Pirteä 90-vuotias juhli Viinijärvellä

1.6.2004

Juhlapuhuja Erna Kentala oli mukana juhlimassa Viinijärven Urheilijoiden mestaruutta vuonna 1990.
Puheenjohtaja Liisa Timoselle myönnettiin pronssinen ansiomerkki.
Jaakko Hirvonen sai Pohjois-Karjalan Liikunta ry:n kultaisen ansiomerkin.
Hopeinen ansiomerkki: Kosti Parviainen.

Viinijärvi on monelle tuttu nimi pesäpallon parista. Perinteikäs seura on naisten Superpesiksen maratontaulukossa (1955-2003) viidennellä sijalla, johon oikeuttavat 17 kautta ja 358 ottelua. Tänä kesänä Liperin kunnassa sijaitsevalla Viinijärvellä pelataan naisten Ykköspesistä.

Helatorstaina seuralla oli aihetta juhlaan. 90-vuotias Viinijärven Urheilijat juhli pitkää taivaltaan, mutta minkäänlaista uupumusta Pohjois-Karjalassa ei ole havaittavissa. Huolimatta korkeasta iästä seuratoiminta kukoistaa edelleen vahvasti kunnassa, jossa on asukkaita reilut 11 000.

Virstanpylväitä 90-vuotiaan taipaleella

Taipaleen Voimistelu- ja Urheiluseura perustettiin Liperin Taipaleen kylässä (nyk. Viinijärvellä) 10.5.1914 vain kolme kuukautta ennen ensimmäisen maalimansodan syttymistä. Tuo aika oli Voimistelu- ja urheiluseurojen rynnistystä, niitä perustettiin lähentämään suomalaisia. Helmikuun manifesti 1899 ja ensimmäinen sortokausi olivat hyvin mielessä ja isänmaallisuus loisti urheiluseuroissa.

Joensuun Kataja oli perustettu 1900 ja se innoitti myös lähiseutujen kyläyhteisöjä urheiluseuratoimintaan.

Pesäpallo tuli Vekaran lajivalikoimiin heti sen syntymisen aikoihin. Paikallinen suojeluskunta innostui ensin lajista ja asemapäällikkö Saarisen innoittamana laji pääsi vauhtiin.

1929 Vekaran 15 -vuotisjuhlien toisena päivänä pelattiin pesäpallon ystävyysottelu Vekara- Liperin Taimi. Helatorstaina 29.5.1930 vietettiin seurassa ensimmäistä kertaa yleistä pesäpallopäivää. Suojeluskunta ryhtyi pitämään pesäpallokursseja ja Vekaran oma joukkue perustettiin 1931. Samalla päätettiin hankkia myös kolme mailaa ja kaksi palloa. Lisäksi päätettiin viettää jo tavaksi tullutta pesäpallopäivää helatorstaisin.

Kun Joensuusta päätettiin rakentaa rautatie Kuopioon ja sille perustettiin asema Viinijärvelle, muuttui koko Taipaleen kylän nimi Viinijärveksi ja sitä myöten urheiluseuran seuran nimikin vähitellen vakiintui Viinijärven Urheilijoiksi.

ViU:n miehet pelasivat suomensarjassa 1958 ja tuona kesänä pelattiin mielenkiintoinen ottelu: ViU:n tyttäret haastoivat 500 vanhan markan sakon uhalla "aikamiespojat" verestämään taitojaan. Tyttäret ottelun voittivat!

Miesten viimeisin kausi suomensarjassa oli 1964–65. Tämän kauden jälkeen vetäjäpula toi hiljaiseloa moneksi vuodeksi.

ViU:n 60 –vuotisjuhlavuonna 1974 syttyi naispesäpallossa kipinä, josta merkittävät saavutukset alkoivat. Kosti Parviainen aloitti lähes tyhjästä, sillä seuralla ei ollut juuri tukea tarjota. Valistustalon kentälle saattoi kokoontua jopa 60 tyttöä Kostin vetämiin harjoituksiin. 70–80 -lukujen taitteessa ViU:n naisten suomensarjajoukkue oli ylivoimainen. Se ei hävinnyt yhtään ottelua. Mestaruussarjaan ei vielä vuosina -79 ja -80 päästy, sillä Halsua ja Kauhajoki vetivät pidemmän korren. Mestaruussarjaan ViU nousi 1984. Vuodesta 1985 vuoteen 2000 ViU pelasi katkeamattoman sarjan mestaruussarjassa, myöhemmin Superpesiksessä.

Mitaliketju alkoi 1987, jolloin saavutettiin hopeaa. Ikaalisten Tarmo vei tuolloin mestaruuden. Seuraavana vuonna tuli pronssia ja 1989 taas hopeaa. Samana vuona pelattiin ViU:n kentällä myös Itä-Länsi. Superin mestaruuden ViU:n naiset saavuttivat vuonna 1990. 

Tekonurmen ViU sai 1994 valtavan talkootyöponnistuksen ja haastekampanjan avustamana. Kentän vihkiäisvuonna joukkue jäi Superissa kuudenneksi. Kauden 1995 päätteeksi Siilinjärvellä pelatussa ottelussa seura saavutti tähän asti viimeisimmän mitalinsa, pronssin. Uusi kuuluttamorakennus saatiin kentälle vuonna 1999.

Vuonna 2000 nuori ja kokematon joukkue tipahti Ykköspesikseen ja alamäki jatkui vuonna 2001, jolloin pelaamalla päädyttiin suomensarjaan. Naispesiksen vaikeudet valtakunnallisestikin tulivat ViU:n avuksi ja Tampereen luovuttua sarjapaikastaan, ViU sen sitten sai. 

90 –vuotisjuhlaa ViU vietti helatorstaina 20.5.2004. Viinijärven koulu oli koristeltu perinteisesti, samoin ohjelma noudatteli perinteistä suomalaista juhlaa, musiikkia ja juhlapuheita sekä pesäpallokentän muotoista täytekakkua kahvin kanssa! Koulun aulaan oli tuotu seuran historian aikana saavuttamia mitaleita, leikekirjoja ja muita vanhoja asiakirjoja sekä eri kausien pelipukuja yleisön katseltavaksi.

Eri järjestöt, naapuriseurat, yhteistyökumppanit ja yksityiset muistivat juhlivaa seuraa kukkasin, lahjoin ja pienin puhein.

Juhlatilaisuuden avauspuheessaan Seuran puheenjohtaja Liisa Timonen vertasi ViU:ta 90 –vuotiaaseen naiseen. Se, minne ollaan menossa, ei aina ole selvä, mutta toimeliaisuutta riittää eikä tätä leidiä kuopata lähitulevaisuudessa!

Juhlapuhujaksi juhlatoimikunta oli päättänyt pyytää ViU:n mestaruusjoukkueessa pelanneen Erna Kentalan. Hän olikin paneutunut asiaan ja toi puheessaan esille urheilun merkityksen kansanterveydelle. Myös kasvatuksellisen merkityksen Erna Kentala näki tärkeäksi – lapsi ja nuori oppii sietämään vastoinkäymisiä, eivätkä ne muussakaan elämässä sitten tule yllätyksenä. Siispä kilpaurheilun lisäksi seurojen harjoittamaa kunto- ja harrasteliikuntaa tulee tukea ja ihmisiä kannustaa toimintaan mukaan.

Juhlapuhuja muisteli myös Viinijärven hyvää henkeä, uutteraa ja sinnikästä harjoittelua sekä henkistä valmennusta, jotka yhdessä sitten johtivat mestaruuteen vuonna 1990.   

Juhlassa palkittiin myös ansioituneita seuratyöntekijöitä. Pohjois-Karjalan Liikunta ry:n kultaisen ansiomerkin juhlassa saivat Jaakko Hirvonen ja Toivo Mäntynen. Hopeinen ansiomerkki myönnettiin Kosti Parviaiselle ja pronssinen Liisa Timoselle ja Pirkko Voutilaiselle. Pesäpalloliiton hopeisen tuomarimerkin sai Antti-Jussi Hirvonen. Tunnustusmerkin liitto myönsi Juha Kososelle ja ansiomerkin Seppo Nykäselle.

Juhlatilaisuuden musiikista huolehtivat Liperiläinen perheyhtye Eroset sekä naapurikunnasta, Rääkkylästä, kotoisin oleva Anttu Koistinen, joka esitti vauhdikkaasti Koististen kehittämällä sähkökanteleella kappaleet "Pikkujättiläinen" ja "Black Magic woman".

Lue lisää

Viinijärven Urheilijat
Viinijärvi - kylä Liperissä