Hämeen Pesäpallotuomarit on löytänyt paikkansa yhteishengen lujittajana

27.11.2009

Hämeen Pesäpallotuomarit sai arvoisensa juhlakakun.
Palkittuja Kallionpäästä ja Narvista uudempiin tulokkaisiin.
Timo Salomaa vastaanottaa hopeisen pelituomarimerkin. Merkkejä jakamassa Noora Löytty.
Kilpailupäällikkö Mika Helminen toi Pesäpalloliiton onnittelut puheenjohtaja Jussi Mäntymaalle.

Tero Hallila, Hannu Kallionpää, Jyrki Käki ja Pertti Narvi kuuluvat tuomaritoiminnan suuriin nimiin. Yhtä lailla he ovat olleet merkittävässä roolissa rakentamassa 15 vuoden ikään ehtinyttä Hämeen Pesäpallotuomarit ry:tä nykyiseen loistoonsa.

Tampereen harrastepesissarjojen ja harrastepesiksen SM-turnauksen tuomaritehtävien hoito, alueen tuomarikoulutuksen järjestäminen yhdessä Hämeen Pesäpallon kanssa sekä alueella pelattavien harjoitusottelujen tuomaritehtävät muodostavat ison työmäärän. Hämeen Pesäpallotuomarit on kantanut vastuunsa kunnialla ja vienyt tuomaritoimintaa eteenpäin alueellaan. Ovatpa Hämeen tuomarikerhon aktiivit ehtineet ansioitua valtakunnallisestikin sekä pelikentillä että niiden ulkopuolella. Tuomarin ohjekirjan ja tuomarikoulutusmateriaalin työstämisessä on tarvittu asiantuntija-apua.

 

– Hämeen Pesäpallotuomarit on varmaankin tämän hetken aktiivisimpia toimivia pesäpallotuomarikerhoja Suomessa eli samalla koko maailmassa. Tuomaritoimintaan liittyviä asioita pyritään viemään eteenpäin yhteistoiminnassa Hämeen Pesäpallo ry:n ja alueen seurojen kanssa. En usko, että yhtä vireä harrastepesistoiminta Tampereella ainakaan nykyisessä muodossaan olisi mahdollista ilman tuomarikerhomme aktiivisuutta, johtokunnan jäsen Jouni Laitinen sanoo.

 

Hyvä porukka kasvattaa motivaatiota

 

Tuomarikerhotoiminta ei ole vakiintunut kaikilla alueilla aktiiviseksi osaksi tuomareiden järjestäytymistä. Laitinen pitää tätä harmillisena.

 

– Tuomarikerhon aktiivinen toiminta luo kerhon jäsenille yhteisten tavoitteiden kautta yhteishenkeä. Hyvän yhteishengen omaava porukka on ainakin omaa tuomariuraani ajatellen ollut erittäin tärkeä motivaatiotekijä tuomariuran alkuvaiheessa.

 

– Aktiivisen tuomarikerhon ehkä suurin rikkaus on siinä, että se kokoaa yhteen sekä veteraanit, aktiivituomarit että nuorisotuomarit.  Parhaimmillaan näiden ryhmien välinen vuorovaikutus johtaa kokemusten ja kokemuksen siirtymiseen sukupolvelta toiselle. Oppimista tapahtuu suuntaan, jos toiseenkin.

 

Matkoilla otteluihin tuomareilla on hyvä tilaisuus ja aikaa käydä asioita läpi. Tuomarikerhojen tilaisuudessa sosiaalinen kanssakäyminen on kuitenkin vapaampaa.

 

– Hämeen Pesäpallotuomarit järjestää aina kevät- ja syyskokouksen yhteydessä illanistujaiset, joissa ohjelmassa on ruokaa, juomaa, saunomista ja mukavaa yhdessäoloa. Näissä tapahtumissa on puitu kentillä vuosien varrella tapahtunutta ja tutustuttu paremmin. Uusienkin kasvojen on ollut helppo päästä porukkaan mukaan. Vuosien varrella toiminnassa on ollut mukana paljon muualta Suomesta Tampereen seudulle tulleita, heidät on yhtä lailla toivotettu tervetulleiksi, Laitinen kertoo.

 

– Syksyisin on perinteisesti osallistuttu myös tuomarikerhojen turnaukseen (valtakunnallinen tuomarikerhojen välinen mestaruusturnaus) ja menestytty siellä vaihtelevasti. Viimeisten kymmenen vuoden aikana meiltä on jäänyt väliin vain kaksi turnausta, Laitinen jatkaa.

 

Uutta verta toimintaan mukaan

 

15-vuotisen historiansa aikana Hämeen Pesäpallotuomarit on vakiinnuttanut paikkansa aktiivisena tuomaritoimintaa tukevana yhdistyksenä. Myönteiseen kehitykseen on vaikuttanut aktiivisen jäsenistön panos. Kiitos kuuluu kaikille, mutta Jouni Laitinen nostaa muutaman nimen esiin.

 

– Kerhon alkuaikoina puheenjohtajina toimineiden Tero Hallilan ja Juha Sepän panos on ollut tärkeä tuomarikerhon toiminnan käynnistämisessä.  Myöhemmistä puheenjohtajista Antti Aine ja Jyrki Käki ovat myös tuoneet merkittävän panoksensa alueen tuomaritoiminnan kehittämiseen. Alusta asti mukana olleista ja edelleen mukana olevista kerhoaktiiveista erityismaininnan työstä kerhon toiminnan hyväksi ansaitsevat Hannu Kallionpää ja Pertti Narvi.

 

Hyvä tuomari ei nosta itseään esiin, joten toimituksen on lisättävä listaan myös Jouni ja Jukka Laitisen nimet. Jatkossa tarvitaan kuitenkin myös uutta verta. Laitinen myöntää, että Hämeen Pesäpallotuomareilla on sama haaste edessä kuin monilla muillakin tuomarikerhoilla.

 

– Suurimpana haasteena toiminnassamme näkisin nuorisotuomareiden saamisen mukaan kerhon toimintaan nykyistä suuremmissa määrin, jotta toiminnan jatkuvuus olisi taattu myös tulevaisuudessa.

 

Omasta rakkaasta harrastuksestaan Laitinen puhuu pelkästään positiivisella äänensävyllä.

 

– Tuomarina toimiminen on paitsi haastavaa myös hauskaa. Kannustan lähtemään rohkeasti mukaan sekä tuomaritoimintaan että tuomarikerhon toimintaan. Hyvähenkisessä porukassa mukaan lähteminen onnistuu mukavasti!

 

Pesäpalloliiton ansiomerkeillä palkitut

 

Ansiomerkki kultaisin lehvin

Hannu Kallionpää

 

Ansiomerkki

Tero Hallila

Pertti Narvi

 

Tunnustusmerkki

Arto Jassu

Jyrki Käki

 

Kultainen pelituomarimerkki

Jussi Salonen

Mikko Valtonen

 

Hopeinen pelituomarimerkki

Jani Alakangas

Ville Hukkanen

Markku Hännikäinen

Jussi Mäntymaa

Timo Salomaa

 

Pronssinen pelituomarimerkki

Anni Hokkanen

Marjo Nieminen

Tuija Peisanen

Lassi Svansjö

 

Viime vuosina valtakunnallisesti palkittuja

  • Kultainen pilli: Antti Aine 2006, 2007 (nyk. Turku)
  • Vuoden tuomari: Tero Hallila 2005
  • Vuoden ykköspesistuomari: Jouni Laitinen 2009

Kysy lisää Hämeen Pesäpallotuomarit ry:n toiminnasta

Jussi Mäntymaa
Puheenjohtaja
p. 044 375 6152
jussi.mantymaa(ät)kotikone.fi

Aiheesta lisää

Hämeen Pesäpallotuomarit ry:n kotisivut