Tahkon Leidit toteuttavat unelmaansa määrätietoisin askelin

18.3.2016

Tahkon Leideillä on vahva yhteishenki niin pelikentällä kuin sen ulkopuolella. Kuva: Tahkon Leidit.

Hyvinkään Tahkon naispesäpallolla on pitkät perinteet. Yhteensä 30 vuoden yhtäjaksoinen aikakausi naisten pääsarjatasolla vuodesta 1965 vuoteen 1994 toi seuralle kaksi mestaruutta ja viisi muuta SM-mitalia. Viimeiset 20 vuotta menestys on kiertänyt Hyvinkään kaukaa, mutta jatko näyttää valoisalta. Tahkon Leidit –nimeä käyttävä joukkue on nuori, motivoitunut ja urheilullinen.

Uudelle ajattelulle löydettiin seurassa paikkansa viime syksynä, kun sekä 1998- että 1999-syntyneet tyttöpelaajat nousivat B-ikäluokkaan. Lahjakkaiden pelaajien eteenpäinmenon kannalta oli määriteltävä tulevaisuuden suuntaviivat. 15 vuotta tyttöjoukkueiden taustalla toiminut Kari Käyhkö on saanut oppia kantapäänkin kautta seuratoiminnan realiteeteista.

– Viisi vuotta sitten olin joukkueenjohtajana ja pelinjohtajana toimi Jussi Haapala. Siitä oppineena tiesin, että tarvitsemme enemmän tukea taustalle. Päätimme yhdistää koko 26 pelaajan porukan yhdeksi kokonaisuudeksi, emmekä luoneet kahta erillistä ryhmää. Näin pelaajien kokonaisedun ajatteleminen ja siirtyminen joukkueesta toiseen on helpompi toteuttaa, samoin rasituksen ja levon suhde pysyy mielekkäänä.

– Yhteinen sävel löytyi ja Tahkon Leidit sai alkunsa. Hallinnoimme porukkaa kokonaisuutena ja laitoimme talouden yhteen. Sen jälkeen piirsin organisaatiokaavion, johon syntyi johtoryhmä, kilpailutiimi, taloustiimi, mediatiimi ja niin edelleen.

Yhteisö alkoi toimia ja ihmiset halusivat olla siinä mukana. Paikkakunnalta löytyvää asiantuntemusta käytetään jatkuvasti hyväksi.

– Lähdettiin tekemään yhdessä töitä ja otimme mukaan 4-5 pelinjohtajaa. Lisäksi Harri Autero rakentaa fysiikkaharjoittelun ohjelmia ja Riku Rantanen laittaa niitä käytäntöön. Kun vastuuta jaetaan, kenenkään taakka ei ole kohtuuton, eikä kukaan jää yksin, joukkueen managerina häärivä Käyhkö selittää.

– Mukaan on myös helpompi tulla, kun kenenkään ei tarvitse pelätä hautautuvansa työtaakan alle, Käyhkö jatkaa.

Avainsanoja ovat yhtenäistäminen ja yhdessä tekeminen, kokonaisuudesta pidetään huolta. Käyhkön sanoin mukana on loistavia ihmisiä.

– Seuran sisällä tehdään yhteistyötä. Nuoret tytöt pääsevät kokeneempien mukaan harjoittelemaan ja saavat haasteellisempia harjoitteita. Toimivasta kokonaisuudesta otetaan hyödyt irti. Talven aikana Leidit vierailevat myös E- ja F-tyttöjen harjoituksissa ja menevät mukaan kopittelemaan ja syöttelemään. Toiminta-ajatusta viedään seurassa eteenpäin ihan nuorimpiin ikäluokkiin asti.

Laaja rinki takaa vastuullisia pelipaikkoja

Joukkueen uusi pelinjohtaja on Kouvolan Pallonlyöjien kasvatti Iiro Haimi, joka nousi pelaajaurallaan huipulle nimenomaan Hyvinkään Tahkon paidassa. Takana on 97 ottelua Superpesiksessä ja kirkkaimpana muistona kauden 2007 Suomen mestaruus.

– Aika helposti meni siirtyminen pelinjohtajaksi, kun pelihaluja ei enää ollut ja lajin parissa halusin jatkaa. Juniorijoukkueiden pelinjohtajana olin kuitenkin toiminut aiemminkin, Haimi sanoo.

– Aika hyvä käsitys on jo itsellä siitä, millaista peliä haluan joukkueemme pelaavan. Rohkeus ja yllätyksellisyys ovat teemoina, rohkeasti lähdemme lyömään reunoille. Jo harjoitusotteluissa olemme iskeneet useamman läpilyönnin. Kotikenttä Pihkala on hyvä pelote vastustajille.

Pelaajia Hyvinkäällä riittää sopivan permanentin löytämiseksi. Tavoite on löytää jokaiselle sopivia ja oman taitotason kannalta kehittäviä pelejä.

– Syksyllä aloitettiin laajalla materiaalilla, melkein 30 pelaajan ringillä valmistautuminen tähän kauteen. Meillä on joukkueet tyttöjen Superpesiksessä, naisten suomensarjassa ja naisten Ykköspesiksessä. Kasassa on mahtavasti yhteen kasvanut sitoutunut ryhmä, upea joukkue, Haimi kertoo.

– Ykköspesisjoukkueen perusrunko on kasassa. Kymmenen pelaajan runko on hahmottunut ja sillä olemme pelanneet harjoitusotteluita. Kauden aikana kuitenkin varmasti tapahtuu kierrätystä.

Maisema vaihtuu kesällä tiuhaan ja kilometrejä kertyy linja-auton mittariin. Urakka on vaativa ja menestyminen edellyttää onnistumisia, mutta asenne on Tahkon Leideillä kohdallaan.

– Heti Ykköspesiksen avauksessa matkustamme Ouluun ja sieltä seuraavan päivän otteluun Lappajärvelle. Paljon on linja-autossa istumista. Onneksi se ei haittaa, kun porukalla on niin kivaa, iloitsee B-tyttöjen Itä-Lännessä jo viime kesänä pelannut Titta Siilin.

Yhdessä kentällä ja sen ulkopuolella

Mahtavan tuen joukkueelle antavat taustat. Tukiryhmä on laajempi kuin monella Superpesiksen seuralla talousvastaavineen, mediatiimeineen, valmentajineen, ottelutapahtumien rakentajineen ja joukkueenjohtajineen.

– Taustaryhmä on erinomainen, ei muuta voi sanoa. Sen myötä on itse helppo keskittyä pelinjohtamiseen ja valmentamiseen. Tiesin jo tullessani tänne, että taustojen suhteen asioita hoidetaan ammattimaisesti ja sovituista asioista pidetään kiinni, Haimi kiittelee.

Mediasisältöjä joukkue on lähtenyt rakentamaan myös itse, mediatiimin Aino ja Jukka Erosen tukena.

– Melkeinpä jokaisen reenin lopuksi joku kännykkä kuvaa jotain. Tosi tyytyväinen olen joukkueen eteenpäinmenoon myös tältä osin, yhteinen tekeminen vahvistaa yhteishenkeä. Pelikentän ulkopuolellakin näkyvyyttä on saatu paljon ja samoin ottelutapahtumaa haluamme lähteä uudistamaan, Haimi kertoo.

Joukkueen kuluista merkittävä osa rahoitetaan talkootyöllä. Leidit on nähty niin joululahjoja pakkaamassa kuin edustamassa lajia GoExpo-messuilla Helsingissä.

– Talkootyö on yhdessä tekemistä, mikä hitsaa joukkuetta entistä vahvemmin yhteen ja lujittaa yhteishenkeä. En ole aiemmin törmännyt näin tiiviiseen yhteisöön, joka pitää yhtä otteluiden lisäksi kentän ulkopuolella, Käyhkö toteaa.

Yksi Suomen suurimmista pesäpalloseuroista

Hyvinkään Tahko on yksi pesäpallon menestyksekkäimmistä suurseuroista, jolla on pitkät perinteet. Seuran värit ovat olleet pisimpään yhtäjaksoisesti edustettuina miesten Superpesiksessä, vuodesta 1975 lähtien. Myös naisten puolella historia on komeaa luettavaa. Kaudella 1979 sekä seuran miehet että naiset voittivat Suomen mestaruuden. Paluu huippuvuosiin ei ole täysin poissuljettu ajatus, mutta Tahkon Leidien matkassa maltti pysyy mukana.

– Nousu on tavoite jollain jänteellä ja se on tuolla joukkueella mahdollista. Superpesis on koko seuran yhteinen ajatus. Ydinryhmällä hommaa viedään eteenpäin, Haimi sanoo.

Alkavalla kaudella tavoitteet ovat Ykköspesiksen jatko-otteluissa. Sekin olisi selkeä askel eteenpäin viime kesän kahdeksannen sijaan jälkeen.

– Tulevalla kaudella tavoite on Ykköspesiksessä neljän parhaan joukkoon ja B-tytöissä mitalipeleihin. Ei tuollaisella joukkueella muuta voikaan tavoitella. Suomensarja on hyvä kasvun paikka osalle pelaajista, Haimi kertoo suunnitelmista.

– Nousu on mielessä, mutta ei sen vielä tällä kaudella tarvitse toteutua. Superpesispaikkaa pitää muutenkin valmistella hyvin koko seuran toimesta. Haluamme pitää joukkueen rungon kasassa, eikä kenelläkään ole kyllä ollut ajatuksiakaan vaihtaa muualle. Yhteishenki on loistava, Siilin toteaa.

Käyhkö toivoo, että Tahko pystyy tarjoamaan pelaajille mahdollisuuksia.

– Toivottavasti pelaajat pystyisivät pelaamaan Hyvinkäällä niitä sarjoja, joihin kunkin taidot edellyttävät. Pelaajat ovat menestyneet jo vuosia ikäluokkiensa joukkueissa, joten jatkumoa sille haetaan. Harjoitusotteluiden voitot ovat kasvattaneet itseluottamusta ja antaneet uskoa mahdollisuuksiin nousta huipulle.

– Pelillisten asioiden ohella meillä on kunnianhimoisia tavoitteita ottelutapahtumien suhteen. Aiomme järjestää lehdistötilaisuuksia, palvella yleisöä ja rakentaa vip-mahdollisuuksia. Parempi on harjoitella etukäteen näitäkin asioita, jos jonain vuonna nousemme Superpesikseen.

Innokkaimmat kannattajat kuulevatkin jo kolkutuksen pääsarjan porteilla. Mikäli mittareina ovat määrätietoisuus, suunnitelmallisuus, innostuneet toimijat ja käytännön toimeenpanon tehokkuus, Tahkon Leidit ovat lähellä suuren unelman toteutumista. Sitä lähestytään rauhassa, yhdessä tekemällä ja onnistumalla.

Tahkon Leidit ovat areenalla viikonloppuna, kun B-tyttöjen Halli-SM-lopputurnaus pelataan Lapualla. Otteluohjelma: www.pesis.fi/kilpailu/halli-sm

Aiheesta lisää

Tahkon Leidit kotisivuillaan

Halli-SM fiiliksiä Tahkon Leidien YouTube-kanavalla

Tahkon Leidit Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä