Jussit tuloo 2.0

13.4.2017

Ympäri vuoden pyörivä NaperoSuper takaa lapsille ja nuorille paljon kehittäviä pienpesispelejä. Kuva: Merja Valkama

1990-luvulla Seinäjoen Maila-Jusseissa juniorijoukkueet alkoivat toimia taloudellisesti ja toiminnallisesti toisistaan erillään ja juniorityön kehitys seuratasolla näivettyi. Vuonna 2017 ollaan puolestaan tilanteessa, jossa kunnioitusta herättävä kirjainyhdistelmä SMJ on junioritoiminnan parhaita esimerkkejä. Pitkäaikainen seuratoimija Tuomo Ojala kertoi Pesäpalloliiton seurakehittäjille, mitä asioita onnistumisen taustalla on.

”Ei me tässä mitään ihmeellistä olla mielestäni tehty. Ollaan vaan tehty asioita”, kertoo Ojala vaatimattomasti esityksensä alussa. 2000-luvun alkupuolella oltiin tilanteessa, jossa junioritoiminta pyöri joukkueissa yksittäisten valmentajien kautta omalla painollaan, mutta seuratason kehittäminen lähti käyntiin parin aktiivin aloitteesta vuonna 2009. Vuosina 2010-2014 tapahtui paljon pieniä kehitysaskelia ja toimijoita saatiin pikkuhiljaa lisää mukaan. Junioritiimin perustamisen myötä toiminta on noussut vielä uudelle tasolle.

SMJ:n tavoitteena on ollut alusta asti saada jokaiselle syntymävuodelle omat joukkueet sekä tytöille että pojille. Tärkein palanen uuden joukkueen perustamisessa on vastuuvetäjän ja toimivan taustaryhmän löytyminen. Seinäjoella pelaajien vanhemmat ovat esimerkillisen hienosti lähteneet mukaan toimintaan. Vastuuta on näin pystytty jakamaan, mutta usean valmentajan merkitystä toiminnan laadullekaan ei voi vähätellä. Kaksi tärkeää toiminnan arvoa on sen mielekkyys ja pelaajan itsensä kokema kehitys. Vuonna 2008 syntyneet tytöt, valmentajat: Merja Valkama, Jussi Järvinen, Anssi Heimonen, Heidi Heimonen, Maria Meriläinen. Vuonna 2008 syntyneet pojat, valmentajat: Teemu Joensuu, Jari Mäkelä, Tero Lassila, Juha-Matti Matilainen. On hyvin todennäköistä, että tällä toimijamäärällä ja heidän taustoillaan tavoitteet täyttyvät. Kylmät väreet kulkivat ainakin tämän jutun kirjoittajan selkäpiitä, kun Ojala kertoi seuran valmentajien määrän: noin 60, muita taustahenkilöitä saman verran.

Kaikki halukkaat pelaajat otetaan mukaan toimintaan. Joukkueen toiminta on lähes ympärivuotista. Uuden joukkueen perustamisessa elokuu on paras ajankohta. Kaikki, jotka harjoittelevat, myös pelaavat. Kesällä joukkueeseen tulevat otetaan nopeasti mukaan peleihin. Joka joukkue osallistuu leirille. Keväällä ja syksyllä pidetään aloitusharjoituksia kiinnostuneille ja näissä tapahtumissa on valmentaja tai valmentajia joka ikäluokasta. Ojalan esityksestä jää mieleen, kuinka selkeää ja tavoitteellista toiminta on, ja kuinka sitoutuneita valmentajat ovat seuran tärkeimpään tavoitteeseen: harrastajamäärien lisäämiseen. Pyörä on lähtenyt pyörimään isojen harrastajamäärien kautta oikeaan suuntaan: Vuonna 2014 lanseeratun NaperoSuperin kautta seuran joukkueet saavat lisää pelejä seuran itsensä järjestäminä. Unohtamatta sitä, että turnauksiin ovat lämpimästi tervetulleita muutkin seurat.

NaperoSuper, junioritiimi, Jussi-putki, taito- ja lukkaritreenit, tekniikkakisat, pesisliikuntakerho, positiivinen viestintä… Ei mitään ihmeellistä, mutta silti ihmeellistä, on päällimmäinen ajatus esityksen jälkeen. Se, että Seinäjoen Maila-Jussit on tällä hetkellä lisenssimäärillä mitattuna Suomen suurin seura, on vaatinut hyvää johtamista, suunnitelmallisuutta ja sitoutumista. Se on vaatinut tekijöitä ja arjen pyörittäjiä, seuran strategian jalkauttajia. Vuonna 2007 Seinäjoen Maila-Jussien slogan oli ”Jussit tuloo”. Viimeistään vuonna 2017 voidaan sanoa, että sloganille on perusteita

Perttu Hautala
perttu.hautala@pesis.fi
040-5624846