Matti Salminen luovutti kokoamansa kirjasarjan Suomen Urheiluarkistoon

26.9.2012

Urheiluarkistoon luovutetun hienon kirjasarjan takana ovat vasemmalla Suomen Urheiluarkiston osastonjohtaja Heli Yrjänäinen, keskellä kirjojen tekijä ja lahjoittaja Matti Salminen sekä oikealla Suomen Urheilukirjaston osastonjohtaja Matti Hintikka.
Hurja määrä tietoa kansien välissä.
Esimerkkisivu vuoden 1964 koosteesta, jossa esitellään naisten mestaruussarjan seurat ja niiden pelaajat.

Matti Salminen luovutti 12.9.2012 Suomen Urheiluarkistolle pesäpallon historiaa käsittelevän arvokkaan aineiston. Lahjoituksen ottivat vastaan Suomen Urheiluarkiston osastonjohtaja Heli Yrjänäinen ja Suomen Urheilukirjaston osastonjohtaja Matti Hintikka.

Matti Salminen on koonnut vuosien 1945–1964 pesäpallon kilpailutoiminnan tiedot vuosittain. Lähes jokaisesta vuodesta on kaksi erillistä kirjaa, joissa on yhteensä noin 200 sivua. Ensimmäisessä osassa on tiedot miesten ja naisten mestaruussarjasta ja arvo-otteluista. Toisessa osassa on suomensarjan kilpailutoiminnan tiedot. Lisäksi tuloksia löytyy myös maakunta- ja piirisarjoista sekä muita tietoja tänä vuonna 90 vuotta täyttäneen kansallispelin kehityksestä ja historiasta. Kirjoja on yhteensä 35 ja niissä on yhteensä noin 3 700 sivua.

Kirjojen arvokkain aineisto ovat noin 2 500 valokuvaa pelaajista ja joukkueista. Tämä harvinainen valokuva-aineisto on kerätty seurojen ja yksityishenkilöiden valokuvakokoelmista. Valtaosaa kuvista ei ole julkaistu aikaisemmin. Samoin haastatteluin ja lehtitietojen pohjalta kerätyt tiedot ovat arvokasta antia, ne täydentävät erityisesti niiden vuosien tietoja, joilta ei ole säilynyt ottelupöytäkirjoja tai muita kirjallisia dokumentteja.

Kirjoista löytyy vuosittain sarjataulukot, ottelutulokset, joukkueiden kokoonpanot ja peliasujen kuvaukset. Kuvituksena on joukkuekuvia, seurojen tunnuksia ja piirroksia peliasuista. Keskeinen ja laajin aineisto ovat lehdistä ja julkaisuista kerätyt artikkelit ja otteluselostukset. Julkaisusta löytyy myös arvo-ottelujen, kuten Itä-Länsi-, PPL-TUL-, Liitto-Lehdistö-otteluiden tulokset, kokoonpanot ja otteluselostukset. Pääsarjojen osalta löytyy myös pelaajatilastoja. 1950- ja 1960-luvulla pelatun maakunta Cupin tulokset ja Työväen Urheiluliiton kilpailutoiminta kattavat tiedot löytyvät myös.

Julkaisujen keskeinen lähdeaineisto on ollut Suomen Pesäpalloliiton arkistosta löytyvät ottelupöytäkirjat ja julkaisut. Muita lähteitä ovat sanomalehdet, piirijärjestöjen ja seurojen julkaisut sekä valokuvat ja piirrokset. Puuttuneita kirjallisia lähteitä on korvattu keräämällä tietoja haastattelujen avulla.

Tämän harrastuspohjalta kerätyn arvokkaan ja ainutlaatuisen aineiston kokoaminen on vaatinut Salmiselta mittavan 20 vuoden työn. Aineisto on korvaamaton lähdeteos pesäpalloseurojen historian kirjoittajille. Suomen kansallispelin ”Kalevalan kokoaja” Matti Salminen on luvannut vielä jatkaa arvokasta työtään. Parhaillaan hän on kokoamassa vuoden 1964 suomensarjojen tietoja.

Salmisen kokoamiin julkaisuihin voi tutustua Suomen Urheilukirjastossa tilaamalle ne luettavaksi samasta paikasta sijaitsevasta Suomen Urheiluarkistosta, molemmat sijaitsevat Helsingin Olympiastadionin lisärakennuksessa.  Kirjasarja löytyy myös Suomen Pesäpallomuseosta, joka on Vimpelissä ja on avoinna kesäisin. Suomen Urheilukirjasto ottaa vastaa kirjalahjoituksia eli myös pesäpalloseurojen julkaisut kannatta lähettää Urheilukirjastoon kansallispelistä kiinnostuneiden luettavaksi.

Suomen Urheiluarkisto ottaa vastaan ja säilyttää urheiluseurojen arkistoaineistoja. Urheiluseurojen kannatta toimittaa vanha ja arvokas arkistoaineisto Urheiluarkistoon, jossa asiakirjat säilyvät varmasti ja ovat myös tutkijoiden käytettävissä. Arkistosta löytyy myös Suomen Pesäpalloliiton arkistoaineisto, jonka aineistoluetteloa voi katsoa arkiston aineistojen hakutoiminnan kautta.

Edellisten lisäksi Olympiastadionin tiloissa toimii Suomen Urheilumuseo, joka järjesti tänä kesänä pesäpallon 90-vuotisjuhlavuoden ”Merkki päällä” näyttelyn.

 

Aiheesta lisää

Suomen Urheilumuseo, Suomen Urheilukirjasto ja Suomen Urheiluarkisto: http://www.urheilumuseo.org/

Matti Rasilaisen pesäpallohistoriasivut, joilta löytyy tietoja 1920- ja 1930-luvun kilpailutoiminnasta, sota-ajan eli vuosien 1940-1944 kilpailutoiminnasta, suojeluskuntien pesäpallon kilpailutoiminnasta jne: http://www.mrasilainen.com/scripts/sarjat.php

Miesten pääsarjan pelaajakortteja, kokoajana Martti Ruuska: http://www.mrasilainen.com/scripts/W_pk_index.html

YLE:n verkkosivujen pesäpallon historiaa käsittelevä keskustelupalsta: http://chat.yle.fi/urheilu/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=135282#Post135282

Suomen Pesäpallomuseo Vimpelissä: http://www.vimpeli.fi/Default.aspx?id=414944

Vesa Mustosen pesäpallohistoriaa käsittelevät sivut: http://www.vessix.kotisivukone.com/

Luettelo urheiluseurojen julkaisemista seurahistorioista Suomen Urheilutietäjien sivuilla: http://www.saunalahti.fi/~sut/kesa2012/seurahistoriat.pdf.

Teksti ja kuvat: Pekka Jyrkiäinen