Vaasan Maila juhli Mailan päivänä

20.5.2003

Vaasan Maila täyttää tänä vuonna kunniakkaat 70 vuotta. Juhlaväki kokoontui arvokkaaseen juhlatilaisuuteen Vaasan nuorisotalolle la 17. toukokuuta, Mailan nimipäivänä.

Vastaanotto yhteistyökumppaneiden ja muun edustuksen osalta alkoi klo 17.00 ja muu seuran väki saapui juhlatilaisuuteen klo 18.00.

Juhlatilaisuus avattiin hienosti musiikilla. Viulua soitti seuran oma juniori Pekka Niemi äidin säestäessä pianolla.

Avaussanat lausui Erkki Teppo toivottaen juhlaväen tervetulleeksi.

-Menestyksekkäin vuosi urheilullisella puolella oli Vaasan Mailan osalta ehdottomasti vuosi 1988. Silloin Vaasan Maila sai järjestettäväkseen pesäpallon Itä-Länsi ottelun, edustusjoukkue voitti Suomen-Cupin ja voittipa vielä SM-sarjan runkosarjankin. 1980 luvulla Vaasan Maila sai muitakin merkittäviä huomionosoituksia olemalla vuoden pesäpalloseura 1985, vuoden pesäpallokenttä, Vaasan pesäpallostadion 1986 ja vuoden pesäpalloteko, Vaasan Mailan ja Vaasan kaupungin, ensimmäisen katetun pesäpallostadionin aikaansaamisesta ja hyvin järjestetystä Itä-Länsi ottelusta.

Seurahenki kohdallaan

1990 luvun puolesta välistä lukien on lähdetty rakentamaan uutta kivijalkaa pitävälle pohjalle. Uudelle vuosituhannelle siirryttäessä eletään uutta nousukautta niin miesten edustusjoukkueen, kuin naisjoukkueenkin suhteen. Odotukset sillä puolella ovat siis tulevaisuudessa ja sen myötä myös korkealla.

Nuorisopuolen osalta voidaan isona puutteena pitää tyttöjunioreiden puuttumista seuratoiminnasta tällä hetkellä kokonaan. Tyttöjen osalta hiipuminen alkoi jo 90-luvun loppupuolella ja tätä nykyä seuralla on vain ja ainoastaan naisten joukkue suomensarjassa. Töitä asian eteen tehdään kuitenkin rajusti. Poikapuolella taas vastaavasti tuulee hyvin. Mikä parasta, seuran juniorityö ruokkii edustusjoukkuetta, joka jo viimeisten vuosien aikana on saanut vahvistuksia pelaajarinkiinsä seuran omista junioreista ja sama tahti vain jatkuu. Tulevaisuus siltä osin näyttää erittäin hyvältä ja lupauksia antavalta.

"Vaasan Mailan seurahenki elää ja voi hyvin! Ilman aktiivista talkooporukkamme Vaasan Maila ei olisi sitä, mitä se on nyt! Tästä on hyvä jatkaa viemällä eteenpäin vaasalaista pesäpalloa ja tavoitella jo kauan kaivattua sarjanousuakin." - Erkki Teppo (Vaasanseudun Pesis Maila seura ry:n puheenjohtaja)

Juhla jatkui tanssiesitys Focuksella, jonka esitti Vasamattarien nuori City Jam ryhmä. Ohjauksesta oli vastannut Ida Jousmäki.

Pullinen: Samalla tiellä kannattaa jatkaa

Juhlapuheen piti pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Markku Pullinen, joka puheessaan kehoitti seuraa jatkossakin pysymään valitsemallaan tiellä. Hänen mielestään seuran kannattaa nostaa urheilullista tasoa oman kaupungin pojilla ja tytöillä. Pullinen näki, että Mailan toiminta on terveellä pohjalla.

-Urheiluelämässä on paljon esimerkkejä siitä, että nopeiden voittojen toivossa on rahan voimalla kasattu joukkueita, mutta ilo on jäänyt lyhytaikaiseksi.

Onnitellessaan seuraväkeä Pullinen kiitteli Anneli Jäätteenmäen johtaman punamultahallituksen linjauksia.

-Tottakai työllisyyden hoito on tärkeä asia, mutta niin on myös kansalaistoiminta, joka on yksi uuden hallituksen neljästä keskeisestä painopistealueesta. Pullinen näki merkkejä uudesta yhteisöllisyydestä, jossa koko perhe on mukana harrastuksessa. Seuratyöhön on urheilun lisäksi tullut muitakin arvoja: kasvatus ja terveys, Pullinen totesi.

Huomionosoituksia jaettiin tukuttain

Huomionosoitusten jaon suorittivat seuran puolesta Vaasan Mailan Junioreiden puheenjohtaja Jaakko Vainionpää, apunaan Pesis Mailan sihteeri Leena Helenius ja Satu Helenius.

Vaasan Mailan hopeinen ansiomerkki: Ahonen Tuula, Ekholm Anneli, Glader Pauli, Jaakkola Jaana, Joensuu Matti, Joensuu Tarja, Kakkuri Jukka-Pekka, Lehtinen Ilmo, Lindgren Harry, Lindgren Kristiina, Mahlanen Nina, Maja Harri, Maja Markku, Mäki Veikko, Männistö Markku, Nelimarkka Eero, Nevanperä Leena, Niemi Carina, Ojanperä Salme, Orava Heikki, Rintala Hannu, Rintamäki Sami, Rintamäki Veikko, Saari Jari, Teppo Tarja, Tikkakoski Eino, Tikkakos-ki Pirkko, Tuomiaho Erkki, Vanhanen Esa, Vuorinen Eila, Vuosjoki Martti, Wahlsten Katja, Wahlsten Nina, Wirzenius Anders, Helenius Leena ja Vainionpää Jaakko.

Vaasan Mailan viiri: Koskinen Reijo, Latva-Lusa Jarmo, Salonen Arvo ja Vainionpää Jaakko.

Vaasan Mailan kultainen ansiomerkki: Leppäniemi Veikko, Lintala Väinö ja Mäntymaa Juhani.

Vaasan Mailan kunniapuheenjohtajaksi kutsuttiin: Erkki Asiala

Suomen pesäpalloliiton ansiomerkki: Leivo Markku

Suomen pesäpalloliiton ansiomerkki kultaisin lehvin: Koskinen Reijo ja Ojanperä Aulis.

Suomen pesäpalloliiton kultainen ansiomerkki: Asiala Erkki ja Teppo Erkki.

Nina Wahlsten jatkoi historiikkiperinnettä

Vaasan Mailan Juhlahutin (historiikin) julkisti Junioreiden puheenjohtaja Jaakko Vainionpää. Mailan traditioihin pyöreinä vuosina on kuulunut historiikki. 50-vuotishistoriikki ja 60-vuotis-juhlajulkaisu olivat edesmenneen legendaarisen urheilumiehen Mauno Ihamäen käsialaa, joita täydentää nyt Nina Wahlstenin toimittama 70-vuotishistoriikki, joka käsittelee seuran toimin-tavuosia 1993-2003 välisenä aikana.

Tilaisuuden päätössanat lausui tilaisuuden aikana Vaasan Mailan kunniapuheenjohtajaksi nimitetty Erkki Asiala.

Kauniiksi lopuksi illan virallinen osuus päättyi yhteislauluun, Vaasan Marssi.

Vapaampi ja rennompi osuus oli luvassa tämän jälkeen ja ilta jatkui mailalaisten keskuudessa leppoisasti tanssin ja ruokailun merkeissä. Tilaisuus oli kaikin puolin erittäin onnistunut ja varmasi mieleenpainuva juhla. Seuraavan kerran toivottavasti kokoonnumme taas kymmenen vuoden päästä juhlimaan sitten jo 80-vuotiasta Vaasan Mailaa.