilla innostus tuntuu olevan vastaavaa ja Alajärven Ankkurit on aloittamassa toimintaa talven aikana. Hyvin on lähtenyt homma käyntiin, Läntisen alueen seurakehittäjä Juha Kuoppala innostuu.

Alle kouluikäisten ”liikkaritoiminta” on ollut voimissaan Seinäjoella ja Porissa jo pidemmän aikaa. Viimeisen vuoden aikana toimintaa on lanseerattu ja brändätty vahvasti Jyväskylässä. Mukaan on innostettu useita pesäpalloaktiiveja ja entisiä tähtipelaajia. Nykyisin Jyväskylän Pesisliikkari on laajentunut osaksi Jyväskylän Kiri & Kirittäret Juniorit ry:n toimintaa.

– Perttu Hautala on nostanut hyvin näkyviin Pesisliikkari-toimintaa Jyväskylässä ja sen onnistumisia. Siitä puhutaan paljon ja se on kiinnittänyt ihmisten huomiota. Innostus näyttää leviävän, tilausta on tällaiselle toiminnalle. Mekin saamme jakaa porukan kahteen ryhmään, kun osallistujia on niin paljon, Kuoppala kiittelee.

Lapualla Pesisliikkarin osallistujat ovat 2013-2015-syntyneitä. Kuoppalan mukaan tavoite on innostaa lapset liikunnan pariin ja oppia motorisia perustaitoja.

105 pesäpallo-onnistumista -materiaalia hyödynnetään. Pesisliikkariin kuuluu monipuolista liikuntaa leikin varjolla ja motoristen taitojen oppimista. Ei siellä lähdetä koukkunäppiä harjoittelemaan, vaan ensikosketus lajitaitoihin tulee ohessa monipuolisen liikunnan kautta.

– Samalla haemme vanhempia mukaan toimintaan, kun vetäjiä tarvitaan aina joukkueisiin. Tärkeintä on pärjätä lasten kanssa, kun Pesisliikkarissa lajitaidot eivät ole vielä ajankohtaisia. Mukana meillä on myös seuran 11-12-vuotiaita junioripelaajia apuvetäjinä, joille Pesisliikkari on hieno uusi kokemus.

Toiminnalle haetaan jatkumoa. Kun innostus herää, mahdollisuus jatkaa pesäpalloharrastusta on tärkeä varmistaa.

– Pesisliikkari tuo lajitarjontaan yhden vaihtoehdon lisää ja tarjoaa mahdollisuuden päästä liikuntaharrastukseen mukaan kokeilemaan. Toiminnan jatkoa meidän täytyy miettiä, sillä tämänikäiset lapset ovat vielä liian nuoria pesiskouluun. Myöhemmässä vaiheessa polkuja on useita, kuten pesiskoulut, pienpesis ja yleensä joukkuetoiminta, Kuoppala toteaa.

Pesisliikkari on ottamassa paikkansa pesäpallon pelaajapolun yhtenä lähtöalueena. Kuoppala uskoo, että toimintamuoto on tullut jäädäkseen.

– Tavoitteena on saada Pesisliikkari pyörähtämään kiinteäksi osaksi seuran toimintaa. Suosittelen vastaavaa muillekin alueille ja seuroille. Tilausta tuntuu olevan.

Lapualla Pesisliikkari pyörii perjantaisin kello 16.30-18.30, marraskuusta huhtikuulle. Molemmille ryhmille on varattu tunnin aika. Vapaana on vielä muutama paikka, joten kiinnostuksen herätessä ota pikimmiten yhteyttä Juha Kuoppalaan, juha.kuoppala(ät)pesis.fi, 040 055 2248.

Muiden alueiden ja seurojen osalta Pesisliikkari-toiminnasta antavat lisätietoa seurakehittäjät ja aluevastaavat.

Aiheesta lisää

Perttu Hautalan kokemuksia Pesisliikkari-toiminnasta (02/2018)

Keskisuomalainen: Jyväskylän Pesisliikkari laajeni

Video: Pesisliikkarissa opitaan innostumaan ja innostutaan oppimaan

Pesisliikkareita:

25.10. klo 21.50: Lisätty Oulun Lippo Junioreiden pesisliikkari.