Itä-Länsi -otteluiden valinnat Raaheen 27.–29.6.2008

16.6.2008

Tytär ohitti äitinsä. Tiia Pöntisellä on nyt yksi Itä-Länsi -valinta enemmän kuin Tarjalla. Kuva: Tapio Ahlroth.
Kouvolan ja Sami Joukaisen alkukausi on sujunut myönteisissä merkeissä. Kuva: Tapio Ahlroth.
Johanna Vikman kuuluu Idän naisten kokeneeseen kaartiin. Kuva: Tapio Ahlroth.

Miesten Superpesiksen kärkikahinoissa koko alkukauden mukana olleet Kouvolan Pallonlyöjät, Sotkamon Jymy ja raahelainen Pattijoen Urheilijat ovat vahvasti edustettuina tämänvuotisissa Itä–Länsi-pelaajavalinnoissa. SoJy ja PattU saavat arvo-otteluun 5 pelaajaansa, ja KPL:stä Idän peliasuun pukeutuu 4 pelimiestä.

Kokemusta arvo-ottelussa edustavat KPL:n lukkari Toni Kohonen (Itä) ja PattU:n monipuolinen polttaja Jarkko Kokko (Länsi). Kohonen ja Kokko pelaavat Raahessa uransa 12:nnen miesten Itä–Lännen.

Ensikertalaisia on mukana yhteensä 5. Lännellä keltanokkia on jopa 4, kun Henri Heinäheimo, Tuomas Jussila, Hannu Kiukkonen ja Matti Latvala saavat tulikasteensa aikuisten Itä–Lännessä. Idän debytantti on Antti Hartikainen.

Idän pelinjohtajana toimii KPL:n Eero Pitkänen, jolla on apunaan Kiteen Pallon Vesa Varonen. Lännellä kaarityöskentelyä johtaa Etelä-Pohjanmaan kaksikko Jussi Järvinen–Sami-Petteri Kivimäki.

Idällä taas kaksi lukkaria

Idällä on viime vuosien tapaan kaksi lukkaria, kun miehistössä on sekä yleisöäänestyksellä valittu Kohonen että monipuolisena sisäpelaajana tunnettu Sotkamon Jymyn Jani Komulainen.

Idän valitsijana neljättä vuotta peräkkäin toimiva Kalevi Luoma sanoo, että joukkueessa on nyt enemmän rutiinia kuin viime vuonna. Kouvolassa Idän peliasussa porhalsi 5 ensikertalaista.

– Miehet on pyritty saamaan ulkopelissä omille paikoilleen. Sisäpelissä on riittävästi niin etenijöitä, lyöntivoimaa kuin vaihtajia. Täytyy sanoa, että muutamalle pelipaikalle oli runsauden pulaa, omalla urallaan 9 Itä–Länttä pelannut Luoma luonnehtii.

Pelinjohtokaksikon valitseminen oli Luoman mukaan melko simppeli homma. Pitkänen ja Varonen tulevat mainiosti juttuun keskenään, ja parivaljakko on hoitanut Itä–Lännet vuosina 2005 ja 2006. Vuonna 2005 Oulussa merkkiviuhka oli Varosella ja 2006 Kiteellä värejä järjesteli Pitkänen.

Kuusiniemi: Vanhoilla perusteilla ei ole Itä–Länteen asiaa

Lännen valinnat lähtivät käyntiin siitä, kun Koskenkorvan Urheilijoiden jokerilyöjä, kahden viime kauden lyöjäkuningas Jere Dahlström sai taakseen eniten yleisöääniä. Lännellä tuntuu olevan tuttuun tapaan nopeajalkainen joukkue. Lyöntivoimaakin on esillä muun muassa Dahlströmin, Kokon, Mikko Vainionpään ja Heinäheimon hahmoissa.

Omalla urallaan huikeat 14 Itä–Länttä tahkonnut Kari Kuusiniemi painottaa, että valinnoissa painoi ennen kaikkea tämänhetkinen kunto ja vireys.

– Vanhoilla perusteilla ei ole Itä–Länteen asiaa. Valintojen tekeminen oli aika helppoa, tosin Hyvinkään Tahko sotki osaltaan hommia, koska Tahko on pelannut pirun huonosti. Polttolinjaan oli pelaajia tarjolla pilvin pimein, mutta taakse oli jo vaikeampaa löytää sopivia miehiä, Kuusiniemi kuvailee.

Viime vuonna Kouvolassa kentän parhaana palkittu lukkari Topi Kosonen pelaa nyt uransa 2. Itä–Lännen.

– Lukkarointinsa lisäksi Topi on hyvä sisäpelaaja, eikä häntä tarvitse säästellä myöskään siinä roolissa. Ensikertalaisista Latvalan Matti on varmasti sarjan parhaita kakkosvahteja ja nuori lupaus Jussila on pelannut tosi hyvän alkukauden. Kiukkonen puolestaan pystyy vaihtamaan, etenemään ja kotiuttamaan, ja Heinäheimo tuo kotiutusten ja ulkopelaamisen lisäksi väriä ja persoonallisuutta kentälle, Kuusiniemi muotoilee.

Idän voittoputki katkesi viime vuonna

Sunnuntaina 29.kesäkuuta Pattijoen Rännärin kentällä pelattava miesten Itä–Länsi-arvo-ottelu on järjestyksessään jo 74:s. Itä on ollut vuosien saatossa niskan päällä sen verran, että se johtaa historiatilastossa Länttä voitoin 34–29.

Vuosien varrella Idän miehet ovat tehneet 419 juoksua Lännen 413:a vastaan.

Idän miesten neljän voiton putki katkesi viime vuonna Kouvolassa, kun Länsi voitti yli kolmetuntisen matsin supervuorossa numeroin 1–2 (3–4, 7–3, 0–2). 

Idän naiset kolmesta joukkueesta 

Idän naisten joukkue koostuu vain kolmen joukkueen pelaajista. Mestarisuosikit Jyväskylän Kirittäret (7 pelaajaa) ja Lappeenrannan Pesä Ysit (5 pelinaista) jyräävät niin sarjan kärkipäässä kuin arvo-otteluvalinnoissa. Siilinjärven Pesis saa Itä–Länteen viimevuotiseen tapaan nopsajalkaisen Suvi Seppälän, joka otti Kouvolassa Tähtien kisassa nopeimman naispesäpalloilijan tittelin haltuunsa.

Lännen naisissa sarjajohtaja Porin Pesäkarhut marssittaa arvo-otteluun 5 pelaajaansa. Seinäjoen PeTo-Jussit ja Lapuan Virkiä ovat kumpikin edustettuina 3 pelaajalla.

Idän kokeneimmat ovat Kirittärien Niina Rinkinen ja Johanna Vikman, joille Raahen arvo-ottelu on uran 8:s aikuisten tasolla. 5:nnen Itä–Läntensä pelaava Pesä Ysien koppari Henna Kytösalmi sai kutsun etukäteen yleisöäänestyksen perusteella.

Pöntinen kentän arvo-ottelukonkari

Lännen ja samalla koko kentän Itä–Länsi-konkari on Virkiän Tiia Pöntinen, joka ohittaa nyt tilastoissa Tarja-äitinsä pelaamalla 9. arvo-ottelunsa. Saman seuran lukkari Sirpa Pollari pelaa vasta 23-vuotiaana jo 8. aikuisten arvo-ottelunsa. Pollari keräsi Lännen maaperällä eniten yleisöääniä.

Idän ensikertalaisia ovat Ysien Heidi Forsell ja Emmi Viitala sekä Kirittärien Riitta Holappa ja Laura Nuutinen. Lännen keltanokkia ovat Pesäkarhujen Hanna Hirvikoski ja Sanni Vainio-Hynnilä sekä PeTo-Jussien Salla Pollari.

Samat pelinjohtajat kuin viime vuonna

Pelinjohtajat ovat täsmälleen samat kuin vuosi sitten: Idällä Kirittärien Katja Saari ja Lännellä Pesäkarhujen Jarmo Ania.

Saari pelasi omalla urallaan muhkeat 15 arvo-ottelua ja teki pelinjohtajana Itä–Länsi-debyyttinsä viime vuonna. Saari saa asiantuntevaa tukea Ysien Jyrki Vallelta, joka valittiin naisten Superpesiksen parhaaksi pelinjohtajaksi kaudella 2006.

Anian apumies on Virkiän Jukka Liikala, joka toimii ensimmäistä kauttaan pelinjohtajana nimenomaan naisjoukkueessa.

Rautiainen: Toisilleen tuttuja pelaajia vierekkäin

Idän valitsija Paula Rautiainen lopetti aktiiviuransa viime syksynä Kirittärien mestaruusjuhlissa. Rautiainen pelasi vielä viime vuonna Kouvolan Itä–Lännessä.

– Valinnoissa on lähdetty siitä, joukkueessa on omilla pelipaikoillaan Suomen parhaat naiset. Kun on paljon kahden seuran pelaajia, niin ulkopelissä on myös vierekkäisillä paikoilla toisilleen tuttuja pelaajia, mikä helpottaa huomattavasti pelaamista. Myös sisäpelin osalta joukkue on tasapainoinen, ja jokereissa on sellaisia pelaajia, jotka ovat jo profiloituneet omaan rooliinsa, omalla urallaan 9 Itä–Länttä pelannut Rautiainen painottaa.

Rautiainen on erittäin mielissään siitä, että lopettaneiden naispelaajien tilalle kasvaa vuosi toisensa jälkeen jopa Itä–Länsi-mitat täyttäviä nuoria pelaajattaria.

– Ensikertalaisista Forsellin Heidi pelaa vasta ensimmäistä kauttaan lyöjäjokerina, mutta on lyönyt Idän puolelta toiseksi eniten juoksuja. Viitalan Emmi tuo nuorta verta ja on kehittynyt tällä kaudella uudessa seurassaan aimo harppauksin. Holapan Riitan kanssa sain pelata samassa joukkueessa, ja hänellä on kyllä loistava työmoraali, joka säilyy paljon työtä vaativalla takalukijan paikalla ulkopelissä. Nuutisen Laura puolestaan on tosi nopea, röyhkeä etenijä ja lisäksi pitkänä ja urheilullisena tyttönä tosi voimakaslyöntinen pelaaja, Rautiainen tietää.

Valkama: Jalkoja ja vaihtolyöjiä riittävästi

Lännen valitsija Merja Valkama harmittelee sitä, että joukkueilla on sangen eri määrä otteluita pelattuna. Valkaman mukaan 10 pelaajanimeä asettui kuitenkin listalle melko helposti.

Lännessä on takakentälle tunkua, ja ryhmään onkin valittu 5 kopparia (Kytösalmi, Hirvikoski, Mäki, Luoma ja Toiviainen). Hyvässä lyönnissä alkukaudesta ollut Tyrnävän Tempauksen 32-vuotias Tanja Vehniäinen pelaa vasta uransa 2. Itä–Lännen.

– Siitä on lähdetty, että Itä–Lännessä ei pelaajan tarvitse opiskella uutta pelipaikkaa. Itä–Lännessä tilanteiden rakenteleminen on yleensä vaikeaa, mutta meillä pitäisi olla kyllä jalkoja ja vaihtolyöjiä ihan riittävästi, omalla urallaan 3 Itä–Länttä pelannut Valkama muotoilee.

Lännen keltanokista Hirvikoski mahtuu kärkiviisikkoon Superpesiksen kaikissa kolmessa tilastossa (lyödyt, tuodut ja kärkilyönnit)! Pollari on kiittänyt seurajoukkueessaan saamasta vastuusta ja pelannut numerolla 2 vakuuttavasti. Vainio-Hynnilä puolestaan pinkoo räväkästi kärjeksi ja häärii etukentällä tomerasti.

Naisten arvo-otteluissa voitot tasan

Naisten arvo-otteluissa Itä tasoitti historiatilaston viime vuonna Kouvolassa, kun se otti värikkäässä ottelussa 2–0 (5–4, 5–3) -voiton. Voitot ovat nyt tasan 22–22. Kouvolassa Itä väänsi voiton Lännestä, joka oli voittanut kahtena edellisenä vuonna.

Rännärillä lauantaina 28.kesäkuuta pelattava naisten arvo-ottelu on järjestyksessään 48:s. Vuosien saatossa Lännen naisten mailat ovat kumahdelleet iloisemmin kuin Idän katapultit. Länsi on takonut yhteensä 378 juoksua Idän 309:ää vastaan.

74. miesten Itä-Länsi su 29.6.2008 klo 14

Itä

Antti Hartikainen, Sotkamon Jymy, 1. Itä-Länsi
Jaakko Heikkinen, Sotkamon Jymy, 2. Itä-Länsi
Jimi Heikkinen, Sotkamon Jymy, 3. Itä-Länsi
Sami Joukainen, Kouvolan Pallonlyöjät, 6. Itä-Länsi
Saku Kapanen, Kouvolan Pallonlyöjät, 3. Itä-Länsi
Sami Karjala, Kouvolan Pallonlyöjät, 4. Itä-Länsi
Toni Kohonen, Kouvolan Pallonlyöjät, 12. Itä-Länsi
Pasi Kokkonen, Kiteen Pallo -90, 3. Itä-Länsi
Jani Komulainen, Sotkamon Jymy, 8. Itä-Länsi
Roope Korhonen, Sotkamon Jymy, 4. Itä-Länsi
Mikko Niinikoski, Puijon Pesis, 1. Itä-Länsi
Juha-Matti Sirviö, Kiteen Pallo -90, 2. Itä-Länsi
Tuomas Tallbacka, Kiteen Pallo -90, 3. Itä-Länsi

Pelinjohtaja: Eero Pitkänen, Kouvolan Pallonlyöjät,
Valmentaja / II pelinjohtaja: Vesa Varonen, Kiteen Pallo -90
Joukkueenjohtaja/valitsija: Kalevi Luoma, p. 050 564 9006

Länsi

Jere Dahlström, Koskenkorvan Urheilijat, 6. Itä-Länsi
Sami Haapakoski, Pattijoen Urheilijat, 5. Itä-Länsi
Henri Heinäheimo, Nurmon Jymy, 1. Itä-Länsi
Tuomas Jussila, Pattijoen Urheilijat, 1. Itä-Länsi
Jussi Kemilä, Pattijoen Urheilijat, 4. Itä-Länsi
Valtteri Ketonen, Hyvinkään Tahko, 6. Itä-Länsi
Hannu Kiukkonen, Koskenkorvan Urheilijat, 1. Itä-Länsi
Jarkko Kokko, Pattijoen Urheilijat, 12. Itä-Länsi
Topi Kosonen, Pattijoen Urheilijat, 2. Itä-Länsi
Antti Kuusisto, Nurmon Jymy, 4. Itä-Länsi
Matti Latvala, Koskenkorvan Urheilijat, 1. Itä-Länsi
Henri Puputti, Nurmon Jymy, 4. Itä-Länsi
Mikko Vainionpää, Oulun Lippo, 8. Itä-Länsi

Pelinjohtaja: Jussi Järvinen, Nurmon Jymy
Valmentaja / II pelinjohtaja: Sami-Petteri Kivimäki, Seinäjoen Maila-Jussit
Joukkueenjohtaja / valitsija: Kari Kuusiniemi

48. naisten Itä-Länsi la 28.6.2008 klo 14

Itä

Heidi Forsell, Pesä Ysit, Lappeenranta, 1. Itä-Länsi
Riitta Holappa, Jyväskylän Pesis, 1. Itä-Länsi
Henna Kytösalmi, Pesä Ysit, Lappeenranta, 5. Itä-Länsi
Laura Nuutinen, Jyväskylän Pesis, 1. Itä-Länsi
Hanne Parviainen, Pesä Ysit, Lappeenranta, 2. Itä-Länsi
Silja Rehunen, Jyväskylän Pesis, 4. Itä-Länsi
Niina Rinkinen, Jyväskylän Pesis, 8. Itä-Länsi
Kaisa Salmela, Jyväskylän Pesis, 7. Itä-Länsi
Suvi Seppälä, Siilinjärven Pesis, 2. Itä-Länsi
Jenni Tolonen, Jyväskylän Pesis, 6. Itä-Länsi
Tiina Tolonen, Pesä Ysit, Lappeenranta, 4. Itä-Länsi
Emmi Viitala, Pesä Ysit, Lappeenranta, 1. Itä-Länsi
Johanna Vikman, Jyväskylän Pesis, 8. Itä-Länsi

Pelinjohtaja: Katja Saari, Jyväskylän Pesis
Valmentaja / II pelinjohtaja: Jyrki Valle, Pesä Ysit Lappeenranta
Joukkueenjohtaja / valitsija: Paula Rautiainen 

Länsi

Hanna Hirvikoski, Pesäkarhut, Pori, 1. Itä-Länsi
Kaisa Kärkkäinen, Pesäkarhut, Pori, 3. Itä-Länsi
Sanna Luoma, Ylihärmän Pesis-Junkkarit, 2. Itä-Länsi
Elina Mäki, PeTo-Jussit, Seinäjoki, 3. Itä-Länsi
Niina Mäkiviita, Pesäkarhut, Pori, 4. Itä-Länsi
Salla Pollari, Peto-Jussit, Seinäjoki, 1. Itä-Länsi
Sirpa Pollari, Lapuan Virkiä, 8. Itä-Länsi
Tiia Pöntinen, Lapuan Virkiä, 9. Itä-Länsi
Carita Toiviainen, Pesäkarhut, Pori, 3. Itä-Länsi
Sanni Vainio-Hynnilä, Pesäkarhut, Pori, 1. Itä-Länsi
Tanja Vehniäinen, Tyrnävän Tempaus, 2. Itä-Länsi
Satu Yli-Hirvelä, Lapuan Virkiä, 4. Itä-Länsi
Niina Ylä-Autio, PeTo-Jussit, Seinäjoki, 2. Itä-Länsi

Pelinjohtaja: Jarmo Ania, Pesäkarhut Pori
Valmentaja / II pelinjohtaja: Jukka Liikala, Lapuan Virkiä
Joukkueenjohtaja / valitsija: Merja Valkama

51. A-poikien Itä-Länsi pe 27.6.2008 klo 18

Itä 

Kimmo Carlson, Jyväskylän Kiri
Iiro Haimi, Imatran Pallo-Veikot
Jussi Hurskainen, Kiteen Pallo -90
Ville Hämäläinen, Kiteen Pallo -90
Mikko Kemppainen, Jyväskylän Kiri
Toni Laakso, Kiteen Pallo -90
Tuomas Mattila, Imatran Pallo-Veikot
Sami Mielonen, Kiteen Pallo -90
Ville Posti, Haminan Palloilijat
Kosti Rautiainen, Sotkamon Jymy
Juha Toikka, Haminan Palloilijat
Jyri Toikka, Haminan Palloilijat

Pelinjohtaja: Vesa Toikka, Haminan Palloilijat
Valmentaja / II pelinjohtaja: Timo Riikonen, Kiteen Pallo-90
Valitsija / joukkueenjohtaja: Mikko Hylkilä

Länsi

Ville Hotakainen, Seinäjoen Maila-Jussit
Teemu Isoketo, Vimpelin Veto / KK Kings Alajärvi
Jesse Jokela, Ulvilan Pesä-Veikot
Janne Lähde, Ulvilan Pesä-Veikot
Joonas Mikkolanaho, Vimpelin Veto / KK Kings Alajärvi
Juha Niemi, Seinäjoen Maila-Jussit
Veli-Matti Pölönen, Nurmon Jymy
Samuli Ranta, Kempeleen Kiri / Oulun Lippo
Juho Ranto, Koskenkorvan Urheilijat
Lauri Vierimaa, Jokioisten Koetus / Hyvinkään Tahko
Tero Viinamäki, Seinäjoen Maila-Jussit
Ilkka Ylitalo, Pattijoen Urheilijat

Pelinjohtaja: Teppo Peltomäki, KK Kings Alajärvi
Valmentaja / II pelinjohtaja: Petri Ylilehto, Pattijoen Urheilijat
Valitsija / joukkueenjohtaja: Harri Koski

32. B-tyttöjen Itä-Länsi su 29.6.2008 klo 9.30

Itä

Jenna Hakkarainen, Vuokatin Veto
Salla Kilpeläinen, Kajaanin Pallokerho
Titta Liuski, Kajaanin Pallokerho
Eeva Parviainen, Viinijärven Urheilijat
Marika Rummukainen, Viinijärven Urheilijat
Saara Suomalainen, Haminan Palloilijat / Pesä Ysit Lappeenranta
Tiia Toikka, Pesä Ysit Lappeenranta
Anne Tolonen, Kajaanin Pallokerho
Marjukka Urpelainen, Kajaanin Pallokerho
Essi Voutila, Jyväskylän Pesis
Hanna Väisänen, Kajaanin Pallokerho
Jenni Ylönen, Siilinjärven Pesis

Pelinjohtaja: Pentti Määttä, Kajaanin Pallokerho
Valmentaja / II pelinjohtaja: Niina Sippola, Vuokatin Veto
Valitsija / joukkueenjohtaja: Kosti Parviainen

Länsi

Kirsi Ala-Lipasti, Peto-Jussit, Seinäjoki
Heidi Hakomäki, Lapuan Virkiä
Maija Kaappola, Lapuan Virkiä
Niina Koivunen, Pesäkarhut, Pori
Susanna Kylä-Kause, Fera, Rauma
Milla Lindström, Tyrnävän Tempaus
Emma Nieminen, Turku-Pesis
Janita Orpana, Hämeenkyrön Räpsä
Maija Puupponen, Peto-Jussit, Seinäjoki
Jenni Rahikainen, Oulun Lippo -juniorit
Saija-Maria Saari, Lapuan Virkiä
Sini Strander, Fera, Rauma

Pelinjohtaja: Tommi Joensuu, Hämeenkyrön Räpsä
Valmentaja / II pelinjohtaja: Hannu Toivonen, Fera Rauma
Valitsija / joukkueenjohtaja: Lassi Svansjö

32. B-poikien Itä-Länsi la 28.6.2008 klo 9.30 

Itä

Joni Aalto, Kouvolan Pallonlyöjät
Viljami Juntunen, Sotkamon Jymy
Tuomas Jääskeläinen, Kouvolan Pallonlyöjät
Jani Karppanen, Jyväskylän Kiri / Jyväskylän Valo
Lauri Kivinen, Sotkamon Jymy
Henri Litmanen, Siilinjärven Pesis
Janne Matikainen, Kiteen Pallo -90
Valtteri Niskanen, Kouvolan Pallonlyöjät
Henri Pennanen, Kiteen Pallo -90
Simo Rahunen, Kiteen Pallo -90
Sasu Toikka, Haminan Palloilijat
Samu Vainikainen, Siilinjärven Pesis 

Pelinjohtaja: Jari Mäkelä, Kouvolan Pallonlyöjät
Valitsija / joukkueenjohtaja: Pasi Varonen

Länsi

Jesper Forsman, Koskenkorvan Urheilijat
Janne Kivipelto, Alajärven Ankkurit
Aki Kohtamäki, Koskenkorvan Urheilijat
Teijo Koivu, Iin Urheilijat / Oulun Polte
Petteri Korpela, Kempeleen Kiri
Sami Mikkolanaho, Alajärven Ankkurit
Jari Ojala, Kankaanpään Maila
Toni Sarkkinen, Hyvinkään Tahko
Miko Sillanpää, Ulvilan Pesä-Veikot
Juho Toivola, Nurmon Jymy
Jukka-Pekka Vainionpää, Vaasan Maila
Antti Väistö, Hyvinkään Tahko

Pelinjohtaja: Taavi Kivipelto, Alajärven Ankkurit
Valitsija / joukkueenjohtaja: Jussi Haapala

Aiheesta lisää

Pesisnetin Itä-Länsi -sivusto