Kauden parhaat 2008: Sami Sirviö lopettaa huipulla

21.10.2008

Sami Sirviön merkki ei ole päällä kaudella 2009. Kuva: Jorkki.
Katja Saari roolitti pelaajansa täydellisesti ja jakoi vastuuta koko joukkueelle. Tuloksena oli neljäs peräkkäinen Suomen mestaruus. Kuva: Jorkki.
"Ei parempaa tunnetta voi olla", Sirviö hehkuttaa. Kuva: Jorkki.
Suomen mestari, jälleen kerran. Kuva: Jorkki.

On elokuun 26. päivä vuonna 2007 tuulisella ja kolealla Pattijoen Rännärillä. Pelituomari Rami Rintamäki viheltää kolme kertaa hitaasti pilliinsä ja kuin salamaniskusta kotijoukkueen pelaajien päät painuvat alaviistoon. Viimeinen jatkosarjan ottelu on päättynyt 0-2 –tappioon Sotkamolle. Pitkä odotus päättyi jälleen pettymykseen.

Kun ajassa mennään vuosi eteenpäin, kaikki on toisin. 80-vuotisjuhlien ja Itä-Länsi –tapahtuman värittämä pesäpallokausi kruunattiin Suomen mestaruudella. Pattijoki teki sen, mitä kaikki odottivat. Paineet olivat kovat, mutta arvostelijoille lyötiin luu kurkkuun. Mestarijoukkue osoitti venymiskykynsä niin pelillisellä kuin henkiselläkin puolella.

 

– Helpottunut fiilis. Ei parempaa tunnetta voi olla kuin, että joukkue voittaa, pelinjohtaja Sirviö huokaisee.

 

Seurajohto tuki pelinjohtajaa, vaikka edellinen kausi oli päättynyt mahalaskuun. Se kannatti.

 

– Saimme Haapakosken vielä mukaan, joten käytössäni oli paljon pelimerkkejä. Olin etuoikeutettu, kun sain tuollaisen joukkueen ja sain olla puikoissa, kun seuralla oli 80-vuotisjuhlat, Sirviö toteaa vaatimattoman sävyyn.

 

Juhlavuoden täysosuma

 

Tärkeä menestyksen tekijä oli koko kauden ulkopeli, kun lukkari Topi Kososen tolppa pysyi lautasella tiukoissakin paikoissa. Vastustajat onnistuivat iskemään runkosarjassa keskimäärin alle kolme juoksua ottelua kohden Pattijoen kentästä, mikä helpotti sisävuorojen pelaamista. Joukkue ei lähtenytkään pelkästään varmistelemaan.

 

– Kaikki pelinjohtajat luovat oman pelityylinsä. Puolustuksen kautta on lähdettävä, mutta pitää myös uskaltaa hyökätä, Sirviö sanoo.

 

Runkosarjassa Pattijoki teki historiaa ottamalla vähintään pisteen jokaisesta ottelustaan. Jatkosarjassa tahti hieman hiipui, mutta välieräsarja Kouvolaa vastaan palautti hurmoksen. Loppuotteluissa koettiin jälleen sydämentykytyksiä, kun avainpelaaja Sami Haapakosken jalka vihoitteli.

 

– Olen 110-prosenttisen tyytyväinen. Kasvoimme kauden mittaan, vaikka meillä oli eriasteisia ongelmia, Sirviö hehkuttaa.

 

Hienosti menneen kauden jälkeen takki on varmasti tyhjä. Moni ei kuitenkaan odottanut vuoden pelinjohtajaksi valitulta Sirviöltä puheenvuoroa, jonka hän käytti lehdistötilaisuudessa pesäpallokauden päätösristeilyn yhteydessä.

 

– 99-prosenttisen varma olen, etten ole missään pelinjohtajana ensi kaudella.

 

– Aika harva voi lopettaa voittajana, Sirviö tyytyy kommentoimaan.

 

Katja Saari jälleen vuoden pelinjohtaja

 

Naisten pesispörssin ykkösnimi Katja Saari palasi pelaajana ratkaisijaksi vielä kauden 2006 loppuotteluissa, mutta niiden jälkeen räpylä iskettiin naulaan lopullisesti. Pystit ovat kuitenkin edelleen yhtä komeita kuin ennenkin. Palkintokaapista löytyvät niin vuoden pelinjohtajan kuin vuoden valmennustiiminkin kunnianosoitukset kahdelta edelliseltä kaudelta.

 

Saari on ensimmäinen nainen, joka on saavuttanut urallaan sekä vuoden pelaajan että vuoden pelinjohtajan tittelit. Miesten puolella vastaavaan menestykseen ovat yltäneet Pekka Peltomäki, Mauri Pyhälahti, Mikko Vitikainen ja Janne Vuorinen. Markus Lakaniemi on puolestaan valittu vuoden pelaajaksi ja naisten vuoden pelinjohtajaksi.

 

Aiheesta lisää

 

Vuoden pelinjohtajat 1984-2008