Tenavaleiri palasi Kouvolaan – onnistumiseen osaamisella ja vapaaehtoisten innokkuudella!

12.7.2018

Katsomokapasiteetti joutui tiukoille, kun yli 4000 silmäparia oli paikalla seuraamassa Kouvolan Pallonlyöjien ja Kiteen Pallo -90:n superpesisottelua sekä Tenavaleirin avajaisia. Kuva: Teemu Parta.

– Tämä on ehkä parhaimpia hetkiä omalla seurajohtajan ja KPL:n puheenjohtajan urallani. 27 vuoden tauon jälkeen on saatu näin upea ja iso, 1600 leiriläisen joukko Kouvolaan pelaamaan 600 peliä pesäpalloa. Se on aivan loistavaa – ja se on aivan loistavaa myös meidän KPL:n organisaatiolle ja kaikille talkoolaisille.

Näin totesi Kouvolan Pallonlyöjien puheenjohtaja ja perjantaina huipentuvan Kouvolan Tenavaleirin johtaja Jyrki Hyttinen superpesisottelun yhteydessä sunnuntaina, kun leirin avajaisia vietettiin.

– Olihan se hieno hetki. Mielen valtasi tyytyväisyys ja tunne, että jossain on onnistuttu. Yleisöä oli paikalla KSS Energia Areenan täydeltä ja leiriläisiä seurojensa verkkareissa. Vapaaehtoisten kannaltakin oli mukavaa onnistua, kun leiriä on niin intensiivisesti tehty.

– Ei yli 4000 katsojan yleisöjä joka päivä saavuteta, vaikka minkälainen tapahtuma olisi. Ei siihen aina ylletä välttämättä edes välierissä tai loppuottelussakaan.

Avajaisten aikaan mielessä oli vielä pieni varautuneisuus.

– Tietenkin 27 vuoden tauko tekee sen, että ihan semmoista viimeisen päälle harjaantunutta kenties meidän järjestämisemme ei ole. Toivon, että kaikista pienistä kommervenkeistä ja asiaan kuulumattomista virheistä selviämme yhdessä ja iloisesti, Hyttinen totesi.

Huoli oli turha. Kouvolan leiri on onnistunut erinomaisesti ja saanut kiitosta osallistujilta.

– Ruokaan on oltu tyytyväisiä, siitä olemme saaneet pääsääntöisesti kiitosta. Samoin majoitukset ja muut perusasiat ovat toimineet. Kentät ovat varsin lähellä ja pelit pyörivät, Hyttinen iloitsee.

Edellytykset onnistumiselle luodaan perusasioiden kautta.

– Keliin emme voi vaikuttaa, mutta senkin osalta olemme olleet onnekkaita. Liian kuumallakaan ei ole mukava pelata ja silloin pitää ottaa huomioon terveyspuolen asioita, kuten nestetasapainon ylläpitäminen, Hyttinen tietää.

Voittaminen on muutakin kuin voitettuja otteluita

Leirit ovat koko pesäpalloyhteisön yhteinen ilon- ja ylpeydenaihe. Mielen sopukoihin rakennetaan positiivisia mielikuvia pesäpallosta, yhdessäolosta kavereiden kanssa ja liikunnallisesta elämäntavasta. Leireiltä ammennettavat opit palvelevat niin urheilijan tai liikkujan uraa kuin koko elämää ylipäätään.

– Muistakaamme, että pesäpallossa, kuten kaikissa pallopeleissä, voittojen ja tappioiden summa on vakio. Se on sama. Aina, kun yksi voittaa, toinen valitettavasti kokee tappion. Mutta kun tehdään se iloiten, keskitytään pelaamiseen ja nautitaan pelaamisesta, uskon, että takaamme tästä leiristä kaikille pelaajille, tukijoukoille ja meille järjestäjille voittavia, miellyttäviä sekä mieleenpainuvia muistoja, Hyttinen painotti leiriläisille avajaisissa.

Pesäpalloliiton ohella Hyttinen suuntasi kiitoksensa kaupungin suuntaan.

– Suuri kiitos Kouvolan kaupungille, että olemme saaneet puitteet ja kaiken mahdollisen tuen siitä suunnasta näiden tapahtumien järjestämiseksi. Lisäksi vielä erikseen lämmin kiitos koko meidän seuratoiminnalle, toiminnan tekijöille ja kouvolalaiselle urheiluyleisölle, että otatte Tenavaleirin omaksi sydämen asiaksenne.

Kouvolan kaupungissa ymmärretään pesäpalloleirien tärkein anti.

– Pesäpallo niin kuin elämä muutenkin on joukkuepeliä. Pidetään siis toisistamme huolta – kannustakaa kaveria myös silloin, kun räpylä vuotaa! Porukalla pärjätään aina paremmin kuin yksin, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jenny Hasu muistutti leiriläisiä.

– Haluan myös erikseen kiittää KPL:ää ja kaikkia leirin vapaaehtoisia. Teette todella tärkeää työtä lasten ja nuorten parissa. Yksikään urheilutapahtuma, puhumattakaan leireistä, ei Kouvolassa järjesty ilman vapaaehtoisten panostusta. Toiminnastanne on kaupungin syytä ottaa oppia. Yhteisöllisyys ei ole teille korulause, vaan aito ja toimiva tapa tehdä työtä ja saada tuloksia aikaan, Hasu kiitteli.

Avajaisissa olivat kaikki sukupolvet läsnä. Kouvolan Pallonlyöjien joukkueita on nimetty leirillä vuosikymmenten takaisten Suomen mestareiden – Reijo Hakan, Matti Lautalan, Pertti Longan, Markku Löfmanin ja Pertti Salosen – mukaan.

Leirikummeilla mukavia muistoja omilta leirivuosilta

Kouvolan Tenavaleirin kummipelaajiksi ovat valikoituneet useiden junioreiden suosikkipelaajat Superpesiksestä. Loimaan Palloilijoiden kasvatti, Kouvolan Pallonlyöjien Itä-Länsi-tähti Anssi Lammila muistelee mielellään omia leirivuosiaan.

– Pesisleirit ovat ainakin omalta osaltani olleet kesän kohokohtia. Pelit ja kaverit ovat parasta. Oma perhe kiersi monta leiriä mukana, kannustajilla on oma porukkansa. Aivan loistavia muistoja on jäänyt – toivottavasti myös Kouvolasta jää hienot leirimuistot!

Samoilla linjoilla on Oulun Lippo Junioreiden kasvatti, tätä nykyä lappeenrantalaista Pesä Ysejä edustava Inka Pietilä.

– Nauttikaahan peleistä ja yhdessäolosta. Leireiltä saa paljon uusia kavereita ja mahtavia muistoja. Itsekin vielä muistaa leireiltä paljon kavereita, joiden kanssa sitten vanhempanakin pelattiin samoissa joukkueissa. Mukavaa ja antoisaa leiriä Kouvolassa kaikille!

Lue Tenavaleirin sivuilta lisää Anssi Lammilan ja Inka Pietilän mietteitä leireihin liittyen!

Tykkimäki-ilta villitsee 1500 leiriläistä

Keskiviikkona Tenavaleirin ohjelmassa olivat Itä-Länsi-ottelut. Pojat pelasivat Kouvolassa ja tytöt Kuusankoskella. Katso Tenavaleirin sivuilta kaikki Itä-Länteen valitut pelaajat, tuomarit ja pelinjohtajat. Itä-Länsi-otteluiden lopputuloksiksi kirjattiin 15-16 (tytöt, pelisarja), 16-2 (tytöt, kilpasarja), 15-18 (pojat, pelisarja) ja 3-15 (pojat, kilpasarja).

Torstaina leiriläisiä odottaa aivan erityinen iltaohjelma. Hupi-iltaa Tykkimäellä tähdittää Elias Kaskinen & Päivän Sankarit.

– Kouvola tunnetaan myös Tykkimäen huvipuistosta. Nyt meillä on tarjota osallistujille hieman poikkeava leiritapahtuma, kun 1500 leiriläistä viettää Tykkimäki-iltaa torstaina, Jyrki Hyttinen kertoo.

– Pesäpallostadionilla pelataan Superpesistä, kun KPL saa vastaansa Hyvinkään Tahkon. Leirin Itä-Länteen pelipallot tuotiin helikopterilla Utin jääkärirykmentin toimesta, nyt ne tuodaan laskuvarjoilla. Kouvola on Vekaranjärven ja Utin myötä iso varuskuntakaupunki, joten haluamme senkin puolen kaupungista tuoda esiin, Hyttinen jatkaa.

Tenavaleiri huipentuu sijoitusotteluihin perjantaina. Loppuottelut pelataan Kouvolan ja Kuusankosken pesäpallostadioneilla kello 13-15. Leirin johtaja Jyrki Hyttinen nauttii viikosta täysin siemauksin ja seuraa leirin etenemistä rauhallisin mielin – se tarkoittaa järjestelyiden onnistumista.

– Odotan loppuleiristäkin, että saisin olla rauhassa. Silloin leiri soljuu omalla painollaan eteenpäin ja kommelluksitta selvitään.

– Valtakunnalliset leirit ovat nyt palanneet Kouvolaan. Luulen niin, ettei seuraavaa tarvitse odottaa ihan 27 vuotta.

Aiheesta lisää

Valtakunnallinen Tenavaleiri Kouvolassa 8.-13.7.

Tenavaleirin tunnelmia Instagramissa

Tenavaleirin Facebook-sivu