Marttinen ja Kiukkonen Ykköspesiksen parhaat

15.10.2006

Poikien Superpesiksen vuoden pelaajaksi valittiin Timo Kallio Pattijoelta (Raahe).
Juha Puhtimäki loisti sekä miesten Ykköspesiksessä että poikien Superpesiksessä. Kuva: Niilo Hirvonen.
Marjukka Mäkinen on Tyttöjen Superpesiksen vuoden pelaaja. Kuva: Niilo Hirvonen.

Ensimmäistä kertaa kauden päätösristeilyllä palkittiin myös Ykköspesiksen kolme parasta pelaajaa. Hämeenlinnan Mari Marttinen ja Jyväskylän Hannu Kiukkonen hallitsivat kaikkia tilastoja osoittaen, että nykypesäpallostakin löytyy erinomaisia yleispelaajia. Vuoden nuoriksi pesäpalloilijoiksi valittiin Lappeenrannan Marjukka Mäkinen ja Pattijoen (Raahe) Timo Kallio.

Vihdissä 86 ottelua Superpesistä pelannut Mari Marttinen putosi kasvattajaseuransa mukana suomensarjaan kaudeksi 2005. Menneenä kesänä hän puki ylleen Hämeenlinnan Paukun edustusasun. Etenijä-, kärkilyönti- ja tehopistetilastojen voitot sekä kakkossija lyödyissä juoksuissa kertovat lähes täysosumakaudesta. Ainoastaan joukkueen menestys jäi puuttumaan.

Kauhajoella pesisoppinsa saanut Hannu Kiukkonen yllätti pesäpalloväkeä vuosi sitten siirtymällä Koskenkorvalta Jyväskylään. Hän kiitti lisääntyneestä vastuusta sijoittumalla kaikissa tilastoissa kärkipäähän ja nakuttamalla huikeat 106 tehopistettä (100 pisteen raja on rikottu viimeksi vuonna 2001 Juha Kalajanniskan toimesta). Visiitti Ykköspesikseen jäi yhden kauden mittaiseksi, sillä Kiukkonen palaa Koskenkorvalle 3+1 –vuotisella sopimuksella.

Harvat ovat kahdessa lajissa valtakunnan huipulla. Kun Lappeenrannan Marjukka Mäkisen pitäisi olla vastaanottamassa tyttöjen Superpesiksen vuoden pesäpalloilijan palkintoa, hän edustaa kotikaupunkiaan salibandyliigan ottelussa Nurmijärvellä. Viimeistään mennyt kesä nosti 18-vuotiaan lupauksen pesäpalloväen tietoisuuteen. Tyttöjen Superpesiksessä Mäkinen toimi ulkokentän kapellimestarina ja oli lähes pitelemätön mailan varressa ratkaisuotteluissa voittaen ylemmässä loppusarjassa niin lyöjä- kuin kärkilyöntitilastonkin.

Pesiskesän iloisiin yllätyksiin kuuluu Pattijoen menestys poikien Superpesiksessä. Yksi SM-hopean takuumiehistä oli Timo Kallio, joka esiintyi kauden mittaan yli 60 sarjaottelussa tasaisen varmasti. Monipuolinen nuori pesäpalloilija hallitsi tilastoja poikien Superpesiksessä pelaten läpi kesän neljän tehopisteen keskiarvolla ottelua kohden.

Pesäpalloliitto ja Nuorisopesis palkitsivat myös toimijoita, jotka ovat laittaneet oman osaamisensa kautta poikkeuksellisen suuren panoksen kansallispelin kehittämiseksi. Urheilun merkitystä ihmisten kohtaamisissa korostava Kotiseura-soihtu luovutettiin tänä vuonna Nurmon Jymylle, joka on vienyt toimintaansa eteenpäin verkostomaisesti ihmisten tarpeista lähtien. Seura kokoaa yhteen eri ikäryhmät vauvasta vaariin, jotka ammentavat oppia toinen toisiltaan.

Lappeenrannan Pesä Ysit on 2000-luvulla noussut yhdeksi naispesäpalloilun lippulaivoista. Menestys vaatii kunnon perustan, jonka rakentamisessa Kunnon jätkän, Sakari Myllyksen, panos on ollut erityisen arvokas.

Meni hyvin tai huonommin, menestyvä seuratoimija uskoo aina siihen, mitä tekee. Yksi Puna-Mustien ja helsinkiläisen pesäpallon nousun arkkitehdeistä on Hannu Vaininen, joka on ollut monessa mukana seuratoiminnan saralla. Johtokunnan pytty on kunnianosoitus vuosien ansiokkaasta toiminnasta kansallispelin hyväksi.

Nuorisopesiksen palkitut

Nuorten kasvun tukija – kunniakirjat: Aija Keski-Korsu, Raahe ja Tapio Ristilä, Seinäjoki

Vuoden Nuori Johtaja: Katriina Koso, Lappeenranta

Vuoden nuorisotuomari: Emma Kivimäki, Nurmo

Pesäpalloliiton palkitut

Kotiseura – soihtu: Nurmon Jymy

Vuoden viestintäteko: YLE TV-Urheilu

Vuoden tiedotuspalkinto: Ruoveden Pirkat

Kunnon jätkä: Sakari Myllys, Lappeenranta

Johtokunnan pytty: Hannu Vaininen, Puna-Mustat, Helsinki

Vuoden nuorisovalmentajatiimi

Harri Koski ja Sauli Kotikangas, Pattijoki (Raahe)

Nuorten Superpesiksen vuoden pelinjohtajat

Ville Lantta, Lappeenranta (tytöt) ja Sami-Petteri Kivimäki, Seinäjoki (pojat)

Vuoden nuoret pesäpalloilijat 2006

Tytöt                                  

3. Hanna Hirvikoski, Pori
2. Niina Pellonpää, Kajaani
1. Marjukka Mäkinen, Lappeenranta

Pojat

3. Antti Hartikainen, Sotkamo
2. Juha Puhtimäki, Seinäjoki
1. Timo Kallio, Pattijoki (Raahe)

Vuoden ykköspesistuomari

Rami Rintamäki, Seinäjoki

Ykköspesiksen parhaat pelinjohtajat

Arto Felin, Rauma (naiset) ja Pasi Tyynelä, Seinäjoki (miehet)

Vuoden Ykköspesis-pelaajat 2006

Naiset                                

3. Jenni Kettunen, Rauma
2. Veera Svansjö, Tampere
1. Mari Marttinen, Hämeenlinna

Miehet

3. Juha Puhtimäki, Seinäjoki
2. Aleksi Mäkelä, Köyliö
1. Hannu Kiukkonen, Jyväskylä