Risto Oja-Lipasti: ”Tahdon jatkossa keskittyä musiikkiin”

6.8.2018

Risto Oja-Lipasti on nähnyt pesäpallon leirielämää ja -fiilistä läheltä 33 vuoden ajan. Kuva: Hannu Rainamo / Ilta-Sanomat.

33 vuotta ja 118 valtakunnallista leiriä kameran takana neljällä eri vuosikymmenellä! Pesisleirien armoitettu kuvaaja Risto Oja-Lipasti ei juuri leirikävijöiden joukossa esittelyjä kaipaa. Takana on tukku hauskoja tapauksia ja sattumuksia, mutta ennen kaikkea lasten ja nuorten ilolla täytettyä ainutlaatuista leirifiilistä.

Muistoja riittää kerrottavaksi tuleville sukupolville. Oja-Lipasti poimi niistä yhden Jenni Anttilan haastattelussa Seinäjoen Nuorisoleirillä.

– Avasin takaluukun, etteivät yliheitot riko takaikkunaa. Sitten tuli yliheitto ja pallo kimposi takapuskurin kulmasta auton läpi suoraan tuulilasiin. Rikkihän se meni. Lännen lukkari ryntäsi auton sisälle etsien epätoivoisesti palloa ja samalla tikkasi reikiä siellä olleisiin vaatteisiini. Yleisö nauroi aivan hulluna, heillä oli hauskaa.

Moni asia on muuttunut 118 leirin aikana, eikä vähiten kuvauskalusto. Sen, mitä tapahtuu tulevien 33 vuoden aikana, Oja-Lipasti jättää seuraajiensa koettavaksi. Edes ”one more year” -pyyntö (yksi vuosi vielä) ei enää saa kokeneen leirikävijän päätä kääntymään.

– Tunnelmat ovat ehkä hieman haikeat, Oja-Lipasti myöntää.

– Olen kuitenkin päätökseni tehnyt ja tahdon jatkossa keskittyä musiikkiin. Olen keikkaillut ympäri Suomea eri tanssilavoilla yli 50 vuotta ja se jatkuu, Oja-Lipasti päättää.

Muistot kateissa pesisleireiltä? Kysy Risto Oja-Lipastilta, risto.ojalipasti(ät)gmail.com, josko kaivattu ottelu tai leiri löytyisi arkistojen kätköistä.

Aiheesta lisää

Risto Oja-Lipastin tarina kokonaisuudessaan Nuorisoleirin sivuilla