In Memoriam: Pesäpallon pituuslyönnin ME-mies Martti "Mosse" Kylmälahti

26.5.2008

Pääsiäisen aikaan saatiin suruviesti. Pesäpalloväen hyvin tuntema Martti “ Mosse” Kylmälahti oli 19.3. kuollut yllättäen äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Jyväskylän Keljossa 66-vuotiaana.

Martti syntyi 15.9.1941 Keljon Pumperin taloon. Sisaruksia oli kaikkiaan kuusi, yksi tytär ja viisi poikaa. Martti aloitti kansakoulun kotitalonsa tuvassa ja jatkoi Jyväskylän Normaalilyseossa suorittaen siellä keskikoulun. Maatalon poikaa kiinnosti liha-ala ja niinpä Martti aloitti 2,5 vuoden mittaisen ohjatun harjoittelun Karjaportin palveluksessa ja suoritti sen jälkeen Hämeenlinnan lihateollisuusopistossa teknikon tutkinnon vuonna 1967. Valmistumisensa jälkeen Martti Kylmälahti toimi työnjohtajana ensin Karjaportin Suolahden tehtaalla ja sitten Keljon tehtaan lihavaraston työnjohtajana vuoteen 1995 saakka.

 

Martti oli musikaalinen ja opiskeli poikavuosinaan pianonsoittoa Dimitri Hinzen oppilaana. Soitto sujui niin hyvin, että hän sai harrastuksestaan lempinimen Mozart. Vielä kauan senkin jälkeen, kun pianonsoitto oli vaihtunut urheiluharrastuksiin, Mosse ihmetytti ja ihastutti meitä pelikavereita taidokkaalla soitollaan siellä, missä vain piano osui kohdalle. Lempikappaleena kuultiin usein "Für Elise".

 

Pumperin talon pihamaalla omien veljien, Eeva-siskon, naapureina olleiden Sundqvistin ja Åströmin poikien kanssa aloitettu innokas pesäpallon peluu vei Mossen ensin Kensun junioreihin ja nuorten Itä-Länsi -otteluihin sekä aikuisiässä edelleen Jyväskylän Kirin miehistöön. Lukkarin paikka vaihtui 1-vahdin tehtäväksi ja siinä Mossesta tuli kovaheittoisena Reijo ”Hepeli” Salolle oiva pari lähes koko 1960-luvun ajaksi SM-sarjaan.

 

Mosse oli todellinen joukkuepelaaja. Hänessä oli räjähtävää voimaa sekä sisä- että ulkopelissä. Kun vuonna 1966 järjestettiin Tikkakoskella epävirallinen pesäpallon pituuslyönnin ME-koe, voittajaksi selviytyi Martti Kylmälahti tuloksella 139 metriä. Sitä pidemmälle ei tiedetä pesäpalloa lyödyn tuolloin käytössä olleella haapapuu-mailalla.

 

Mossen pesisuran paras vuosi oli 1964, jolloin hän Kirin joukkueessa voitti miesten SM-kultaa. Valinnat Itä-Länsi ja Liitto-Lehdistö -otteluihin osoittivat Mossen kuuluneen lajin parhaimmistoon.

 

Mossen peliura jatkui vielä 1970-luvulle. Vuonna 1975 hän toimi Kirin miesjoukkueen pelinjohtajana ja senkin jälkeen 1990-luvulle saakka lajin erilaisissa asiantuntijatehtävissä.

 

Mosse oli ulkoisesti vakaan olemuksensa vastapainona myös huumorimies. Me kaikki pelikaverit jouduimme vuorollamme Mossen hyväntahtoisen, mutta purevan ivailun kohteeksi. Pelimatkoille Mosse ilmestyi muiden tyylistä poiketen mustaan pukuun, valkoiseen kauluspaitaan ja solmioon pukeutuneena. Kun tähän yhdistyi vakava perusilme, ei ihme että syntyi uusi kutsumanimi: pastori.

 

Muistotilaisuudessa esitettiin toivomus, että Mosse voisi vielä Taivaan nurmikkokentällä – paljon paremmalla kuin aikanaan Harjulla – juosta joukkueen kanssa kiilaan ja aloittaa yhä uudelleen ja uudelleen uuden pelin. Jos hyvä Jumala suo, se on mahdollista!

 

Mossea jäivät lähinnä kaipaamaan Miia-tytär, sisarukset perheineen, muut omaiset, ystävät, pesäpalloväki ja me saman joukkueen pelikaverit.

 

Kirin SM-joukkueen 1964

puolesta Timo Hakanen

 

Aiheesta lisää

 

Taimo Tokkari / jyvaskylankiri.fi: Martti "Mosse" Kylmälahti - arvostettu kiriläinen