Sotkamon ylivoima häikäisi

15.9.2002

Vain harva joukkue pystyi kuluneen kauden aikana antamaan todellista vastusta Sotkamon Jymylle miesten Superpesiksessä. Kainuun ylpeys voitti ennakkoon tasaiseksi arvioidun finaalisarjan Pattijokea vastaan tyylikkäästi, suoraan voitoin 3-0. Jymylle mestaruus oli jo toinen peräkkäinen, mutta myös Pattijoki voi olla kauteensa tyytyväinen.

Suosikkina kauteen lähtenyt Sotkamo teki sen, mitä kaikki odottivat. Vaikka kesän aikana esitettiinkin useita spekulaatioita joukkueen sisäisistä asioista, Jymy kesti paineet jälleen kerran ja ansaitsi mestaruutensa. Sotkamo esiintyi finaalissa 11. kerran ja voitti 9. mestaruutensa. Pattijoki teki seuran historiaa pelaamalla ensimmäistä kertaa loppuotteluissa. Vaikka tällä kertaa tulikin tappio, joukkue voi olla tyytyväinen kauteensa erityisesti alkukesän vaikeuksien jälkeen.

Finaalisarjassa ratkaisun avain oli Jymyn pitävä ulkopeli, sillä 3 ottelussa Pattijoki löi Sotkamon ulkokentästä ainoastaan 5 juoksua! Lukkari Toni Kohonen oli elementissään ja piti kurissa Pattijoen lyöjät. Mm. Sami Ahola onnistui kotiuttamaan etenijän ainoastaan kerran, vaikka yrityksiä kertyi 12. Myös paljon parjatut kopparit, Markku Hylkilä ja Roope Korhonen, osoittivat, että epäilijät ovat väärässä. Pallot eivät mene läpi tiukassakaan paikassa.

Kolmannessa ottelussa avausjakson ratkaisijaksi nousi Mikko Huotari, joka löi 3. vuoroparissa läpi Pattijoen kolmospuolelta. Kaksi juoksua lisäsivät Jymyn johtolukemiksi jo 3-0. Toisella jaksolla ratkaisu tuli heti ensimmäisen lyöjän toimesta, kun Jarmo Heikkinen yllätti vieraiden takakentän ja kiersi lyönnillään kunnarin. Matti Salmisen ja jälleen vakuuttavasti pelanneen Jarkko Kokon lyönneillä Sotkamo varmisti jaksovoiton lukemin 3-1.

Yksi finaalisarjan ratkaisuista oli Sotkamon onnistuminen laajalla rintamalla. Vaikka alkukaudesta joukkuetta kritisoitiin ainoastaan yhdellä kärjellä pelaamisesta, pudotuspeleissä ratkaisijan roolissa olivat myös lyöntijärjestyksen loppupään pelaajat. Kun avainpelaajatkin esittivät varmoja otteita, Pattijoelle ei jäänyt juurikaan mahdollisuuksia. Vaikka loppuotteluista odotettiin tasaisia, Sotkamo oli lähes murskaavan ylivoimainen. Pattijoki sortui lisäksi henkilökohtaisiin virheisiin, jotka helpottivat Jymyn urakkaa.

Sotkamo ei menettänyt finaalisarjassa Pattijokea vastaan jaksoakaan, eikä pudotuspeleissä tullut muutenkaan kuin yksi tappio välieräpelissä Koskenkorvalla. Jymyn 90-luvun kulta-ajat näyttävät siis jatkuvan uudella vuosituhannellakin. Yksi mestaruuden takuumiehistä oli jo 8. mestaruutensa voittanut Janne Vuorinen.

Onnittelut Sotkamon Jymylle Suomen mestaruudesta ja Pattijoelle seuran historian parhaimmasta saavutuksesta.

Miesten Superpesiksen mestarit 2002:
Sotkamon Jymy

Heikkinen Jarmo
Heikkinen Jimi
Huotari Mikko
Hylkilä Markku
Kohonen Toni
Kokko Jarkko
Komulainen Jani jr.
Korhonen Mikko
Korhonen Roope
Kuosmanen Mikko
Salminen Matti
Sirviö Juha-Matti
Sirviö Ville
Suutarinen Lauri
Vuorinen Janne

Viljaranta Olli (pelinjohtaja)
Partanen Kari (valmentaja)
Nissinen Matti (valmentaja)
Jylhä Reijo (valmentaja)
Okkonen Eero (joukkueenjohtaja)

Miesten Superpesiksen hopeamitalistit 2002: Pattijoen Urheilijat

Ahola Sami
Hyry Jarkko
Kallio Mika
Kankaanpää Teijo
Lemponen Timo
Mäkelä Antti
Mäkelä Pertti
Partanen Juha
Pirinen Jarno
Pohjola Pasi
Rantala Antti
Rasinkangas Marko
Tokkari Antti
Törmänen Jari
Vihtkari Antti

Haipus Santeri (pelinjohtaja, valmentaja)
Sirviö Mika (2. pelinjohtaja, valmentaja)
Tuomikoski Heikki (manageri)