Mäkelällä ja Salmelalla lämpimiä Itä-Länsi -muistoja

30.3.2008

PattU:n kakkosvahti Pertti Mäkelä on pelannut jo kahdeksan Itä-Länttä.
PattU-lukkari Topi Kosonen teki arvo-otteludebyyttinsä viime kaudella Kouvolassa. Kosonen palkittiin kentän parhaana pelaajana.

Pertti Mäkelä ja Henna Salmela ovat saaneet Pattijoen Urheilijoissa kunnian pelata arvo-ottelussa. Mäkelällä on tilillään kahdeksan Itä-Länttä ja pitkän uransa lopettanut Salmela esiintyi Itä-Lännessä komeat 12 kertaa.

Miesten Superpesiksessä yhtäjaksoisesti kaudesta 1997 lähtien pelanneen Pattijoen Urheilijoiden näkyvin Itä-Länsi -edustaja on ollut kakkosvahti Pertti Mäkelä. Superissa yhteensä 385 ottelua pelannut 30-vuotias Mäkelä on ollut arvo-ottelussa mukana kahdeksan kertaa. Kausina 1998-2003 Mäkelä rakensi kuuden peräkkäisen Itä-Lännen putken.

Mäkelä muistelee arvo-ottelutapahtumia pelkästään hyvällä. Arvo-otteluviikonloput ovat tiiviitä, eivätkä ne Mäkelän mielestä kaipaa välttämättä järisyttäviä uudistuksia.

- Itä-Länsistä on hyviä muistoja ja samalla myös rentoja muistoja. Uran ensimmäiset arvopelit olivat ne jännittävimmät, mutta enää viime vuosina ei ole tarvinnut ottaa hirveää stressiä. Olen osannut nauttia peleistä enemmän kuin aiemmin. Pesiskansalle on Itä-Länsissä ihan sopivasti sirkushuveja. Niitäkin  nimittäin suomalainen tarvitsee, PattU:ssa kaksi SM-hopeaa ja yhden SM-pronssin saavuttanut Mäkelä kuvailee.

Pelillisesti Mäkelän parhaat Itä-Lännet ovat olleet vuoden 2000 mittelö Oulussa ja vuoden 2002 matsi Seinäjoella. Oulussa Länsi taipui vasta kotiutuslyöntikilpailussa, mutta Mäkelä sivalsi joukkueelleen kolme lyötyä juoksua ja pokkasi Lännen ykköspalkinnon. Seinäjoella puolestaan Länsi näytti 0-2 (2-4,3-9) -voitollaan kaapin paikan. Tasaisesti onnistuneessa Lännen miehistössä Mäkelä löi ja toi yhden juoksun.

- Totta kai omat onnistumiset jäävät päällimmäisenä mieleen, mutta myös ensimmäiset Itä-Länteni Sotkamossa (1998 ja 1999) ovat hyvin mielessä, koska ne olivat kaikkineen tosi hyviä tapahtumia, Mäkelä muistelee.

Aina voittoa hakemaan, mutta ei liian vakavasti

Mäkelä sanoo, että nuorelle pelaajalle Itä-Länsi saattaa olla eräänlainen kauden välitavoite. Vanhemmalla iällä näkökulma muuttunee, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Itä-Lännen arvostus kärsisi pelaajien silmissä inflaatiota. Mäkelä muistuttaa, että Itä-Länsi on pääsääntöisesti näytöspeli, johon pitäisi koota joukkueet parhaista pelaajista. Mäkelän mukaan kentälle mennään aina tosimielellä voittamaan, mutta silti Itä-Lännessä pipoa ei kannattaisi turhaan kiristellä.

- Jossain vaiheessahan Itä-Länteen valittiin joka joukkueesta vähintään yksi pelaaja, ja sitten voittaneen puolen seurat saivat yhden pisteen sarjataulukkoon. Nykyinen systeemi on kuitenkin parempi, koska kyllä Itä-Lännessä pitää aina parhaiden pelaajien pelata, Mäkelä toteaa.

Viime vuonna Kouvolan Itä-Lännen yhteydessä käytiin vilkasta keskustelua Itä-Lännen ja pesäpalloilijoiden arvostuksesta. Mäkelä muistuttaa, että pelaajat ovat Itä-Lännen päätähtiä, jotka eivät vaadi liikoja, vaan toivovat ainoastaan perusasioiden hoitamista.

- Oikeastaan ainoa miinus vuosien varrella Itä-Länsissä on ollut majoitus. Ne järjestelyt eivät ole aina olleet ihan kohdallaan, Mäkelä huomauttaa.

Arvo-otteluun valmistautuminen poikkeaa pelaajalla huomattavasti tavallisesta sarjapelistä. Kokoontuminen, palaveri ja kokoonpanon hahmottuminen tapahtuvat ripeästi, eikä itse pelissäkään ole varaa kikkailuun.

- Kyllä tällä tasolla mies kuin mies osaa pelata nopealla valmistautumisella uusien pelikaverien ja uuden pelinjohtajan kanssa. Pelissä suoritukset tulevat ikään kuin luonnostaan, ja Itä-Lännessä pyritäänkin oikeastaan vain omiin hyviin suorituksiin, Mäkelä luonnehtii.

Raahen Itä-Länsi -järjestäjille Mäkelä lähettää kannustavia terveisiä.  Sarjakaudella Mäkelä aikoo hoitaa oman ruutunsa niin, että hänellä olisi 29. kesäkuuta asiaa Rännärille muutenkin kuin katsojana.

- Onhan se varmasti kova homma järjestää tällainen tapahtuma pienelle  paikkakunnalle. Totta kai kotona olisi mukava pelata Itä-Lännessä,  Rautaruukilla sähköpäivystäjänä työskentelevä Mäkelä sanoo.

Henna Salmela sai tusinan täyteen Itä-Länsissä

Upean pesäpallouransa syksyllä 2005 lopettanut Henna Salmela esiintyi  kaikkiaan 12 Itä-Lännessä, mutta nuo esiintymiset eivät todellakaan olleet mitään tusinatavaraa. PattU-pelaajana Salmela edusti Länttä kolmena kautena peräkkäin (2000-2002).

- Itä-Länsistä on jäänyt muistoksi ainakin paljon erilaisia Itä-Länsi-verkkareita. Osa niistä on äidilläni ja osa kirpputorilla. No ei vaan, Itä-Lännet ovat aina pesäpalloihmisille kuin Kuninkuusravit hevosihmisille eli tapahtuma vetää kyllä väkeä. Urani ensimmäinen Itä-Länsi Oulussa (1991) on hyvin mielessä, koska se oli minulle yllätysvalinta, Salmela jutustelee.

Kirkkaana mielessä on myös uran kymmenes Itä-Länsi, jonka Salmela pelasi vuonna 2002 Seinäjoella.

- Serkkutyttö Kaisa (Idän lukkari Salmela) pelasi silloin vastapuolella uransa ensimmäisen Itä-Lännen. Molemmat saimme silloin rintamerkit - minä kymmenennestä ja Kaisa ensimmäisestä arvo-ottelusta, Henna Salmela sanoo hyväntuulisesti.

Lukkarina Salmela tottui arvo-otteluissa siihen, että joukkueessa nosteli myös toinen huippupelaaja, esimerkiksi Sirpa Pollari. 

Lautashommien ohella Salmela tunnettiin vahvana kotiuttajana, ja myös Itä-Länsissä kuultiin usein Salmelan mailan laulavan iloista säveltä. Vuoden 2001 Itä-Lännessä Haminassa Salmela kotiutti kolmesti ja 2002 Seinäjoella kahdesti.

- Itä-Lännet ovat olleet usein oikein hyvätasoisia pelejä. Joukkueissa oli aina hyvä ja letkeä fiilis, ja tietysti niissä peleissä ehkä korostuukin yhteishengen luominen. Tavarapalkinnot ovat lisäksi olleet poikkeuksetta hyviä. Seinäjoella päätettiin tyttöjen kanssa, että voitetaan peli ja otetaan nuo kännykät, ja niinhän siinä kävi, Salmela naurahtaa.

Ulkopeli kunniaan myös arvo-ottelussa

Salmela on Mäkelän kanssa samoilla linjoilla siitä, että Itä-Länsi-tapahtuma ei tarvitse oheisohjelmineen täysremonttia. Pelaajavalinnoissa pitäisi Salmelan mukaan muistaa se, että vanhat meriitit eivät paina mitään.

- Ulkopeliansioita pitää myös arvostaa niin, ettei joukkuetta valita pelkästään sisäpelitilastojen perusteella, vuonna 1995 parhaaksi naispesäpalloilijaksi valittu Salmela painottaa.

Kolme kertaa vuoden parhaaksi lukkariksi valittu ja kolme kertaa  lyöjäkuningattareksi kruunattu Salmela voitti urallaan kolme Suomen  mestaruutta, neljä SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia. Simon Kirin kasvatti edusti naisten Superissa Oulun Lippoa, Pattijoen Urheilijoita ja Tyrnävän Tempausta.

Salmela tunnustaa olevansa niin kilpailuhenkinen, ettei hänestä ole nyt aktiiviuran jälkeen suomensarja- tai maakuntasarjapelaajaksi. Salmela on työskennellyt jo pitkään S-ryhmän leivissä, mutta työ on vienyt hänet Oulun seudulta Helsinkiin kouluttajan hommiin.

- Suhde pesikseen on kyllä edelleen lämminhenkinen, ja toivon lajille kaikkea hyvää. Vuodet pesäpalloilijana olivat upeaa aikaa. Sain pelata terveenä hyvissä joukkueissa ja ennen kaikkea sain paljon ystäviä. Kiintiöni on kuitenkin niin täynnä, etten ole harkitsemassa paluuta kentille, Salmela naureskelee.

PattU:n naisjoukkue oli voimissaan Superpesiksessä kausina 2000-2003, jolloin se voitti Suomen mestaruuden heti tulokaskaudellaan ja saavutti kahtena seuraavana kautena nelossijat.

PattU:n Itä-Länsi-pelaajat 2000-luvulla

Vuosi Paikkakunta Naispelaajat Miespelaajat
2000 Oulu Kirsi Hänninen
Sari Lemponen
Henna Salmela
Pertti Mäkelä
Marko Rasinkangas
Antti Vihtkari
2001 Hamina Kirsi Hänninen
Sari Lemponen
Henna Salmela
Taru Ylä-Autio
Pertti Mäkelä
Pasi Pohjola
Antti Tokkari
2002 Seinäjoki Sari Lemponen
Henna Salmela
Taru Ylä-Autio
Pertti Mäkelä
Pasi Pohjola
Marko Rasinkangas
2003 Sotkamo

Pertti Mäkelä
Pasi Pohjola
Marko Rasinkangas
Jarkko Rautio

Santeri Haipus (pj)

2004 Hyvinkää
2005 Oulu Jarkko Kokko
2006 Kitee

Jussi Kemilä
Pertti Mäkelä

Matti Iivarinen (pj)

2007 Kouvola

Jussi Kemilä
Jarkko Kokko
Topi Kosonen
Pertti Mäkelä

Sami Sirviö (pj)
Santeri Haipus (2. pj)

Aiheesta lisää

Pesisnetin Itä-Länsi -sivusto

Teksti ja kuvat: Tapio Ahlroth