Tero Ruuskanen on poissa

28.12.2012

Pesäpalloyhteisöä kohtasi suruviesti jouluaatonaattona. Monivuotinen nuorisotuomarijohtaja ja superpesistuomari Tero Ruuskanen (1977–2012) nukkui pois kotonaan Puumalassa. Aktiivinen nuorten tuomareiden tukija toimi pesäpallon parissa suurella sydämellä.

Tero innostui tuomaritoiminnasta kotiseudullaan Puumalassa jo vuonna 1989 ja osoitti heti kykynsä useilla valtakunnallisilla leireillä. Osaaminen palkittiin vuoden nuorisotuomarin tittelillä 1993.

Ura jatkui nousujohteisena ja saavutukset seurasivat toisiaan. Tero toteutti yhden unelmistaan nousemalla B-tason syöttötuomariksi naisten Superpesikseen ja miesten Ykköspesikseen kaudelle 1997 lukuisten aputuomaritehtävien lisäksi. Sekään ei riittänyt, kun halu ja osaaminen mahdollistivat terävimmän huipun valloittamisen. Komennus ensimmäiseen miesten superpesisotteluun syöttötuomariksi toteutui Seinäjoella 24.7.2001.

Tero vihelsi yhteensä 94 A-tason ottelua syöttötuomarina kausina 2001–08. Uran tähtihetkiä olivat arvo-otteluvalinnat naisten Itä-Länteen Hyvinkäällä 2004 ja miesten Itä-Länteen Kouvolassa 2007. Miesten Superpesiksen välierätuomariksi Tero valittiin kaudella 2007.

Innostus tuomaritoimintaa kohtaan ei rajoittunut vain viheltämiseen. Tero toimi aktiivisesti tuomarikouluttajana ja erityisesti nuorten tuomareiden tukijana. Tätä puolsivat oman innostuksen lisäksi pedagoginen koulutus ja siviiliammatti opettajana. Pitkälle toista tuhatta nuorisotuomaria haki arvokasta oppia Teron pitämistä tuomarikoulutustilaisuuksista niin kentällä kuin luokkahuoneissa. Osallistuminen kymmenille valtakunnallisille pesäpalloleireille tuomarina, tuomaritarkkailijana, tuomarileirin johtajana tai nuorisotuomarijohtajana puhuvat puolestaan.

Oma vuosittainen koitoksensa oli sääntökoe, jonka laatimiseen Tero usein menestyksekkäästi osallistui. Unissaankin pykälät ulkoa osaavat superpesistuomarit joutuivat monesti yllättäviin vaikeuksiin. Terolla oli kyky löytää sääntöviidakosta ennen kohtaamattomia haasteita ja tulkintoja vaativia tilanteita. Osaamiselle olikin käyttöä työryhmässä, joka toimitti uusia painoksia pesäpallon pelisäännöistä.

Pesäpalloliiton nuorisotuomarijohtajana Tero toimi 2001–08. Näinä vuosina valtakunnallisten leirien tuomaritoiminta otti aimo harppauksia eteenpäin ja Tero oli myös itse paikalla kaikilla leireillä. Nuorisotuomarijohtaja sai maakunnalliset kouluttajat innostumaan ja sitoutumaan. Tero käytti vapaaehtoisesti valtavasti aikaa toiminnan kehittämiseen rakkaan harrastuksensa parissa.

Paljon työtä jäi tekemättä, mutta nyt oli aika lähteä. Pesäpalloliitto esittää syvän osanottonsa läheisten suureen suruun lausuen samalla kiitoksensa Tero Ruuskasen korvaamattoman arvokkaasta panoksesta pesäpallon, tuomaritoiminnan sekä lasten ja nuorten hyväksi.