Tavoitteena lisää aktiivisuutta peliin pesäpallon Halli-SM-turnauksessa: ”Yhden kerran saa aloittaa kärjestä”

26.1.2018

Seuraa tätä miesten ja naisten Halli-SM-otteluissa: Aloittaako pelinjohtaja lyönnit kärjestä? Kuva: Samuli Koivusalo.

Miesten ja naisten Halli-SM-otteluissa otetaan käyttöön sääntö, joka mahdollistaa kerran jaksoa kohti lyöntijärjestyksen aloittamisen numerosta 1 ensimmäisen vuoroparin lisäksi.

Pöytyän Urheilijoiden pelinjohtajan Markus Wirzeniuksen mukaan ”Lex Wirzeniukseksikin” nimettyä sääntöä kokeiltiin kaksi vuotta sitten. Ajatus sai nyt uudelleen tulta alleen ja vahvaa tukea pelin aktiivisuutta lisäävänä elementtinä pelinjohtajien koulutustilaisuudessa Tampereella 13.1.

– Kerran jaksoa kohden voi aloittaa kärjestä ensimmäisen vuoroparin lisäksi, eikä käyttämätöntä mahdollisuutta voi siirtää toiselle jaksolle. Tämä antaa pelinjohtajalle lisää vaihtoehtoja jatkaa aktiivista peliä esimerkiksi tilanteessa, jossa sisävuorossa syntyy kaksi paloa nopeaan tahtiin, Pesäpalloliiton urheiluyksikön johtaja Mikko Huotari toteaa.

– Sääntö on voimassa kaikissa naisten ja miesten Halli-SM-turnausten otteluissa. Sen vaikutuksia peliin seurataan ja analysoidaan ja kerätään pelinjohtajilta näkemyksiä kyselylomakkeella. Palautteen perusteella tehdään esitys liittojohtokunnalle pelikauden 2018 osalta, Huotari kertoo.

Halutessaan aloittaa sisävuoron numerosta 1 joukkueen puheoikeuden käyttäjän tulee ilmoittaa asiasta syöttötuomarille ennen kuin lukkarilla on syöttöoikeus vuoron ensimmäiselle lyöjälle. Lisäksi miesten otteluissa voi viime vuosien sääntöjen mukaisesti jättää kaikissa tilanteissa väliin yhden lyöjän, kun kenttä on tyhjä.

Miesten Halli-SM-avauksessa ovat vastakkain Pohjois-Karjalan paikallisottelussa Joensuun Maila ja Kiteen Pallo -90 sunnuntaina 4.2. Naisten Halli-SM-turnaus käynnistyy Lapuan alkuturnauksella sunnuntaina 11.2.

Aiheesta lisää

Erikoissääntö miesten ja naisten Halli-SM-otteluissa (pdf)

Miesten Halli-SM-otteluohjelma 2018

Naisten Halli-SM-otteluohjelma 2018